Cauzele ascunse din spatele poftelor alimentare: importanţa reglării hormonilor care controlează nivelul senzaţiei de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce se ascunde în spatele poftelor alimentare. FOTO Arhivă
Ce se ascunde în spatele poftelor alimentare. FOTO Arhivă

Apetitul excesiv este un simptom controversat, pe care oamenii îl situează de obicei la limita dintre patologie şi viciu. În spatele poftelor excesive sau a lipsei de saţietate se pot ascunde cauze nebănuite.

Senzaţia de foame apare ca urmare a semnalelor chimice transmise creierului de către sistemul endocrin, digestiv şi neurologic. Dacă pofta de mâncare apare mult prea des, dincolo de nevoile calorice zilnice, este un indiciu că ceva nu este în regulă. Când senzaţia de foame este asociată cu dorinţa de a consuma ceva dulce, medicul recomandă, de obicei, un test pentru măsurarea glicemiei. Însă ce alte cauze se pot asunde în spatele senzaţiei de foame?

Depresia

Mâncatul poate reprezenta o încercare de adaptare a organismului care suferă de depresie sau anxietate. Persoanele care întâmpină aceste probleme încearcă să suplinească serotonina, hormonul fericirii, prin consumul de alimente cum ar fi pastele şi pâinea, care pot creşte nivelul de energie.

Insomnia

Dacă nu dormiţi şapte până la opt ore în fiecare noapte, corpului îi va fi mai greu să regleze hormonii care controlează nivelul senzaţiei de foame atunci când te trezeşti. Vei simţi nevoia să mănânci chiar şi atunci când organismul nu are nevoie de calorii. „Este tot o formă de stres atunci când îţi privezi organismul de somn, aceasta fiind una din pricipalele cauze ale dereglării hormonului care provoacă senzaţia de foame“, spune Dr. Lofton.

Stresul

În timpul în care eşti stresat, cortizolul, care este hormonul de stres, inundă corpul, dându-i senzaţia de foame, chiar dacă acesta nu are nevoie de calorii. „Nu ai nevoie de mâncare, dar cortizolul transmite creierului tău informaţia că stomacul nu este plin. De aceea, stresul îi determină pe oameni să mănânce prea mult“, spune medicul Shanna Levine.

Hipoglicemie

Nivelul scăzut de zahar în sânge poate proveni dintr-o serie de cauze, de la săritul peste mesele zilnice la problemele pancreasului. „Organismul produce senzaţia de foame ca un semnal catre creier pentru a vă spune să consumaţi mai multe alimente pentru a avea un nivel suficient de glucoză în sânge“, spune Dr. Lofton.

Apropierea perioadei menstruale

Modificările hormonale din timpul perioadei menstruale ar putea duce la pofte îngrozitoare, având nevoie de mai multe calorii pentru a ţine pasul cu cererile suplimentare ale corpului tău în acea perioadă a lunii. „Este nevoie de multă energie, motiv pentru care femeile tind să se simtă obosite şi deshidratate“, spune Dr. Levine.

Medicaţia

Apetitul crescut este un efect secundar al unor medicamente, inclusiv antidepresive, steroizi, cele împotriva alergiilor sau lupusului, precum şi medicamente anti-sechestru. Nu încetaţi să luaţi medicamentele de care aveţi nevoie, dar întrebaţi medicul despre o posibilă schimbare a prescrierii. „Orice medicament este un produs chimic pe care corpul îl absoarbe. Discutaţi cu medicul şi vedeţi dacă există alternative care să nu aibă acest tip de reacţii adverse“, este de părere specialistul.

Deshidratarea

Chiar dacă simţiţi senzaţia de foame ar putea fi doar manifestarea nevoii de apă. „Când eşti deshidratat, înainte de a apărea senzaţia de sete vei simţi foame, şi de multe ori oamenii înţeleg greşit atenţionarea corpului“, spune Dr. Levine. Specialistul recomandă începerea dimineţii cu un pahar de apă şi consumul a 1,5 - 2,5 litri pe tot parcursul zilei. Încercaţi să consumaţi apă plată şi să evitaţi băuturile care conţin zahăr.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite