Care sunt cauzele lipsei de încredere în sine şi cum poţi depăşi obstacolele care te fac nemulţumit de propria persoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de factori atât externi, cât şi interni, ne pot afecta încrederea în sine, ceea ce ne poate aduce în pragul unor frustrări, anxietăţi sau chiar depresii greu de depăşit. O analiză asupra cauzelor care ne destabilizează echilibrul interior şi corectarea modului de gândire ne poate ajuta să recâştigăm stima de sine.

Standardele impuse de societatea actuală asupra bărbaţilor şi femeilor sunt nerealiste şi aproape de neatins. Eforturile noastre constante de a atinge aceste standarde duc de foarte multe ori la anxietate şi frustrări. Atunci când apar, aceşti doi inamici puternici ai încrederii noastre, cărora li se alătură criticile, distrug într-un final şi ultima fărâmă de încredere în sine care ne-a mai rămas.

Nu ar trebui să le permitem factorilor nejustificaţi să zguduie credinţa în forţele proprii şi să ne transforme într-o maşinărie lipsită de personalitate. Faptul că nu pare să te încadrezi în aceste standard înseamnă că ar trebui să cauţi un alt tip de sistem metric care se potriveşte calităţilor tale, potrivit LifeHack. Să o luăm cu începutul!

Narcisiştii vs. oamenii cu lipsă de încredere în sine

Psihologii nu prea s-au pus de acord asupra unei sigure teorii despre încrederea în sine şi ce reprezintă aceasta cu adevărat, dar se întâlnesc la jumătatea drumului atunci când vine vorba de anumite noţiuni. Ar trebui să începem prin a face distincţia clară între doi termeni: stima de sine şi încrederea în sine. Se pare că, cu cât te apreciezi mai mult, cu atât nivelurile stimei de sine cresc şi începi să devii mai încrezător în tine.

Acestea fiind spuse, în continuare, ar trebui să conştientizăm că nu există un singur tip de stimă de sine. Aceasta variază în funcţie de cum te simţi cu tine ca membru al familiei, la muncă, într-o relaţie şi ca membru al societăţii.

Stima de sine a unei persoane variază nu numai ca urmare a unor acţiuni, ci şi a multor alţi factori mici, cum ar fi să te trezeşti cu un coş pe frunte, să nu-ţi stea părul bine într-o zi sau dacă eşti complimentat sau nu.

Un alt fapt interesant este că narcisismul nu este considerat a fi cel mai înalt nivel de încredere în sine. Precum şi oamenii melodramatici, narcisiştii iubesc să fie în lumina reflectoarelor şi lipsa de atenţie îi face incredibil de frustraţi, ceea ce duce direct la îndoială. Narcisiştii sunt destul de instabili şi starea lor depinde de mediul lor şi de feedback-ul pe care îş primesc.

Din contră, oamenii cu stima de sine foarte scăzut nu răspund la un feedback pozitiv şi feedback-ul negativ îi face să se simtă mai rău în legătură cu ei înşişi. Când cineva încearcă să le arate apreciere şi îi fac să se simtă mai bine în legătură cu ei, aceştia percep aceste afirmaţii ca o formă de milă. Evident, soluţia este moderaţia. Cei mai norocoşi dintre noi, care au o stimă de sine stabilă, şi nu este afectată de turbulenţe minore, sunt cei mai încrezători.

Determină cauza problemei

Cel mai probabil te-ai regăsit într-una dintre situaţiile menţionate până acum. Introsperctiva este un instrument puternic atunci când doreşti să rezolvi problemele de încredere în sine. Pentru asta, trebuie să începi prin identificarea cauzelor instabilităţii.

Ia-ţi un timp liber pe care să-l petreci cu tine pentru a afla care parte din viaţa ta te face să te simţi în general mizerabil. Poate că ţi-ai neglijat prietenii şi acum te simţi egoist şi egocentrist sau poate ai pierdut ultimele jocuri sau recitaluri, ceea ce te face să simţi că ai dat greş ca părinte. Este posibil să fi ratat un deadline sau două la birou, care te fac să te îndoieşti de abilităţile tale. Dacă încerci să fii un prieten mai bun, să petreci mai mult timp de calitate cu familia şi să lucrezi mai mult, într-un interval de timp rezonabil, te vei simţi mai bine în legătură cu tine.

image

FOTO 123RF

Îmbrăţişează-ţi calităţile unice

Mai mult ca sigur cunoşti cel puţin o persoană care este perfectă, care face totul la timp fără să se plângă vreo secundă şi nici măcar nu pare obosită. Ei bine, putem fi de acord că astfel de oameni s-au născut sub o stea norocoasă, dar există un alt lucru de care ar trebui să fii conştient – abilităţile lor pur şi simplu se potrivesc în standardele convenţionale de astăzi mai mult decât ale tale. Asta nu înseamnă că nu implică mai multă muncă, ci că este mai uşor pentru ei să se adapteze într-un mediu standard şi să se evidenţieze drept nişte persoane geniale şi capabile. Tu trebuie doar să sapi mai adânc şi să cauţi mai mult mediul tău favorabil. După ce reuşeşti să-ţi îmbrăţişezi calităţile ca atare, găsirea mediului potrivit pentru a le scoate în evidenţă va fi mai uşoară.

Pune-ţi la treabă minte şi corpul

Imaginează-ţi doi oameni care sunt la fel de atractivi, iar unul dintre ei este încrezător şi celălalt plin de nesiguranţe. Cel încrezător are o atitudine pozitivă, alegerea hainelor lui este mai atractivă şi spune multe despre el. Toate acestea datorită unui nivel mai ridicat de stimă de sine. Poţi presupune că a doua persoană va evita să atragă atenţia asupra sa şi asta se va vedea din compotamentul şi înfăţişarea ei.

Cea de-a doua persoană nu este o persoană fericită şi toate astea din cauza obstacolelor imaginare din mintea ei. Dacă nu eşti mulţumit de tine, ar trebui să lucrezi mai mult la asta, atât pe interior, cât şi pe exterior. Ascultă-ţi gândurie şi încearcă să le recunoşti pe cele negative şi nerealiste şi înlătură-le odată pentru totdeauna. Apoi deschide dulapul şi scapă de hainele largi şi îngrozitoare care te fac să arăţi ca o umbră. Mergi şi cumpărături şi găseşte haine care exprimă cu adevărat cine eşti pe dinăuntru.

Totul este posibil

Este o expresie devenită destul de clişeică, dar asta nu înseamnă că este mai puţin adevărată. Nu este niciodată prea târziu să te apuci de paraşutism, să te muţi în Africa, să înveţi să tricotezi, să devii pictor sau orice altceva îţi doreşti. Tot ceea ce ai nevoie pentru aceste lucruri este o gândire corectă pentru că odată cu ea apare determinarea şi voinţa necesară pentru a duce la capăt obiectivele.

Concluzia este că cu toţii avem nesigurenţele noastre şi asta este normal. Diferenţa dintre oamenii încrezători şi cei cărora le lipseşte încrederea în sine constă în a te lăsa sau nu acaparat de aceste nesiguranţe.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite