Ce se întâmplă în corpul nostru după ce bem o cutie de Coca-Cola? Un infografic arată efectele îngrijorătoare ale acestei băuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul şi cafeina din suc pot duce la dependenţă, cum s-a întâmplat în cazul lui Zoe, care bea zilnic peste 20 de cutii de Coca-Cola/FOTO The Sun
Zahărul şi cafeina din suc pot duce la dependenţă, cum s-a întâmplat în cazul lui Zoe, care bea zilnic peste 20 de cutii de Coca-Cola/FOTO The Sun

Un infografic interesant arată tot ce se întâmplă în corpul nostru după ce bem o cutie de Coca-Cola. Proiectul îi aparţine unui fost farmacist din Marea Britanie.

Niraj Naik, un fost farmacist cunoscut acum cititorilor săi sub numele The Renegade Pharmacist, cum se semnează pe blogul său, a realizat un infografic prin care arată efectele acestei băuturi răcoritoare asupra corpului uman, de la prima înghiţitură până la o oră după ce suscul a fost terminat.

Astfel, aflăm că după doar 10 minute de la consumare, în corpul nostru ajung 10 linguriţe de zahăr, care reprezintă cantitatea maximă recomandată de medici pentru o zi întreagă, scrie Daily Mail. Cu toate acestea, noi nu ne dăm seama cât este de dulce băutura şi nu ni se face greaţă, pentru că acidul fosforic din Coca-Cola combate senzaţia de dulce greţos şi conferă o aromă plăcută.

Infografie coca cola

După 20 de minute, creşte foarte mult nivelul de insulină din corp, pentru ca organismul nostru să facă faţă aportului exagerat de zahăr. Ficatul va reacţiona, transformând tot zahărul în grăsimi.

După 40 de minute, organismul nostru asimilează toată cafeina din băutură. Creşte tensiunea arterială, pupilele se dilată, iar ficatul trimite şi mai mult zahăr în sânge. Cinci minute mai târziu, producţia de dopamină din creier este stimulată, conferind astfel senzaţia de plăcere. Este acelaşi mecanism care funcţionează şi în cazul consumului de droguri.

Mineralele esenţiale organismuilui, cum sunt calciul, magneziul şi zincul ajung în intestine, iar doza mare de zahăr stimulează eliminarea calciului prin urină. Cafeina are efect diuretic, deci în cel mult o oră corpul nostru va elimina foarte mult calciu, dar şi apă, sodiu şi electroliţi. După o oră începe să aibă loc deshidratarea, dar şi o poftă puternică de dulce, care ne va face iritabili.

Fostul farmacist spune că mulţi oameni care suferă de diabet, colesterol sau hipertensiune iau degeaba medicamentele recomandate de medic, dacă ei consumă asemenea băuturi. El recomandă înlocuirea sucurilor dulci cu apă, limonadă sau suc de lămâie. În scurt timp, starea de sănătate a bolnavilor se va îmbunătăţi chiar şi cu o doză mult mai mică de medicamente.

Recent, autorităţile medicale din Marea Britanie au redus cantitatea maximă de zahăr recomandată zilnic de la 10 linguriţe la numai 7,5 linguriţe.

Consumul excesiv de Coca-Cola poate avea efecte foarte grave. Recent, o tânără de 18 ani a ajuns în stare gravă la spital, din cauza deshidratării şi a unei infecţii, stări provocate de consumul exagerat de Cola. Zoe Cross (foto) era dependentă de această băutura şi consuma zilnic chiar şi 24 de cutii de suc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite