Căzăturile din copilărie influenţează interviurile de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Privirea interlocutorului se direcţionează asupra ochilor şi gurii celuilalt, în mod normal FOTO Shutterstock
Privirea interlocutorului se direcţionează asupra ochilor şi gurii celuilalt, în mod normal FOTO Shutterstock

Oamenii cu semne din naştere, cicatrici şi alte defecte faciale sunt subevaluaţi la interviurile de angajare din acest motiv, conform unui nou studiu. Astfel, semnele „de bună purtare” căpătate în copilărie ajung să fie dezavantaje în căutarea unui job.

Studiul efectuat de profesorii de psihologie de la Universitatea Houston este primul care a evaluat rezultatele interviurilor de angajare ale persoanelor cu semne faciale. Cercetătorii au monitorizat privirea angajatorilor cu echipamente specializate şi au ajuns la concluzia că aceştia şi-au amintit mai puţine informaţii despre candidaţii cu defecte fizice, fapt care a avut un impact negativ în evaluarea lor.

„Cercetarea noastră arată că, dacă îţi aminteşti mai puţine lucruri despre candidaţi competenţi pentru că eşti distras de caracteristicile lor faciale, aceasta îţi va influenţa negativ avaluarea lor”, a spus Mikki Hebl, profesor coordonator al studiului, citat deScienceDaily.

Autorii studiului au analizat interviuri, atât directe, cât şi mediate de computer. Într-o conversaţie, privirea interlocutorului este direcţionată într-un model triunghiular în jurul ochilor şi a gurii celuilalt, în mod normal. Privirea şi atenţia agajatotorilor au fost distrase către semnul sau defectul facial al candidaţilor, au explicat specialiştii.

Astfel, angajatorii şi-au amintit mai puţine informaţii în legătură cu experienţa acestor persoane. Studiul demonstrează că „în ciuda maturităţii şi a experienţei persoanelor, impactul avut de un defect facial rămâne, totuşi, o reacţie umană”, a spus Juan Madera, de la Houston University.

Studiul a fost elaborate cu scopul de a conştientiza acest lucru şi de a veni în sprijinul persoanelor discriminate în acest fel, chiar şi involuntar.

„Concluzia noastră este că aspectul feţei poate influenţa semnificativ succesul unui interviu de angajare”, a spus coordonatorul cercetării care a identificat şi motivele pentru care acest lucru se întâmplă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite