Cafeaua de la automat este periculoasă? Ce conţine de fapt băutura pe care o comandăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cafeaua de la automat este periculoasă? Băuturile calde pe care le comandăm de la aparatele montate la serviciu sunt o variantă comodă şi foarte ieftină, însă trebuie să ştim ce anume conţin acestea şi că diferă foarte mult de cafeaua pe care o facem noi acasă.

Cafeaua de la automat este periculoasă? Cafea solubilă sau naturală

Problemele de sănătate pot să apară din cauza compoziţiei acestor băuturi. Dacă ne uităm atent pe aparatele de cafea, în mod normal scrie ce conţine fiecare băutură. Astfel, putem afla dacă este vorba de cafea solubilă sau natural, aceasta din urmă fiind mult mai sănătoasă, a declarat nutriţionistul Marius Călinici, într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul.

„Cafeaua naturală, măcinată, conţine inclusiv părţile lemnoase ale boabei, bogate în acid cafetanic, responsabil de modificările de tranzit intestinal pe care le produce cafeaua. Cafeaua solubilă este mult purificată din acest punct de vedere, aşa că nu mai produce acel efect benefic pentru tranzitul intestinal. Mai mult, implică şi riscul supradozării, o concentraţie prea mare de cafeină putând duce la palpitaţii şi creşteri tranzitorii ale tensiunii arteriale”, a explicat el.

Cafeaua de la automat este periculoasă? Ce conţin băuturile cu lapte

Dacă vom comanda de la automat cafea simplă, atunci asta vom obţine, indifferent că este vorba de cafea solubilă sau din boabe. În schimb, în cazul băuturilor care conţin „lapte” problema este mai complexă, pentru că acest cuvânt nu este corect folosit. Acest „lapte” este de fapt o cremă pudră cu gust de lapte, care conţine lapte praf degresat, sirop de glucoză, grăsime vegetală, praf de zer, proteine din lapte, agent de îngroşare, stabilizator.

„Ciocolata caldă” de la automat este de fapt un produs care conţine zahăr, pudră de cacao, lapte praf degresat, lactoză, grăsime vegetală, proteine din lapte, arome, stabilizator. Prin urmare termenul corect care ar trebui folosit este „băutură cu gust de ciocolată caldă”, spune Dorina Rednic, de la Protecţia Consumatotului Sălaj.

Ingrediente similare se regăsesc şi în compoziţia altor băuturi care conţin „lapte”: cafea cu lapte, cappuccino, mochaccino. Ingredientele sunt: sirop de glucoză, grăsime vegetală hidrogenată, proteine din lapte, stabilizatori (fosfat dipotasic şi polifosfat sodic), emulsificatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi şi esteri mono şi diacetil tartrici ai moni şi digliceridelor cu acizi graşi), antiaglomerant (fosfat tricalcic) şi colorant (betacaroten). Poate conţine, de asemenea, şi urme de soia, gluten sau ţelină.

Consumate ocazional, aceste băuturi nu sunt periculoase, dar ele nu ar trebuie incluse în dieta zilnică. Asta deoarece conţin multe E-uri (arome, stabilizatori, agent de îngroşare) şi ingredient cu potenţial alergen.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite