Când devine deranjant vorbitul la mobil?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care vorbesc prea tare la telefonul celular sau care uită de maniere în timp ce poartă o conversaţie sunt privite lung de cei din jur. Modul în care vorbeşti la telefon sau în care te manifeşti atunci când porţi o conversaţie la mobil te poate face antipatic persoanelor din jurul tău.

Când îi sună telefonul mobil, Marin se ridică automat de pe scaun şi, până să răspundă, începe să meargă. În timp ce vorbeşte la celular, se plimbă fie în jurul biroului, fie iese în curtea instituţiei în care lucrează. Depinde cât de lungă e conversaţia. Recunoaşte că are acest obicei şi atunci când este acasă. Locuieşte într-un apartament cu trei camere, aflat la etajul 8.

„Mă plimb ca un leu în cuşcă", afirmă bărbatul, adăugând că ştie că uneori îi enervează pe cei din jur. „Soţia mea nu are obiceiul ăsta. Se mai fâţâie şi ea, dar nu se poate compara cu mine", spune Marin, în vârstă de 37 de ani. Are amici care procedează la fel.

„Cred că se întâmplă ceva cu vorbitul ăsta la telefon. De când s-au inventat telefoanele cu antenă, care nu te mai ţintuiesc lângă aparat, îmi e aproape imposibil să mai stau locului când vorbesc cu cineva", afirmă bărbatul. Nu prea ştie să-şi explice de ce anume se plimbă când vorbeşte la mobil.

„Pur şi simplu aşa simt nevoia să fac. Nu spun că dacă ar trebui să vorbesc la un telefon fix n-aş putea. Nu am ajuns până acolo", se amuză acesta. „Nu ştiu dacă e un tic sau nu. Mai degrabă, e o modalitate de a reacţiona. Iar dacă am o conversaţie aprinsă, cu atât mai mult mă plimb de ici colo, poate şi ceva mai repede", mai spune Marin.

Colegii se mai amuză pe seama lui, numai că bărbatul nu înţelege de ce. „Mulţi fac aşa. Poate că la mine e mai evident", spune el. „În plus, eu nu am un obicei care să-i afecteze pe cei din jur", adaugă acesta.

Vorbeşti tare, eşti pe lista neagră

Pe Andreea o deranjează la culme când persoanele din jurul ei răspund la mobil şi încep să urle. „Când văd oameni în metrou sau în autobuz care încep să vorbească tare, cât mai tare cu putinţă, când le sună telefonul şi dau explicaţii sau ordine, simt că‑mi pierd minţile", spune tânăra în vârstă de 31 de ani.

„Mie mi se pare că e vorba de lipsă de bun-simţ. Eu cred că oamenii ăştia ar vrea să fie foarte importanţi, nu sunt, şi încearcă să pară. Şi cum poţi să te simţi tu faţă de tine important? Dându-te mare în faţa unora care nu te cunosc", crede tânăra.

O deranjează şi persoanele care fac caz de faptul că primesc un telefon atunci când sunt la birou. „Replicile de genul «Stai puţin că nu pot vorbi - mă aud ceilalţi» rostite pe un ton ridicat, mi se par de prost gust. Nu poţi să spui simplu «Aşteaptă un minut» şi să te ridici şi să mergi într-un loc ferit?", se întreabă tânăra.

Numai că persoanele care vorbesc la telefon lângă tine riscă să te scoată din minţi şi din alte motive. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell din New York, SUA, afirmă că ne deranjează să-i auzim pe cei din jur vorbind la mobil întrucât creierul nostru face eforturi pentru a înţelege ceva din conversaţia respectivă. Nu e tocmai uşor, având în vedere că auzim ce spune doar una dintre cele două persoane aflate în dialog.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că ne este greu să anticipăm ce urmează să spună partenerul de dialog pentru că, de cele mai multe ori, nu auzim decât frânturi din frazele sale şi în niciun caz ultimele cuvinte. Ca urmare, creierul nostru trebuie să facă un efort de două ori mai mare să înţeleagă conversaţia.

Dependenţi de aparat

Pe de altă parte, studii recente au arătat că telefoanele mobile de ultimă generaţie pot duce la dependenţă. Posesorii unor astfel de aparate îşi petrec multă vreme folosind diverse aplicaţii disponibile sau serviciile de internet, neglijându-şi astfel familia.

Potrivit unei cercetări realizate anul trecut de specialişti de la Universitatea Stanford, SUA, pe 200 de studenţi care aveau aparate iPhone de mai puţin de un an, acestea au devenit o parte esenţială a vieţii tinerilor. 75% din ei au declarat că ajung să adoarmă cu telefonul lângă ei, iar 69% au afirmat că au mai multe şanse să-şi uite acasă portofelul decât iPhone-ul.

Cel mai enervant obicei

Un studiu făcut relativ recent de compania MVNO arată că vorbitul prea tare la telefonul mobil rămâne cel mai enervant obicei legat de utilizarea acestor aparate. Peste jumătate dintre persoanele chestionate s-au declarat deranjate mai mult de tonul vocii celor care vorbesc decât de sunetele de apel nepotrivite.

Dorinţă de a convinge şi de a scăpa de stres

Cei care au un comportament care iese din tipare atunci când vine vorba de vorbitul la mobil sau chiar de utilizarea aparatului în sine încearcă, de multe ori, să găsească justificări, mai ales dacă sunt apostrofaţi. Unii afirmă că se plimbă sau că vorbesc tare pentru că „au căpătat un tic" şi nu se pot dezvăţa.

Psihologul Lena Rusti spune însă că rareori poate fi vorba de aşa ceva. „Odată cu intenţia de a comunica, apare şi nevoia de a exprima verbal şi nonverbal mesajul pe care vrem să-l transmitem. Cu cât conţinutul emoţional este mai puternic, cu atât putem avea tendinţa de a însoţi componenta verbală prin gesturi, mişcări ale corpului şi expresii ale feţei", afirmă aceasta.

Mesaje susţinute nonverbal

„Atunci când vorbim la telefon, teoretic, comunicarea nonverbală nu este necesară, pentru că interlocutorul nu ne poate vedea. Însă ne este necesară nouă, pentru a completa mesajul nostru verbal şi pentru a-l susţine", mai spune Lena Rusti.

Ca atare, explică psihologul, nu se poate spune că persoanele care se plimbă în timp ce vorbesc la telefon au un tic, decât dacă „apare un comportament compulsiv care este generat de fiecare dată într-o situaţie anume şi care nu poate fi controlat în mod conştient".

La rândul său, psihologul Elisabeta Ilie spune că „de ticuri se poate vorbi, în general, în cazurile în care acestea au apărut înainte de vârsta
de 18 ani şi nu au dispărut la maturitate". În cazul compor­tamentului pe care‑l adoptăm atunci când vorbim la mobil poate fi vorba de o modalitate de detensionare fizică (ne plimbăm pentru că nu ne putem concentra la altceva şi avem ocazia să facem şi un pic de mişcare) sau psihică, mai spune Elisabeta Ilie.

De asemenea, poate fi vorba, susţine psihologul, de un comportament copiat de la alte persoane. Probleme reale apar când unii utilizatori de celulare dau uitării reguli elementare de bună purtare. Aceştia au toate şansele să stârnească nemulţumirea persoanelor din jur, care, în timp, pot ajunge să-şi formeze o părere proastă despre ei.

O situaţie şi mai neplăcută poate apărea în familie, mai ales în cazul celor care nu renunţă la utilizarea mobilului nici măcar în dormitorul conjugal. O cercetare realizată anul trecut arăta că peste un sfert dintre femei au ajuns să dea vina pe telefoanele BlackBerry şi iPhone pentru dezastrul din viaţa de cuplu.

Reguli de bună purtare

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, oamenii au început să dea uitării manierele, mai ales în ceea ce priveşte modalitatea în care comunică, arată un studiu realizat de compania MVNO.

„Utilizarea telefoanelor celulare este esenţială pentru a fi conectaţi la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Numai că uităm să ne adaptăm şi manierele. Să nu ridici tonul, să nu vorbeşti la telefon în mijlocul unui grup de oameni care au treabă şi să nu utilizezi mobilul în anumite situaţii sunt chestiuni esenţiale", a explicat William Hanson, consultant pe probleme de protocol, pe un site dedicat telefoanelor mobile.

De asemenea, nu este recomandat să porţi conversaţii prin SMS în timp ce eşti în compania altor persoane sau să foloseşti aplicaţii ale telefonului mobil când eşti acasă, cu familia, mai spun specialiştii în protocol.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite