Cât de eficiente sunt cărţile automotivaţionale pentru tratarea depresiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai nouă metodă de combatere a depresiei este „prescripţia” de cărţi FOTO Shutterstock
Cea mai nouă metodă de combatere a depresiei este „prescripţia” de cărţi FOTO Shutterstock

Cele mai noi cercetări sugerează că anumite cărţi despre automotivare ar putea trata depresia mult mai bine decât o fac antidepresivele sau terapia, fiind totodată relativ ieftine şi fără a avea efecte secundare, după cum notează publicaţia britanică „The Guardian”.

Una din cinci persoane va fi, la un moment dat, afectată de depresie, spun studiile efectuate de specialiştii Colegiului Regal al Psihiatrilor. Cu toate acestea, dr. Des Spence, medic generalist din Glasgow, susţine că antidepresivele sunt prescrise prea uşor şi pentru prea mult timp, fiind mai puţin eficiente decât crede majoritatea oamenilor. „Suntem în pragul unui risc al nefericirii medicale”, a spus el.

Astfel, cercetarea publicată în revista „PLOS One”, în care se arată alt mod de a face faţă depresiei, a venit la momentul oportun. În loc de medicamente, studiul recomandă cărţile automotivaţionale. Sunt relativ ieftine şi, spre deosebire de antidepresive, nu dau senzaţia de constipaţie sau nu vă face să vă pierdeţi libidoul.

Există deja sprijin din partea Colegiului Regal al Psihiatrilor care este implicat în „prescripţia” cărţilor prin selectarea acestora din biblioteci. Acestea sunt destinate celor cu probleme de sănătate mintală. Deci, ar trebui să-ţi îndrepţi atenţia spre literatură pentru tratarea unei depresii?

Soluţia

Studiul „PLOS One” a fost o experienţă întâmplătoare, dar controlată. În cadrul studiului s-au comparat persoanele care se foloseau de un manual terapeutic care utiliza un stimulent cognitiv („Depăşirea Depresiei: O abordare în cinci domenii”) şi care au avut patru întâlniri faţă în faţă cu un psiholog sau erau sub tratament antidepresiv cu acele persoane care aveau parte de tratamente regulate cu antidepresive şi terapie psihologică.

La început au fost implicate 281 de persoane, dar numai 72% au continuat în lunile ce au urmat studiului. La acel moment, persoanele care se foloseau de cărţi se simţeau mai puţin deprimate decât cele care foleseau tratamente, acest lucru rămânând valabil 12 luni de la începutul studiului. Este demn de remarcat faptul că unul dintre autorii studiului era, totodată, şi autorul unuia dintre manualele pe care le evalua. „PLOS One” a făcut disponibile datele studiului, aşa că, dacă aveţi vreo prejudecată, puteţi arunca o privire şi compara datele.

Manualul era eficient pentru că se folosea de o abordare comportamentală cognitivă, despre care studiile au arătat că era mult mai eficientă decât antidepresivele. Terapia cognitiv-comportamentală te învaţă să te gândeşti la tine şi la modul de interacţiune cu lumea, astfel încăt să te facă să te comporţi într-un mod care te-ar face să te simţi mai bine. Este atât de populară pentru că se concentrează pe aici şi acum şi nu reînvie imagini şi amintiri din copilărie. Astfel de cursuri pot dura între şase săptămâni şi şase luni.

Listele de aşteptare pentru terapia cognitiv-comportamentală sunt extrem de lungi, aşa că o carte te poate ajuta, alături de două ore de îndrumare a unui psiholog, să depăşeşti cu succes depresia. O astfel de automotivare, totuşi, nu este de ajutor pentru toată lumea, căci studiul a inclus şi persoane care nu aveau probleme serioase. Terapia nu este potrivită pentru cei cu depresie severă sau pentru cei care au gânduri suicidale.

Dacă vă simţiţi deprimat, ar trebui să vă consultaţi medicul şi să cădeţi de acord asupra celui mai bun tratament. Poate că nu este la fel de convenabil ca atunci când cumperi o carte, dar este o alternativă mult mai sigură.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite