Cât de fericiţi suntem: zâmbim de numai şapte ori pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zâmbim rar, dar ne place să primim zâmbete de la cei dragi, arată un studiu FOTO Shutterstock
Zâmbim rar, dar ne place să primim zâmbete de la cei dragi, arată un studiu FOTO Shutterstock

Un adult zâmbeşte, în medie, de şapte ori pe parcursul unei zilei, potrivit unui studiu realizat de un producător de pastă de dinţi. Unul dintre aceste zâmbete este fals şi îl direcţionăm, de regulă, către şef.

Cei mai veseli oameni zâmbesc de 11 ori pe zi, iar cei mai morocănoşi – doar o dată pe zi, arată un studiu realizat de producătorul britanic de pastă de dinţi BlanX. Cel puţin o dată pe zi ne ascundem tristeţea sau pretindem că suntem amuzaţi sub un zâmbet fals, iar în majoritate cazurilor, acest zâmbet este îndreptat către şef. „Nu zâmbim atât de des precum se crede – în medie, de şapte ori în jumătate pe zi. Aceasta nu înseamnă prea mult, dacă ţinem cont de faptul că intrăm în contact cu un număr mare de oameni în fiecare zi“, spune Louise Marks, reprezentantul producătorului de pastă de dinţi.

Nu ne alegem mereu momentele cele mai potrivite

Un studiu publicat în 2011 şi citat de cotidianul „Daily Mail“ arăta că un adult zâmbeşte, în medie, de 26 de ori pe zi – şi aproape jumătate din aceste zâmbete (47%) sunt false. Diferenţa ar putea fi dată de estimările subiective ale persoanelor care au participat la sondajul BlanX, pentru că nu întotdeauna conştientizăm când zâmbim.

Alte câteva date interesante ce reies din studiul britanic: o persoană din cinci a recunoscut că i s-a întâmplat să zâmbească în momente nepotrivite, cum ar fi o înmormântare, iar aproape jumătate din participanţii la studiu au zâmbit în timpul unei discuţii aprinse.

Nu zâmbim prea des, dar ne place să primim un surâs de la oamenii dragi nouă. „Un zâmbet larg, autentic, afişat de o persoană pe care o îndrăgim are puterea de a ne face ziua mai frumosă, indiferent de starea de spirit pe care o avem. Ni se înmoaie sufletul când iubitul/iubita ne arată un zâmbet larg, am observat în cadrul studiului nostru“, mai spune reprezentantul producătorului de pastă de dinţi.

Motive să zâmbim mai des

Zâmbetele au efect terapeutic asupra noastră şi ne îmbunătăţeşte interacţiunea cu cei din jur, spun psihologii. Zâmbetul transmite semnale pozitive, iar un studiu confirmă acest lucru: oamenii au cu 10% mai multă încredere în interlocutorii care le zâmbesc. Dacă zâmbim când ne recunoaştem o greşeală, persoanele din jurul nostru ne iartă mai uşor, chiar dacă zâmbetul nostru a fost unul amar, fals ori de ruşine.

Nu în ultimul rând, zâmbetul este o metodă de a ne destresa. Când ne confruntăm cu o situaţie tensionată, ar trebui să ne forţăm să zâmbim, chiar dacă nu simţim nevoia să facem asta, ne sfătuiesc psihologii. Zâmbetul are efect terapeutic chiar şi atunci când nu este autentic. Un alt beneficiu important: zâmbetul ne prelungeşte viaţa. O spune un alt studiu potrivit căruia persoanele vesele trăiesc, în medie, cu şapte ani mai mult decât cele morocănoase.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite