Ce nu trebuie să îi spui niciodată şefului tău: greşelile care pot atrage antipatia superiorilor sau chiar concedierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este foarte important să fii precaut cu lucrurile pe care i le spui şefului tău pentru că, în unele cazuri, chiar şi cele mai neînsemnate „scăpări” îţi pot distruge cariera. De aceea, experţii şi consultanţii în carieră evidenţiază ce greşelile te pot transforma în persona non grata în ochii şefului.

Consultantul în carieră Ryan Kahn, expertul naţional în legislaţia muncii Lynn Taylor şi expertul în conduită Rosalinda Oropeza Randall şi-au strâns laolaltă cunoştinţele şi experienţa pentru alcătuirea unei liste de sfaturi în legătură cu ce nu ar trebui să le spunem şefilor, la locul de muncă:

„Nu ai dreptate”

„Dacă îţi critici sau evidenţiezi o greşeală a şefului tău în public, este aproape sigur că în şedinţele viitoare vei fi ignorat sau exclus”, spune Rosalinda Oropeza Randall, expert în conduită. Dacă şeful tău a făcut, într-adevăr, o greşeală, există modalităţi mai bune să îi spui acest lucru. Ai putea spune, potrivit specialistei: „Aş putea greşi eu, dar aveam impresia că...”. Astfel, îi scoţi în evidenţă greşeala şi îi corectezi informaţia fără să îl pui în defensivă.  „Foloseşte un ton cordial”, sfătuieşte Randall, conform „Business Insider”.

„Nu intră în atribuţiile mele”

La orice loc de munca va trebui, uneori, să faci lucruri care nu intră în fişa postului tău. „Oamenii se aşteaptă să fii flexibil, trebuie să îi faci viaţa mai uşoară şefului tău. Ca o notă de subsol, cu cât ştii să faci mai multe lucruri, cu atât mai greu le va fi să renunţe la tine”, precizează Lynn Taylor. Faptul că refuzi să faci anumite lucruri denotă că nu eşti dispus să participi la evoluţia companiei, adaugă Kahn.

„Voi încerca”

Unii oameni cred că acesta este un răspuns acceptabil, întrucât toţi „încercăm” să facem lucrurile cât de bine putem. Dar această exprimare îi permite şefului tău să se îndoiască de tine şi de abilităţile tale. „Imaginează-ţi că tu îl întrebi pe şeful tău dacă îţi va da salariul pe data de 15 a lunii, iar el îţi răspunde «Voi încerca»”, exemplifică Taylor. 

„Îmi pare rău, dar...”

„Acel «dar» anulează orice impresie de sinceritate atunci când exprimi o părere de rău. Un simplu «Îmi cer scuze. Data viitoare voi fi mai atent» este răspunsul aşteptat atunci când greşeşti”, spune Taylor.

„Despărţirea mea m-a dat peste cap. Nu îmi stă gândul la muncă astăzi”

Toată lumea are probleme personale din când în când, acelea fiind chiar momentele în care profesionalismul tău este supus la test. „Nimeni nu vrea desconsideră rănile emoţionale ale unei persoane, dar chiar trebuie să îţi pui şeful în aşteptare pentru că ai nevoie de timp să treci peste o despărţire? Mai bine te gândeşti să îţi iei o zi liberă şi să te plângi mamei tale, dacă ce îţi doreşti este înţelegere şi un umăr pe care să plângi”, sfătuieşte Rosalinda Oropeza Randall.

„Voi pleca”

Nu ameninţa că vei părăsi compania, spune Kahn. Nu este o atitudine profesionistă şi nu insipră seriozitate. Ba chiar te pot considera un risc.

„Nu este vina mea, este vina lui X”

Dacă eşti nevinovat, explică de ce, dar nu îi implica pe alţii dacă tu eşti, în primul rând, responsabil de sarcina care a ridicat probleme. „Cheia este să îţi asumi responsabilitatea. Dacă arunci mereu vina pe alte persoane, şeful tău va pune sub semnul întrebării nevinovăţia ta”, spune Ryan Kahn. 

„Pot vorbi cu superiorul tău? Sau cu cei de la Resurse Umane?”

„Dacă procedezi astfel, îi calci şefului tău autoritatea în picioare, o situaţie de obicei fără câştig, decât dacă vrei să demisionezi sau să fii dat afară sau dacă nu ai, într-adevăr, altă posibilitate de a rezolva lucrurile”, explică Lynn Taylor. 

„Nu am nicio soluţie”

„Nu îi spune şefului tău despre anumite probleme dacă nu vii şi cu posibile soluţii. Liderii vin cu rezolvări, supuşii vorbesc doar despre probleme”, spune Kahn.

„Pot pleca mai repede astăzi, din moment ce lucrurile merg încet?”

Este în regulă dacă îţi doreşti să pleci mai devreme, dar nu îi spune şefului tău că vrei să faci asta pentru că nu mai ai nimic de făcut la locul de muncă. „Întotdeuna vor exista proiecte care trebuie finalizate. Şefii vor să vadă iniţiativă din partea angajaţilor”, susţine Taylor. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite