Cât costă să trăieşti în Costa Rica sau Panama. E mai ieftin ca în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există locuri de vis în lume în care poţi trăi mult mai ieftin decât în marile oraşe ale României, de pildă Bucureşti sau Cluj. Pentru că munca remote sau telemunca este un trend care începe să devină tot mai popular,  experţii de la International Living au întocmit un top al celor mai exotice destinaţii, în care costurile necesare traiului sunt rezonabile.

În 2020, românii au investit masiv în imobiliare, iar majorarea plafonului la 140 mii de euro până la care pot fi achiziţionate locuinţe prin Noua Casă, cu TVA redus de 5%, i-a determinat să caute apartamente şi case cu suprafaţă mai mare. Cu toate acestea, România este pe ultimul loc în UE, respectiv pe locul 45 în clasamentul mondial, în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi bunăstarea socială, conform unui studiu Deloitte.

„Fie că sunteţi în căutarea unui oraş prietenos, la un raport bun calitate / preţ, a unei plaje tropicale, a unui refugiu răcoros la munte, sau a unei evadări liniştite pe malul oceanului, acest Index vă poate ajuta să alegeţi cele mai bune opţiuni actuale de pe planetă.”, a declarat Jennifer Stevens, reprezentant al International Living, citat de Digi24

Topul destinaţiilor a fost întocmit ţinând cont de nivelul de trai, costul vieţii, serviciile de asistenţă socială, preţul alimentelor, legislaţie şi climă. Astfel, ţările care oferă cel mai confortabil stil de viaţă sunt Costa Rica, Panama, Mexic, Columbia, Portugalia, Ecuador, Malaezia. 

Costa Rica sau „Elveţia Americii Centrale”, denumită astfel datorită climatului politic liniştit, a costului accesibil al vieţii (inclusiv asistenţă medicală), a opţiunilor imobiliare vaste, a frumuseţii naturale şi a localnicilor prietenoşi, este în topul destinaţiilor exotice rezonabile.

O singură persoană poate trăi confortabil cu aproximativ 1.615 dolari pe lună, în timp ce un cuplu poate trăi cu aproximativ 2.000 de dolari pe lună, inclusiv chiria unei case cu două dormitoare cu aer condiţionat, plus alimente, divertisment, transport şi asistenţă medicală.

Panama este una dintre cele mai bogate ţări din regiune şi un paradis fiscal, însă, surprinzător, o singură persoană poate locui în Panama cu un buget cuprins între 1.590 şi 2.940 dolari pe lună. Aici o vizită la medic costă 10 - 20 de dolari.

Mexic, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din lume, în special pentru americanii şi canadienii care se retrag aici în sezonul rece, poate fi o idee pentru cei care vor să se stabilească în străinătate. Un cuplu se poate descurca aici cu mai puţin de 2.000 de dolari pe lună. Aici, proprietăţile imobiliare, de cumpărat sau închiriat, au costuri reduse, mâncarea este ieftină, chiar şi la restaurant, la fel şi transportul. Mai mult, există variate opţiuni de divertisment gratuite sau la preţuri accesibile.

Columbia - o singură persoană poate trăi cu doar 1.030 dolari pe lună, în timp ce un cuplu poate alege între mai multe oraşe din Columbia unde să nu cheltuie mai mult de 2.000 dolari pe lună. Viaţa este ieftină: de exemplu, puteţi închiria un apartament modern, cu sală de gimnastică şi balcon la un cost de 500 de dolari pe lună.

Portugalia - Dacă preferaţi o destinaţie din Europa, ţara din Peninsula Iberică este alegerea ideală pentru a munci sau a vă pensiona. 

Această mică ţară din colţul de sud-vest al Europei are ceva pentru toată lumea: oraşe vibrante, kilometri de plaje cu nisip auriu, dealuri verzi, unele dintre cele mai bune servicii medicale din lume, cost scăzut al vieţii şi siguranţă. 

Bugetul pentru Portugalia începe de la aproximativ 2.020 de dolari pentru o singură persoană, în timp ce un cuplu poate trăi confortabil, începând cu 2.500 de dolari pe lună. Dacă doriţi să locuiţi în Lisabona, Porto, Cascais sau Algarve, suma creşte spre 3.000 de dolari. De exemplu, puteţi închiria o casă complet mobilată, cu trei dormitoare, la nord de Lisabona, cu 400 de dolari pe lună sau un apartament cu două dormitoare într-un complex privat cu piscină pentru 1.030 dolari pe lună în Vilamoura.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite