Când prea mult bine ne face rău: cum ne revenim după minivacanţa de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda a ceea ce ne punem în minte, organismul reacţionează altfel decât ne-am aştepta, iar un astfel de exemplu este sindromul bolii timpului liber, care se manifestă prin simptome similare cu ale unei viroze. FOTO Arhiva Adevărul
În ciuda a ceea ce ne punem în minte, organismul reacţionează altfel decât ne-am aştepta, iar un astfel de exemplu este sindromul bolii timpului liber, care se manifestă prin simptome similare cu ale unei viroze. FOTO Arhiva Adevărul

A trecut un an în care am încercat să facem tot ce am putut mai bine atât profesional, cât şi pe plan personal. Multe persoane au aşteaptat vacanţă de sărbători, la final de an, cu speranţa că toate vor fi mai bune în noul an şi că vor reuşi să se întoarcă la serviciu cu forţe proaspete, numai că planurile multora sunt date peste cap de boala timpului liber, un sindrom identificat de psihologi.

În ciuda a ceea ce ne punem în minte, organismul reacţionează altfel decât ne-am aştepta, iar un astfel de exemplu este sindromul bolii timpului liber, care se manifestă prin simptome similare cu ale unei viroze, cu stare de rău punctată de nevralgii, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseală etc. 

Aceste simptome sunt destul de întâlnite la persoanele stresate la locul de muncă, angajaţi care muncesc din greu mai ales pe final de an cu gândul să-şi rezolve toate problemele pentru a se putea bucura de scurta vacanţă de sărbători, fără să realizeze că până şi acest plan în sine reprezintă un factor se stres. 

Dacă în timpul în care muncim organismul se mobilizează şi face faţă stresului, în scurtele perioade de relaxare, cum sunt weekendurile sau aceste minivacanţe prilejuite de diverse sărbători ne ieşim din ritm şi sistemul imunitar devine vulnerabil, moment prielnic instalării simptomelor amintite, precum durerile de cap, musculare, nevralgiile, stare accentuată de oboseală etc. De fapt, organismul nu poate face faţă acestor schimbări bruşte de ritm, de la serviciu la relaxarea de scurtă durată de acasă, nu avem suficient timp la dispoziţie pentru a ne odihni şi astfel ajungem să revenim la serviciu cu o stare generală de rău. 

Obişnuiţi să-şi planifice totul, mulţi oameni îşi planifică şi vacanţa. Însă, psihicul uman are nevoie de un timp de adaptare. Astfel oamenii nu se simt relaxaţi pentru că nu se pot detaşa automat, nu pot trece instantaneu la o viaţă liniştită şi nu se pot rupe atât de repede de toate gândurile legate de activitatea obişnuită, în opinia psihologului Keren Rosner. Apoi, excesele alimentare, lipsa exerciţiului fizic, eventualele kilograme în plus nu fac decât să accentueze starea neplăcută resimţită după această aparentă perioadă de relaxare.

Ţine numai de noi să prevenim sau să combatem efectele acestei stări asupra minţii şi corpului nostru.

1. Încercaţi să aveţi o dietă echilibrată, bazată pe multe legume, fructe, cu mese luate la ore fixe, fără excese.

2. Mişcarea în aer liber este esenţială pentru a remonta organismul, dar şi psihicul. Faceţi plimbări în aer liber, ieşiţi la patinoare amenajate afară sau măcar faceţi exerciţii fizice acasă sau la o sală de sport, mergeţi la piscină, dansaţi etc.

3. Cu câteva zile înainte de a reveni la serviciu încercaţi să adoptaţi un program de somn echilibrat, să vă treziţi cât mai aproape de ora la care obişnuiaţi să vă treziţi înainte de minivacanţă şi să mergeţi la culcare devreme. Un program haotic până în ziua în care va trebui să reveniţi la muncă nu va face decât ca perioada de readaptare să fie mai lungă şi anevoioasă, să aveţi un randament scăzut. 

4. Pentru că multe persoane devin neliniştite înainte de a începe serviciul, cu gândul la problemele care îi aşteaptă, puteţi încerca să vă puneţi în ordine, măcar în minte, lucrurile de care va trebui să vă ocupaţi, să verificaţi mailul, să stabiliţi câteva priorităţi pentru a vă obişnui cu ideea volumului de muncă ce vă aşteaptă. Nu în ultimul rând, încercaţi să beţi înainte de culcare un ceai sau un pahar cu lapte cald, cu miere, sau să citiţi o cartea relaxantă, să ascultaţi o muzică liniştitoare pentru a vă calma.

5. Încercaţi să vă organizaţi pe cât posibil cu o noaptea înainte de a merge la serviciu pentru ca în dimineaţa respectivă să nu alergaţi de colo colo şi să vă enervaţi pentru că nu ştiţi cu ce să vă îmbrăcaţi, pentru că nu găsiţi cine ştie ce acte sau pentru că laptop-ul nu este încărcat. Cel mai bine este să vă ocupaţi de rezolvarea acestor mici detalii în aşa fel încât dimineaţa să decurgă cât mai lin. 

6. Nu te gândi că te numeri printre puţinii nefericiţii care sunt nevoiţi să se întoarcă atât de repede la serviciu, în timp ce alţii încă se mai bucură de zile libere, ci conştientizează mai degrabă faptul că o mulţime de persoane sunt în aceeaşi situaţie ca tine. Faptul că nu eşti singur te va face să te simţi mai bine. 

7. Dacă este posibil, nu încerca din prima zi de serviciu să rezolvi toate problemele, pentru că nu vei face decât să te simţi epuizat la finalul programului de lucru. Fă o listă de priorităţi şi încearcă să creşti treptat volumul de muncă. 

8. Nu uitaţi să mâncaţi sănătos la birou, să optaţi pentru alimente care au darul să vă încarce cu energie, să revitalizeze.

9. Menţineţi spaţiul de lucru curat şi ordonat pentru a vă putea concentra mai bine la ceea ce aveţi de făcut.

10. Eficient pentru a vă organiza mai bine se poate dovedi să luaţi notiţe în şedinţe sau să aşterneţi pe o foaie sarcinile pe care le aveţi de rezolvat.

11. Faceţi pauze în timpul programului de muncă, recurgeţi la câteva tehnici de respiraţie pentru a vă relaxa şi a vă energiza.

12. Încearcă să nu te rupi cu totul de micile bucurii din timpul scurtului concediu şi fa-ţi timp să te mai întâlneşti cu prietenii măcar pentru o oră după programul de lucru. Socializarea contribuie la starea de bine, iar acest lucru este un fapt dovedit ştiinţific.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite