Ce înseamnă pentru români un stil de viaţă sănătos şi câţi bani investesc lunar pentru acest scop

Ce înseamnă pentru români un stil de viaţă sănătos şi câţi bani investesc lunar pentru acest scop

Peste 84% din români asociază un stil de viaţă sănătos cu alimentaţia echilibrată, arată datele unui sondaj recent al Vegis.ro, magazin online de produse naturiste, bio şi vegane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sondajul, realizat pe 537 persoane, în perioada ianuarie-februarie 2019, subliniază importanţa tot mai mare pe care o acordă românii unui stil de viaţă sănătos. 87% consideră că produsele naturiste contribuie la o stare mai bună de sănătate.
 
De asemenea, sportul şi mişcarea în aer liber completează ideea de viaţă sănătoasă pentru 70%, în timp ce jumătate dintre răspunsuri au menţionat echilibrul viaţă personală-viaţă profesională. 
 
Astfel, în timp ce peste 84% din cei care au răspuns la sondaj consideră că totul începe cu alimentaţia, un procent semnificativ, de 60%, şi-a propus pentru acest an atingerea unui echilibru în dietă, alături de un program mai activ de sport. 70% declară că îşi doresc să reducă sau să renunţe la consumul de zahăr şi o treime consideră că în 2019 ar trebui să consume alimente cât mai puţin procesate. 
 
Întrebaţi despre schimbările pe care doresc să le facă în alimentaţie în acest an, 44% au precizat că îşi doresc să consume mai multe cereale naturale, fără adaos de zahăr (fulgi de ovăz, hrişcă, etc.), 40% să introducă în dietă suplimente naturale (spirulină, turmeric, etc.), în timp ce mai mult de o treime vor să adauge pe lista alimentelor mai multe produse apicole şi seminţe (in, cânepă, etc.).
 
De altfel, acestea sunt şi alimentele naturiste consumate cel mai des, la care se adaugă ceaiurile, consumate de 67% din cei care au răspuns la sondaj. Printre alimentele care au fost de asemenea introduse în dietă se numără uleiul de cocos (15%), înlocuitori ai zahărului rafinat (14%), produse fără gluten (6,8%) şi Miere de Manuka (5%).
 
 
Totodată, 48% consumă regulat suplimente de vitamine şi minerale, care îi ajută să îşi menţină energia şi imunitatea la cote optime. 
 
Zahărul este alimentul pe care vor să îl reducă în alimentaţie 70% dintre respondenţi. Alături de acesta, în topul alimentelor pe care doresc să le elimine, românii au pus grăsimile trans (55%), aditivii alimentari (51%), dar şi sarea (26%). 47% dintre respondenţi declară că vor să renunţe la carne şi la mezeluri, iar un procent similar la lactoză şi produse din lapte. 
 

Produsele naturiste, slăbitul şi alimentaţia vegetariană

36% dintre respondenţi consideră că produsele naturiste ajută la slăbit, în timp ce 82% sunt de acord că acestea sunt mai sănătoase şi contribuie la o stare mai bună de sănătate (88%).
 
În ceea ce priveşte alimentaţia vegetariană, 37% dintre respondenţi sunt de acord că este mai sănătoasă, 37% nu sunt convinşi, iar 26% nu consideră mai sănătos acest tip de dieta.
 
Doar 5% declară că nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a duce un stil de viaţă sănătos, iar 43% consideră că a trăi sănătos este o misiune dificilă. 
 

59% alocă sub 300 lei lunar pentru un stil de viaţă sănătos 

Bugetul alocat lunar pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos variază între câteva zeci de lei, pentru 15% dintre respondenţi, şi ajunge până la câteva sute de lei. În timp ce 23% declară că investesc peste 500 lei lunar pentru alimentaţie şi activităţi sănătoase, 44% alocă între 100 si 300 lei. 
 

Online-ul, principalul canal de informare

Pentru a alege o dietă echilibrată, românii se informează despre stilul de viaţă sănătos şi despre cele mai potrivite produse preponderant online. Sursele online de informare sunt preferate de 70% dintre respondenţi, iar revistele de specialitate sunt consultate de 43% dintre aceştia. Cumpărăturile sunt făcute la magazine specializate (62%), aproape jumătate apelând la magazinele online de produse naturiste, bio şi vegane. 

Decizia de achiziţie este influenţată de medici (nutriţionist sau medic de familie) şi informaţiile oferite de magazinele de specialitate. 75% au încredere mare sau foarte mare în recomandările nutriţioniştilor, respectiv 70% în magazinele de specialitate. 41% acordă acest grad de încredere farmaciştilor, iar doar 30% au încredere în sfaturile cunoştinţelor. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările