Ce mâncăm pentru o piele mai tânără?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somonul este un peşte gras ce conţine acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru sănătatea pielii - FOTO: Shutterstock/ Farfuridi.ro
Somonul este un peşte gras ce conţine acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru sănătatea pielii - FOTO: Shutterstock/ Farfuridi.ro

Pielea are nevoie de vitamine, minerale şi acizi graşi pentru a fi elastică şi tânără. Celulele pielii se reînnoiesc constant, iar pentru a compensa pierderile organismului avem nevoie de valori nutriţionale ridicate şi de o dietă echilibrată, axată în special pe fructe, legume şi peşte.

Carbohidraţii cu indice glicemic crescut (biscuiţi, băuturi dulci) accelerează producerea insulinei, afectează stratul de colagen şi produc riduri, dar pot fi înlocuite cu alternative mai sănătoase precum avocado, perele, nucile şi seminţele. Pe de altă parte, deşi nu au un aspect plăcut, carbohidraţii cu indice glicemic redus (fasolea, păstăile, terciul de ovăz) sunt bogaţi în vitamina E. Aceasta este folosită în tratamentele pentru acnee, Alzheimer, astm, psoriazis sau epilepsie, dar combate şi migrenele şi durerile menstruale.

fructe de padure

Afinele, căpşunele şi zmeura conţin fitochimicale (chimicale din plante cu proprietăţi de prevenire şi protecţie împotriva bolilor) care întăresc pereţii vaselor subţiri de sânge şi care previn uzura venelor.

Somonul şi alţi peşti graşi conţin acizi esenţiali omega 3, care încurajează corpul să producă compuşi anti-inflamatorii ce încetinesc îmbătrânirea. Somonul măreşte tonusul muscular şi previne uscarea şi zbârcirea pielii. Omega 3 contribuie la sănătatea mentală şi a inimii, are efecte anti-inflamatorii şi reduce riscul de cancer.

rosii

Roşiile sunt o sursă excelentă de fitochimicale licopene şi protejează pielea de efectele negative ale radiaţiilor UV.  Fitochimicale licopene se mai înâlnesc şi în grapefruitul roz şi roşu.

Dovleacul este un antioxidant natural şi o importantă sursă de beta-caroten, ce protejează împotriva radicalilor liberi (principala cauză a ridurilor şi a semnelor de îmbătrânire). Betacarotenul este un pigment care se găseşte în legumele şi fructele colorate în galben şi roşu, pe care corpul le transformă în vitamina A, necesară pentru gnerarea celulelor noi. Pe lângă dovleac, printre alimentele bogate în beta-caroten se numără şi morcovii, cartofii, spanacul, caisele, piersicile, nectarinele, mango şi papaya.

dovlec

Citricele şi ardeii roşii sunt plini de vitamina C, esenţiali pentru producerea colagenului. Vitamina C este un antioxidant ce încetineşte îmbătrânirea, previne uzura celulară, astmul şi alergiile şi ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar.

Legumele amare precum spanacul sau ştevia conţin un antioxidant numit luteină, care protejează împotriva radicalilor liberi şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Luteina protejează vederea, inima, creierul şi plămânii şi luptă împotriva cancerului şi a artitrei. Acest antioxidant se mai găseşte şi în ouă, gulie, salată verde, broccoli, zucchini, porumb, mazăre şi varză de Bruxelles.

citrice

 Nucile braziliene reprezintă o sursă de minerale şi selenium, protejează împotriva arsurilor solare şi întârzie procesul de îmbătrânire. Doar patru nuci braziliene asigură doza zilnică recomandată de vitamine. Seleniul este un oligoelement ce stimulează fertilitatea şi producţia de anticorpi şi se găseşte în fructe de mare, germeni de grâu, tărâţe, ceapă, roşii şi broccoli.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite