Cea mai eficientă activitate, confirmată ştiinţific, prin care ne putem menţine creierul mereu tânăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiile fizice menţin creierul tânăr şi activ, spun cercetătorii/FOTO /www.davinciplastic.com
Exerciţiile fizice menţin creierul tânăr şi activ, spun cercetătorii/FOTO /www.davinciplastic.com

Cercetătorii spun că au aflat o metodă simplă, accesibilă oricui, prin care persoanele în vârstă îşi pot menţine creierul cât mai activ şi gândirea corectă, care să nu fie afectată prea mult de declinul firesc bătrâneţii.

Studii recente arată că bătrânii care fac exerciţii fizice moderate sau intense au mintea mult mai agilă comparativ cu sedentarii: gândesc mai bine şi pot opera cu mai multe concepte simultan.

Institutul Beckman de la Universittaea Illinois din Urbana-Champaign, sub coordonarea lui Art Kramer, a realizat recent un studiu în acest sens. Concluzia este că activitatea fizică la o vârstă înaintată este cea mai bună metodă pentru menţine creierul tânăr.

Nu doar funcţia cerebrală este influenţată pozitiv de sport, ci şi materia cenuşie şi materia albă, scrie Psychology Today. Materia albă este responsabilă cu legăturile neurale rapide între diferite regiuni cerebrale, activitate care asigură gândirea şi performanţa cognitivă.

Concluzia este susţinută de un alt studiu, realizat de profesorul Hideaki Soya de la Universitatea din Tsukuba. El şi echipa lui au arătat pentru prima dată o legătură directă între activitatea cerebrală şi forma fizică în care se aflau voluntarii bătrâni. Astfel, cei care erau activi au avut rezultate mai bune la diferite sarcini comparativ cu ceilalţi. Mai mult, cei din prima categoria au avut rezultate similare persoanelor mai tinere.

image

(Activitatea cerebrală la tineri şi la bătrâni/FOTO Universitatea din Tsukuba/Psychology Today)

În mod normal, tinerii folosesc partea stângă a cortexului prefrontal atunci când trebuie să reţină informaţii sau să folosească memoria pe termen lung. În schimb, bătrânii folosesc de regulă ambele emisfere cerebrale când fac aceste acţiuni. Asta se întâmplă pentru a compensa declinul structural şi fiziologic care apare natural la vârste mai înaintate.

În cadrul studiului, voluntarii, bărbaţi cu vârsta între 64 şi 75 de ani, au făcut un test care le solicita atenţia şi viteza de reacţie. În acest timp, activitatea lor cerebrală era urmărită la un aparat special. Bătrânii care erau mai activi au avut un timp de reacţie mult mai scurt şi activitatea din emisefra stângă a cortexului prefrontal era mult mai vizibilă, la fel ca în cazul tinerilor.

Acest fenomen are loc probabil pentru că persoanele care fac multă mişcare încetinesc astfel declinul materiei albe, care asigură funcţionarea bună a creierului. În cazul lor, creierul este mai puţin afectat de înaintarea în vârstă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite