Ce înţeleg românii printr-un stil de viaţă sănătos şi ce alimente consideră că sunt cele mai dăunătoare

Ce înţeleg românii printr-un stil de viaţă sănătos şi ce alimente consideră că sunt cele mai dăunătoare

Un magazin online specializat în comercializarea de produse dietetice şi terapeutice a realizat un studiu despre ce înţeleg românii printr-un stil de viaţă sănătos.

Ştiri pe aceeaşi temă

În perioada 20 martie – 7 aprilie 2019, AlimenteSpeciale.ro, magazin online specializat în comercializarea de produse dietetice şi terapeutice, a realizat un studiu menit a releva ce înţeleg românii printr-un stil de viaţă sănătos, precum şi alte aspecte importante în ceea ce priveşte acest subiect. 
 
La sondaj au participat 734 de persoane interesate de un stil de viaţă sănătos, atât femei, cât şi bărbaţi, aparţinând tuturor categoriilor de vârstă. Cercetarea a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări şi a fost realizată în exclusivitate în mediul online.   
 
Conform studiului, femeile sub 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesată de un stil de viaţă sănătos.
 
„O primă concluzie pe care o desprindem din rezultatul sondajului este faptul că femeile de până în 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesantă de un stil de viaţă sănătos. Dacă în ceea ce priveşte sexul persoanelor interesate de acest subiect (92,2% femei) nu suntem absolut deloc surprinşi, în ceea ce priveşte vârsta acestora, surpriza este nu doar mare, cât şi una extrem de îmbucurătoare. Astfel, nu mai puţin de 71,4% dintre persoanele care au ales să participe la sondaj sunt persoane de până în 30 de ani, ceea ce înseamnă că, din fericire, tinerii devin din ce în ce mai conştienţi că un stil de viaţă sănătos este deosebil de important. Dintre aceştia, 42,1% consideră că momentan urmează un stil de viaţă sănătos, în timp ce 57,9% sunt de părere că deocamdată nu se pot încadra în această categorie şi că mai au mai au nevoie de schimbări ale stilului actual de viaţă“, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.
 

Care este cel mai important aspect al unui stil de viaţă sănătos?

În ceea ce priveşte aspectele esenţiale ale unui stil de viaţă sănătos, cei mai mulţi dintre respondenţi (89,1%) au indicat alimentaţia ca fiind factorul cel mai important. De asemenea, participanţii la sondaj consideră că mişcarea (70,6%), somnul (54,4%), managementul stresului (43,1%) şi socializarea (20,7%) sunt, în ordine, ceilalţi factori determinaţi pentru un stil de viaţă sănătos.
 
„Evident că alimentaţia şi mişcarea reprezintă aspecte extrem de importante, efectiv indispensabile, pentru sănătatea noastră. În plus, însă, şi ceilalţi factori, somnul, managementul stresului şi socializarea, pot avea o contribuţie deosebită pentru starea de sănătate şi nu trebuie, în niciun caz, să fie ignoraţi sau subestimaţi. Spre exemplu, cercetările întreprinse în ultimii ani au concluzionat că un somn de calitate, odihnitor şi suficient ca perioadă de timp, este cu mult mai important pentru organism decât se credea. De altfel, voci importante ale lumii ştiinţifice susţin că somnul poate fi la fel de important pentru sănătate precum este alimentaţia. De asemenea, aş mai menţiona că persoanele cele mai longevive din lume (locuitorii aşa-numitelor Blue Zones), care depăşesc frecvent vârsta de 100 de ani, au o alimentaţie sănătoasă, fac mişcare în mod regulat, se odihnesc corespunzător, duc o viaţă lipsită de stres şi plină de interacţiune socială. Aşadar, toate aceste aspecte sunt foarte importante şi, repet, este indicat să le acordăm atenţia necesară, fără excepţie“, a subliniat reprezentanta.
 

Care este alimentaţia persoanelor interesate de un stil de viaţă sănătos?

Alimentele care nu lipsesc din dieta zilnică a persoanelor interesate de un stil de viaţă sănătos sunt, în ordinea indicată de cei mai mulţi respondenţi, fructele şi legumele (63,7%), cerealele (51,7%), carnea (40,8%), lactatele (34,5%), leguminoasele (23,5%) şi peştele (7,3%). 
 
„Dacă este să ţinem cont de recomandările actuale ale specialiştilor în nutriţie şi de rezultatele celor mai noi şi importante studii realizate în domeniu, nu putem discuta de o alimentaţie sănătoasă în lipsa unui consum zilnic de fructe şi legume (în special legume). De aceea, luând în considerare partea plină a paharului, putem aprecia datele rezultate destul de încurajatoare – mă refer în special la consumul relativ crescut de fructe şi legume, dar şi la diminuarea aportului de carne şi lactate din dieta zilnică. În orice caz, este interesant de observat modul în care vor evolua aceste date şi în viitoarele cercetări pe care intenţionăm să le întreprindem0147“, a declarat Maria Martac.
 
Chestionaţi cu privire la ceea ce presupune, în principal, o alimentaţie sănătoasă, participanţii la studiul realizat au indicat consumul de preparate gătite în casă din ingrediente integrale (63,4%), alimente bio/organice (45,2%), alimente neprocesate (43,6%), alimente provenite din agricultura locală (35,5%), hrană predominant vegetariană (vegană) (25,1%) sau hrană compusă în principal din produse de origine animală precum carne, ouă şi lactate (23,2%).
 
„Am sesizat interesul crescut pe care au început să îl aibă românii pentru alimentele bio (organice). Aceştia s-au documentat asupra diferenţelor dintre acestea şi produsele din agricultura convenţională, au testat, au sesizat calitatea sporită în ceea ce priveşte gustul şi beneficiile, alegând, astfel, din ce în ce mai des alimente organice, trendul fiind unul crescător“, a mai declarat reprezentanta magazinului online.
 
 

Care sunt alimentele considerate a fi cele mai dăunătoare sănătăţii?

Persoanele interesate de un stil de viaţă sănătos consideră că cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate sunt zahărul (78,2%), produsele care conţin grăsimi saturate şi colesterol (62,7%), fructele şi legumele tratate cu pesticide (38,4%), cerealele rafinate (35,4%), carnea şi lactatele provenite din ferme industriale (26,8%), uleiurile vegetale industriale (21,5%), cerealele care conţin gluten (8,8%) şi produsele de origine animală (7,3%).
 
„Se poate observa faptul că în privinţa pericolelor pe care le implică consumul de zahăr oamenii sunt bine informaţi. Pe de altă parte, din păcate, cerealele rafinate, care au aceleaşi efecte negative asupra organismului ca zahărul, sunt indicate de prea puţini respondenţi ca fiind dăunătoare. De asemenea, mii de studii realizate în ultimii ani arată că uleiurile vegetale industriale (floarea-soarelui, soia, rapiţă) sunt extrem de dăunătoare sănătăţii, acestea fiind grăsimile care ar trebui eliminate, în primul rând, din dietă. Cu toate acestea, oamenii continuă să creadă teoria emisă în urmă cu 50 de ani, conform căreia grăsimile saturate şi colesterolul ar fi dăunătoare, deşi aceastea s-au dovedit a fi, în realitate, inofensive şi, dimpotrivă, chiar folositoare organismului. Cred  că este nevoie ca publicul să fie bine informat, în concordanţă cu descoperirile ştiinţifice ale zilelor noastre“, consideră Maria Martac.
 
În ceea ce priveşte alimentele la care respondenţii ar renunţa cu cea mai mare greutate, rezultatele sondajului indică, în ordine, zahărul (29,3%), cafeaua (19,2%), carnea (19,1%), pâinea şi alte produse făinoase (18,1%) şi lactatele (10,9%).
 
Doar una din cinci persoane interesate de un stil de viaţă sănătos foloseşte frecvent suplimentele nutritive
Întrebaţi dacă folosesc în mod curent suplimente nutritive (vitamine, minerale, acizi graşi, probiotice etc.), 79,7% dintre persoanele participante la sondaj au răspuns negativ.
 
„În această privinţă, specialiştii susţin că indiferent cât de variată şi corect realizată ar fi alimentaţia, în condiţiile actuale de mediu şi de stil de viaţă este imposibil să existe un aport optimi al tuturor nutrienţilor necesari, suplimentarea  fiind absolut esenţială pentru o stare optimă de sănătate a organismului“, a mărturisit directorul general.
 

Internetul este principala sursă de informare cu privire la un stil de viaţă sănătos

Internetul (73,3%), cărţile de specialitate (27,1%), presa - ziare, reviste, TV - (24,1%), nutriţionistul (15%), medicul de familie (10,4%) şi medicul specialist (8,6%) reprezintă sursele principale din care românii se informează în legătură cu un stil de viaţă sănătos. 
 
„Faptul că internetul este principala sursă de informare cu privire la acest subiect nu este, în sine, un lucru greşit, acesta fiind, fără îndoială, un instrument valoros pe care îl avem, astăzi, la dispoziţie. Cu toate acestea, este important să ştim să alegem site-urile sau blogurile care conţin informaţii veritabile, corecte, validate ştiinţific. Din păcate, există în mediul online şi o mulţime de informaţii false, care odată puse în aplicare pot face mult rău sănătăţii . De asemenea, faptul că doar una din 10 persoane declară că medicul reprezintă o sursă principală de informare în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos este un lucru deosebit de îngrijorător, iar această realitate tristă ar trebui să constituie un serios semnal de alarmă la adresa sistemului sanitar“, susţine Maria Martac.
 

Cât de greu este să urmezi un stil de viaţă sănătos

54% dintre participanţii la cercetarea realizată de AlimenteSpeciale.ro consideră că nu este dificil să urmezi un stil de viaţă sănătos, în timp ce 46% sunt de părere că acest lucru este greu de pus în aplicare. Principala preconcepţie a persoanelor care consideră că este dificil de urmat un stil de viaţă sănătos este legată de costul considerat a fi mai ridicat în acest caz, potrivit Mariei Martac. În acest sens, reprezentanta magazinului online consideră că prin informare, voinţă şi prin dedicarea unui timp suplimentar rezonabil, chiar şi persoanele cu venituri mai scăzute pot urma cu succes un stil de viaţă sănătos.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările