Cât ne influenţează autosugestia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subconştientul este mult mai puternic decât gândurile de care eşti perfect conştient, iar acesta te ajută sau, dimpotrivă, îţi sabotează acţiunile. Dar tu poţi învăţa să-l controlezi în favoarea ta.

Să încercăm un mic experiment. Să presupunem că, în faţa ta, pe sol, se întinde o bârnă lungă de 10 metri şi lată de 40 de centimetri. Ai merge pe ea? Dar dacă această bârnă ar fi situată la 5 metri deasupra pământului? Puţini sunt aceia care s-ar încumeta să meargă neasiguraţi la o asemenea înălţime, de teama de a nu cădea în gol. Responsabilă cu această atitudine este imaginaţia, spun specialiştii. Ea este factorul-cheie al subconştientului nostru şi, deci, al autosugestiei.

Citiţi şi:

Cele mai bune plante cu efect detoxifiant
Tehnici moderne pentru problemele coloanei

Imaginaţia ne poate sabota

Tot imaginaţia ne sabotează de multe ori în încercarea de a reuşi într-un anumit domeniu sau de a duce la îndeplinire un lucru. În termeni populari, „ne facem gânduri rele", adică ne imaginăm în fiecare moment că nu vom reuşi. Astfel de gânduri nu fac altceva decât să ne împiedice subconştientul să găsească soluţiile cele mai bune pentru a rezolva o problemă sau pentru a îndeplini o sarcină. Probabil de aici a luat naştere o altă expresie populară: „De ce ţi-e frică nu scapi".

Cei sugestionabili, mai uşor de tratat

Datorită imaginaţiei bogate sau datorită unei construcţii psihice mai maleabile, unele persoane sunt mai sugestionabile decât altele, adică reacţionează mai bine la sugestii. Este cazul persoanelor care pot fi tratate cu uşurinţă, deoarece, pe lângă efectul medicamentelor, intervine şi efectul sugestiei că tratamentul respectiv dă rezultate.

Este vorba despre persoanele la care funcţionează efectul placebo. Acesta constă în administrarea unor medicamente care conţin substanţe fără niciun efect terapeutic pentru a trata o anumită boală. Puterea sugestiei face ca, în urma tratamentului cu astfel de medicamente, să se înregistreze o atenuare a simptomelor şi o îmbunătăţire a stării de sănătate.

Repetiţie: Dacă îţi spui de 40 de ori pe zi un lucru, vei ajunge să-l crezi şi să-l integrezi în subconştient.

Gândirea pozitivă dă rezultate

Toate aceste lucruri dovedesc că subconştientul, prin puterea autosugestiei, ne poate fi de mare ajutor în tratarea unor boli. De alt­fel, unii medici chiar recomandă ca pacienţii, în momentul administrării unui tratament, să gândească pozitiv şi să-şi spună constant: „Mă voi face bine". Aşadar, repetarea unor mesaje pozitive dă rezultate.

La fel consideră şi psihologii care tratează persoane ce încearcă să renunţe la fumat. Dacă acestea se autosugestionează, repetându-şi zi de zi că nu au nevoie de ţigară pentru a se simţi bine, rezultatul va fi pozitiv. Dar asta nu este tot, spun aceiaşi specialişti. Pentru că niciodată nu va fi suficient să-ţi repeţi un lucru mecanic, fără a acţiona în vreun fel. Trebuie să găseşti în tine şi un oarecare nivel de voinţă, pentru a putea reuşi în ceea ce-ţi propui.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

În clipa în care ne stabilim un obiectiv, facem de fapt implicit mai mult decât atât: ne stabilim o direcţie de mişcare, la capătul căreia este împlinirea obiectivului. Cu cât credem mai mult că suntem în stare să ne îndeplinim obiectivul, cu atât mai mult ne dăm voie să ne folosim resursele şi să le canalizăm în mod obiectiv pentru îndeplinirea lor.

Dacă, dimpotrivă, încercăm să dovedim că nu suntem în stare să facem un lucru, deşi, în mod conştient, depunem mult efort ca să îndeplinim contrariul, de fapt, o mare parte a energiei noastre este consumată pentru a ne autosabota, elaborând scenarii negative. Autosugestia este preponderent negativă la persoanele anxioase, pentru că ele sunt obişnuite să creeze mai degrabă scenarii anticipative negative, pentru a se pregăti pentru un eventual eşec.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite