Ce să nu-i spui unei persoane în doliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trebuie sa ne alegem cu grijă cuvintele atunci când vrem să alinăm suferinţa unui prieten FOTO:bestofyoutoday.com
Trebuie sa ne alegem cu grijă cuvintele atunci când vrem să alinăm suferinţa unui prieten FOTO:bestofyoutoday.com

Nu-i uşor să găseşti cuvintele potrivite pentru a consola o persoană care a pierdut pe cineva drag. Există însă anumite expresii care nu ar trebui rostite în asemenea împrejurări, este de părere scriitoarea Carole Brody Fleet, consultant la cotidianul britanic The Independent.

Nu toată lumea ştie cum să-şi exprime compasiunea faţă de cei care suferă după dispariţia  unui apropiat. Uneori, ceea ce-i spunem unei persoane îndoliate poate să facă mai mult rău decât bine.

„Ştiu prin ce treci/ Ştiu ce simţi“ sunt expresii folosite extrem de des, dar total neindicate, crede Fleet. Moartea cuiva drag este o experienţă mult prea personală pentru a şti cum se simte o persoană în acele momente, chiar dacă ai trecut la rândul tău printr-o încercare asemănătoare. Fiecare dintre noi este unic şi are trăiri proprii, aşa că nu sunt potrivite comparaţiile de acest fel, explică specialistul The Independent.

Schimb incorect

În primul rând, acest tip de consolare nu face decât să schimbe centrul de interes al discuţiei, iar de aici până la relatarea propriei tale poveşti mai este doar un pas. Acest schimb nu este corect pentru cel care are nevoie de suport emoţional, pentru că va fi pus în situaţia de a asculta cum ai fost tu afectat de cele ce ţi s-au întâmplat şi ce ai simţit atunci. Astfel, se poate contura o situaţie mai mult decât penibilă, şi anume să ajungi să fii tu cel consolat. Împărtăşirea propriilor experienţe poate fi făcută numai dacă ţi se cere în mod explicit acest lucru. Abia atunci poţi da informaţii care ar putea fi percepute ca sfaturi.  


Un umăr pe care să plângă 

„Îmi pare tare rău, nu există cuvinte potrivite pentru un astfel de moment. Nici nu-mi pot imagina durerea pe care o simţi“, acestea sunt considerate de scriitoarea britanică cele mai potrivite fraze prin care ne putem exprima părerea de rău. „Sunt cuvinte care au darul de a transmite simpatie şi dau cel mai bine de înţeles că durerea lor este unică“, spune Fleet. Puteţi crea, de asemenea, o atmosferă care să încurajeze conversaţia, dacă va puneţi la dispoziţia persoanei pentru ca aceasta să-şi descarce sufletul când se va simţi pregătită:„Probabil că nu te simţi acum în stare să vorbeşti despre ce s-a întamplat, dar sunt aici dacă ai nevoie de cineva care să te asculte.“

Arată că îţi pasă

În ciuda aparenţelor, persoanele devastate de moartea unui apropiat doresc să împărtăşească ceea ce simt unui om căruia îi pasă cu adevărat de nenorocirea prin care trec. Nu daţi bir cu fugiţii imediat după înmormântare, dacă sunteţi un prieten apropiat. Singurătatea este foarte greu de suportat în aceste clipe, aşa că asiguraţi-vă dacă nu cumva este nevoie de ajutorul vostru. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite