Care este cuvântul anului 2019. A fost propulsat de crizele care au zguduit lumea, dar şi de un personaj animat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Existential“ este cuvântul anului 2019, ales de Dictionary.com
„Existential“ este cuvântul anului 2019, ales de Dictionary.com

Dictionary.com, cel mai cunoscut dicţionar online de limba engleză, a ales cuvântul anului 2019 ţinând cont de evenimentele majore care au marcat lumea în ultimele 12 luni.

„Existential“ este cuvântul anului 2019 potrivit Dictionary.com. „Din datele noastre reiese că ne căutăm supravieţuirea, la propriu şi la figurat. Încercăm să ne dăm seama cum poate supravieţui planeta noastră, dar şi persoanele dragi nouă. Acest cuvânt ne inspiră să ne punem întrebări importante privind cine suntem şi care este scopul nostru în faţa diferitelor provocări ale vieţii“, a declarat John Kelly, redactor-şef al departamentului de cercetare al Dictionary.com. 

Cuvântul „existenţial“ are două înţelesuri: cum ne raportăm la propria existenţă şi îngrijorarea privind existenţa noastră produsă de alegerile individuale.  

Crizele politice şi sociale, schimbările climatice, violenţa armată şi ameninţările la adresa democraţiei au contribuit la propulsarea cuvântului anului. De asemenea, cuvântul a pătruns în cultura pop ajutat şi de Forky, vedeta animaţiei „Toy Story 4“.

Senatorul Bernie Sanders a contribuit masiv la căutarea online a semnificaţiei cuvântului după ce a declarat că schimbările climatice reprezintă o criză existenţială care nu afectează doar generaţia prezentă, ci şi pe copiii şi strănepoţii noştri. De asemenea, vicepreşedintele Joe Biden a dat un imbold cuvântului după ce a afirmat că „preşedintele Donald Trump este, literalmente, o ameninţare existenţială la adresa Statelor Unite“.

Căutările cuvântului „existenţial“ au crescut masiv şi după dezastre naturale precum Uraganul Dorian, incendiile din pădurile Amazonului şi cutremurul din Albania. 

Pe lângă toate aceste conotaţii negative, Dictionary.com subliniază că „existenţial“ este şi un cuvânt care îi ajută pe oameni, dând exemplul personajului animat Forky. „Criza existenţială a lui Forky (n.r. - care se teme că va sfârşi la coşul de gunoi dacă nu-şi găseşte un scop util) rezonează cu publicul pentru că fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, ajungem să ne întrebăm care este menirea noastră în viaţă“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite