Burj Khalifa, strălucire şi umilinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia a uimit întreaga lume prin grandoare şi un anunţ surpriză - clădirea a primit numele suveranului din Abu Dhabi, care a plătit datoriile Dubaiului. Spectacolul menit să arate lumii cea mai strălucitoare „biju­terie“ a Dubaiului s-a transformat în recu­noaşterea înfrân­gerii suferite în faţa crizei.

Suveranul Dubaiului, şeicul Mohammad ben Rached Al Maktouma, a deschis ceremonia luni seară. Şi-a aşezat mâna dreaptă pe un panou care s-a aprins şi a dat tonul spectacolului cu jeturi de apă care dansau într-o fântână uriaşă, lasere care luminau toată faţada celei mai înalte clădiri din lume şi artificiii care o îmbrăcau de la parter până în vârful turnului de 828 de metri înălţime.

Cu câteva minute înainte, acelaşi suveran făcuse însă un anunţ şocant şi umilitor. Clădirea şi-a schimbat numele din Burj Dubai în Burj Khalifa, după şeicul Khalifa ben Zayed Al Nahyane, suveranul emiratului Abu Dhabi şi preşedintele federaţiei Emiratelor Arabe Unite.

Nota de plată pentru lux

Astfel, inaugurarea s-a transformat dintr-o serbare a gloriei Dubaiului într-o recunoaştere a înfrângerii: realizările ambiţioase ale emiratului nu mai sunt doar ale sale, pentru că Abu Dhabi a achitat nota de plată, scrie „The Times".

În ultimul an, piaţa imobiliară a Dubaiului a scăzut cu aproape 50%, iar punctul culimant a fost anunţul din 25 noiembrie, când grupul Dubai World a cerut o amânare cu şase luni pentru plata unei datorii de 26 de miliarde de dolari.

Salvat de vecini

Economia emiratului a fost salvată de intervenţia statului vecin, Abu Dhabi, care i-a împrumutat, în total, 25 de miliarde de dolari. Guvernul din Dubai şi companiile pe care le deţine au însă datorii de 80 de miliarde de dolari, iar data scadentă este, pentru cea mai mare parte din sumă, în următorii trei ani. Experţii spun că Abu Dhabi va continua să ajute emiratul vecin.

În ultimele săptămâni s-a speculat mult despre ce va cere la schimb Abu Dhabi. Puţini s-au aşteptat însă ca răsplata să fie atât de publică, mai scrie „The Times". Şeicul Dubaiului a dedicat turnul suveranului din Abu Dhabi, care nici măcar nu a participat la ceremonie.

Cum se spală geamurile

Douăsprezece macarale de 13 tone îi transportă pe cei 36 de lucrători care muncesc pentru a spăla cele 24.830 de geamuri, operaţiune care durează trei luni.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite