Căciulile ruseşti nu te lasă să răceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uşanka, aşa cum au numit ruşii căciula de blană cu urechi, a devenit o „uniformă“ indispensabilă pentru zilele geroase, atât datorită laturii practice, cât şi a celei funky, fiind un accesoriu obligatoriu pentru orice tânără şic.

Purtate din cele mai vechi timpuri, dar cu adevărat celebre abia în anii '80, căciulile de blană de inspiraţie rusească au reapărut pe rafturile marilor magazine. În afara temperaturilor scăzute, şi marii designeri încurajează revenirea la o modă cu rădăcini vechi. Astfel, Jean-Paul Gautier promovează căciulile ruseşti din blană de vulpe, combinate cu lână moale şi călduroasă sau cu aplicaţii de catifea sau modele brodate.

„Faptul că românii au apelat din nou la căciulile de blană, la fel ca în anii '80, nu este ceva ieşit din comun. În modă există un ciclu firesc, şi acum, la fel cum se întâmplă cu egării sau cu pantalonii evazaţi, au revenit la modă şi căciulile de blană", explică designerul Cristina Ivan motivul pentru care oamenii se îndreaptă către obiceiuri vestimentare mai vechi.

Se potrivesc cu mai multe ţinute

În special reprezentantele sexului frumos sunt atrase de aceste piese pentru că, aşa cum susţin stiliştii, dau un aer de eleganţă celor care le poartă. Mai mult, aceştia afirmă că femeile care poartă din nou căciuli de blană îi vor determina pe bărbaţi să întoarcă privirea spre ele, aşa cum ar fi făcut-o dacă ar fi fost îmbrăcate într-o fustă care-i lăsa descoperite picioarele lungi. Nimic nu se compară cu senzaţia de lux conferită de acest accesoriu, care, pe deasupra, îmbină utilul cu plăcutul ţinând şi de cald.

Căciulile de blană se pot găsi în prezent în forme şi culori diferite, elegante, simple, copilăreşti, dar şi sexy. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui obiect vestimentar este că se poate asorta cu mai multe ţinute. Poate fi purtat atât la blugi, la ghete şi la geci de fâş, precum şi la vestimentaţii mai elegante, asortate cu încălţăminte cu toc.

Cel mai des recomandate de către stilişti sunt căciulile în stil rusesc - uşanka -, de culoare albă. Un plus de eleganţă vor avea întotdeauna piesele care au aplicate broşe sau alte accesorii din pânză, tricotaj, metal sau alt tip de blană. Totuşi, nu orice combinaţie este permisă. „Căciulile de blană mai simple se potrivesc persoanelor şi ţinutelor mai elegante. Când spui blană, te duci cu gândul la eleganţă şi la persoanele cu bani care-şi permit acest gen de haine. Eu n-aş combina o căciulă de blană cu o haină de blană pentru complexitatea ţinutei. E prea uniform, previzibil, plictisitor, tern", mai spune designerul Ivan.

Persoanele care vor să iasă din tipare îşi pot cumpăra o căciulă cu urechi (în special tinerii care vor să-şi etaleze firea copilăroasă) sau cu diverse desene. „Am întâlnit persoane mature care poartă căciuli de blană cu urechi, însă trebuie să înţeleagă că, deşi ţin de cald, nu le avantajează aspectul general. Acele modele sunt un pic jucăuşe, te duc cu gândul la copilărie. În plus, umflă şi creează un aspect general mai plin, care se potriveşte mai bine tinerilor", recomandă designerul Cristina Ivan.

Cum îţi alegi căciula

Pentru a fi cât mai arătoase, recomandă stiliştii, persoanele cu o faţă mai ascuţită ar trebui să poarte o căciulă cu urechi, dar cu o linie a frunţii rotunjită. În schimb, femeile cu faţă rotundă ar trebui să aleagă o căciulă cu o linie dreaptă şi cu urechi mai lungi, lucru nerecomandat însă celor cu feţe ovale.

Căciulile turtite şi puţin mai late se potrivesc femeilor cu trăsături ale chipului mai alungite. Căciulile tip aviator sunt mai lungi şi au o formă specială care protejează urechile de frig. Ele pot fi purtate atât de femei, cât şi de bărbaţi, dând un aer mai matur posesorilor. Dacă în anii '80 se purtau în special căciuli albe, negre sau în nuanţe de gri închis, acum sunt la modă culorile naturale: bej, maro sau gri.

Interzise într-un oraş din SUA

Drepturile animalelor sunt din ce în ce mai respectate, iar acest lucru înseamnă că luxoasele haine şi accesorii nu vor mai putea fi mult timp fabricate din blană naturală. De pildă, activiştii pentru protecţia animalelor au convins autorităţile americane să interzică vânzarea produselor confecţionate din blană într-un oraş din statul California. Astfel, din noiembrie 2011, în West Hollywood oamenii nu şi-au mai putut achiziţiona astfel de obiecte vestimentare decât ilegal. Cei responsabili cu protecţia animalelor speră ca acest exemplu să fie urmat de cât mai multe oraşe din lume.

"Căciulile de blană se potrivesc persoanelor şi ţinutelor mai elegante.''
Cristina Ivan designer

Ce este uşanka

Cea mai cunoscută căciulă de blană este uşanka. Termenul care descrie un model cu urechi flexibile, care pot fi prinse sub bărbie sau deasupra capului, vine din limba rusă, de la cuvântul „ushi" care înseamnă „cu urechi".

De la nomazi la podiumurile de modă



- Omul Cavernelor a încercat să găsească o modalitate să se încălzească şi a început prin a se îmbrăca cu blana animalelor. 
- Secolul al VIII-lea - sciţii şi nomazii din Asia Centrală şi comunităţile care trăiau în regiunea arctică au fost printre primele popoare care au purtat căciuli de blană.
- Secolul al XV-lea - europenii şi asiaticii au dezvoltat comerţul cu piei şi blănuri. Rusia şi ţările din Asia Centrală şi Scandinavia erau distribuitorii majori de animale necesare confecţionării căciulilor.
- Sfârşitul secolului al XV-lea -scandinavii şi vikingii au introdus în Europa Centrală şi de Nord o varietate de blănuri de jder, ren, urs, vidră, vulpe şi castor. Toca neagră, faimoasă, a fost realizată de designerul Elsa Schiaperalli.
- Secolul al XVI-lea - Mihai Viteazul avea căciulă de blană.
- Secolul al XVII-lea - formele şi culorile accesoriului s-au diversificat.
- Secolul XX - schimbări semnificative au fost realizate la căciuli în anii 1900, când aceste obiecte vestimentare erau considerate elegante şi călduroase.
- Secolul XX - în Rusia au început să se poarte masiv căciulile cu urechi, uşanka.
- 1918 - comandantul Aleksandr Kolceak a inclus „kolchakovka", o variantă a uşankăi, ca parte a uniformei soldaţilor.
- 1960 - apar căciulile din blană sintetică.
- Secolul XXI - marii creatori de modă folosesc căciulile de blană în prezentări de modă, iar vedetele le folosesc pentru a avea un look ieşit din tipare. De asemenea, uşanka este folosită de poliţiştii americani, dar şi de militari din Germania sau Canada.

image

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite