Caracteristici care influenţează transmiterea COVID-19: oamenii înalţi sunt de două ori mai expuşi riscului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care au peste 1,8 metri înălţime sunt de două ori mai expuşi riscului de a se infecta cu Covid-19, sugerează un sondaj.

O echipă internaţională de cercetători, din care fac parte experţi de la Universitatea Manchester şi Open University, au studiat 2.000 de persoane din Marea Britanie şi SUA pentru a analiza dacă obiceiurile sau activităţile profesioanle ar putea influenţa transmiterea virusului, informează The Telegraph

Echipa a descoperit că persoanele mai înalte prezintă un risc mai mare, determinându-I pe oamenii de ştiinţă să sugereze că virusul se transmite prin aer. Altfel, înălţimea nu ar face diferenţa dacă oamenii ar contracta-o exclusiv prin picături de salivă.

Aerosolii se pot acumula în zone slab ventilate şi sunt transportate de curenţii de aer. Totuşi, picăturile sunt mai mari decât aerosolii şi se crede că acestea călătoresc pe distanţe relativ scurte şi dispar rapid din aer.

Prof. Evan Kontopantelis, de la Universitatea din Manchester, a spus: „Rezultatele acestui sondaj în ceea ce priveşte asocierea dintre înălţime şi diagnostic sugerează că transmiterea bolii prin picături nu este singura modalitate prin care te poţi îmbolnăvi, iar transmiterea prin aer este posibilă.

Acest lucru a fost sugerat de alte studii, dar metoda noastră de confirmare este nouă.

Deşi distanţarea socială este încă importantă, deoarece transmiterea prin picături este posibilă, purtarea măştii este esenţială şi în prevenire”.

Deşi studiul este încă revizuit şi încă nu a fost publicat, autorii spun că ar putea ajuta oamenii să ia măsuri de precauţie mai mari.

„Multe cercetări ştiinţifice s-au axat pe tiparele de răspândire şi pe mecanismele de transmitere de bază. Dar, pe măsură ce economiile şi societăţile se redeschid, este important să ştim mai multe despre rolul factorilor personali ca predictori ai transmisiei“, este de părere Profesorul Paul Anand, director de cercetare la Open University.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite