Cât costă încălzirea în pardoseală, care sunt avantajele şi dezavantajele ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incalzire in pardoseala

Când pui banii pe hârtie, încălzirea în pardoseală, cu toate elementele ei şi instalarea lor, e mai scumpă decât sistemul cu clasicele calorifere. Dar în timp, ea vine cu mai multe avantaje şi cu un grad mai bun de recuperare a investiţiei iniţiale.

Ia în calcul instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală pentru că „Se apropie cel mai mult de ideal, căci e un sistem care poate asigura încălzirea uniformă a unui spaţiu datorită faptului că nu simţi de unde vine căldura dacă distribuţia este făcută corect”, explică inginerul în construcţii de instalaţii Ovidiu Ţifui, specialist şi în pompe de căldură.

Încălzire în pardoseală: hidraulică vs electrică

Încălzirea în pardoseală poate să fie de două feluri: cea de tip electrică şi cea bazată pe un sistem hidraulic. Încălzirea în pardoseală electrică are la bază un sistem sub forma unor covoare electrice care sunt rulate pe suprafaţa pe care vrei să o încălzeşti, fiind un sistem uşor şi rapid de montat, precum şi o variantă bună ca preţ.

Încălzirea hidraulică înseamnă, practic, încălzirea podelei cu un sistem bazat pe agent termic. Apa se încălzeşte de la o sursă de căldură, cum ar fi o centrală termică, după care este transmisă prin reţeaua de ţevi cu ajutorul unui distribuitor de încălzire în şapa de beton din podea.

 Cum arată un circuit pentru încălzirea în pardoseală, montat cu izolaţie

incalzirea in pardoseala
incalzirea in pardoseala

Ovidiu recomandă recomandă sistemul de încălzire în pardoseală de tip hidraulic atât în cazul locuinţelor noi, cât şi în cazul renovării unei case, în principal pentru că are un consum mai mic care duce la o factură mai rezonabilă.

Ea devine şi mai eficientă dacă o foloseşti cu o pompă de căldură în loc de centrală termică. „La ora actuală, pompele de căldură reprezintă cel mai eficient sistem de încălzire. O pompă de căldură eficientă înseamnă să aibă un COP (coeficientul de performanţă) tot timpul peste 4. Adică dintr-un 1 kW de energie electrică consumată se obţin 4 kW de energie termică”, punctează Ovidiu.

În afară de asta, pompa e şi sursă de căldură pentru iarnă, şi de răcoare pentru vară. Nu ai mai avea nevoie şi de un aparat de aer condiţionat.

„Un sistem de încălzire în pardoseală poate asigura o economie de energie de până la 30% în funcţie de sursa de căldură care se utilizează. Asta pentru că agentul termic este de joasă temperatură, nu depăşeşte de obicei temparatura corpului uman când se utilizează acest tip de încălzire”, mai explică Ovidiu.

Cât costă încălzirea în pardoseală

Deşi investiţia iniţială este una considerabilă, pe termen lung aceasta se amortizează şi îţi aduce o serie de beneficii incontestabile: un confort termic sporit, costuri scăzute, îţi lasă mai mult spaţiu pentru amenajarea interioară deoarece radiatoarele dispar, iar persoanele cu alergii nu vor avea de suferit deoarece căldura nu va fi transmisă prin conducte, ceea ce înseamnă că nu se acumulează în timp bacterii şi praf.

Costul instalării unei încălziri în pardoseală depinde de suprafaţa care trebuie încălzită. Preţul poate să pornească de la 10-15 euro/metru pătrat şi să ajungă şi la 40 de euro/metru pătrat cu tot cu manoperă. Dincolo de costul mare, alte dezavantaje ar putea să fie încălzirea lentă a spaţiului, nu poţi folosi multă mobilă sau covoare pentru a nu supraîncălzi podeaua şi ai nevoie şi de alte investiţii într-o centrală termică de calitate sau într-o pompă de căldură şi trebuie să izolezi corect locuinţa ca sistemul să fie eficient.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite