Burgerul de laborator va aduce boli noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hamburgerii cu carne in vitro, un nou pericol pentru sănătate
Hamburgerii cu carne in vitro, un nou pericol pentru sănătate

Cercetătorii susţin că vor rezolva criza alimentară prin carnea produsă în laborator. În mai puţin de un an am putea consuma burgeri ce conţin carne dezvoltată în eprubetă. Specialiştii români în nutriţie avertizează că aceştia vor fi un pericol real pentru sănătate.

Studii realizate de cercetători din întreaga lume susţin că, în următoarele decenii, populaţia lumii va creşte atât de repede încât nu va mai fi suficientă hrană pentru toţi. În aceste condiţii, o echipă de cercetători olandezi încearcă să producă în laborator, cu ajutorul celulelor stem, carne de pui, de vită şi de miel, scrie „The Daily Mail".

În plus, cercetătorii susţin că aceasta ar putea fi şi o soluţie pentru ca anumite rase de animale să nu dispară peste câţiva ani. Dincolo de avantajele pe care le-ar putea aduce noile idei ale cercetătorilor, medicii specializaţi în nutriţie avertizează că mâncarea produsă în laborator va atrage un nou val de boli şi va schimba din temelii sistemul alimentar. În plus, spun ei, sunt mari şanse ca aceasta să nu rezolve criza alimentară, aşa cum nici organismele modificate genetic nu au rezolvat-o.

Cercetări avansate

Cercetătorii olandezi se află deja într-un stadiu avansat al experimetelor de laborator şi spun că în 12 luni ar putea fi gata primul burger care să conţină carne produsă în eprubetă. Ei au prelevat 10.000 de celule stem de la bovine, care au fost apoi lăsate să se multiplice de mai mult de un miliard de ori pentru a produce ţesutul similar muşchiului de vită. Produsul obţinut se va numi carne in vitro. Mark Post, profesor la Universitatea Maastricht din Olanda, cel care conduce proiectul, a declarat că, în prezent, nu vede altă soluţie de a se asigura necesarul de hrană pentru următoarele decenii.

„Carnea in vitro ar putea fi singura variantă care ne-a rămas. Încercăm să dovedim lumii că se poate face un produs din aceasta", spune el. Cercetătorii olandezi se tem însă de un singur lucru: că nu vor găsi o persoană curajoasă care să fie dispusă să guste prima din această carne. „Dacă nu se oferă nimeni, cred că aş putea să mă ofer eu", glumeşte Mark Post. Temerile lor ar putea fi reale, în condiţiile în care medicii avertizează că noul produs ar putea fi o bombă pentru sănătatea umană.

„Ideea olandezilor este total neştiinţifică şi schimbă din temelii sistemul actual de alimentaţie. Noi suntem obişnuiţi să consumăm produse obţinute natural, iar organismul nostru va reacţiona negativ la aceste alimente care au o valoare nutritivă incomparabilă cu cea a mâncării naturale", spune Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie. El susţine că, aşa cum produsele rafinate şi obţinute industrial au adus după ele bolile civilizaţiei moderne - diabetul, obezitatea, cancerul -, o altă schimbare a regimului alimentar va veni însoţită de un nou val de afecţiuni, de data aceasta mai periculoase decât cele anterioare.     

În 2009, oameni de ştiinţă olandezi au obţinut carne de porc prin aceeaşi metodă. Produsul nu a avut însă un succes la scară largă din cauza aspectului deloc apetisant. Carnea de porc obţinută în laborator avea o nuanţă cenuşie şi o textură asemănătoare calamarului. Şi oamenii de ştiinţă americani au apelat la această idee. Ei au produs în laboratoarele din New York fileuri de peşte folosind celule luate din ţesutul muscular al carasului auriu.

Chiar dacă rezultatele iniţiale nu sunt tocmai atrăgătoare din punct de vedere culinar, cercetătorii sunt convinşi că oamenii se vor obişnui să consume carne de laborator, pentru că nu vor avea de ales. „Oamenii sunt deja departe de a şti ce mănâncă cu adevărat, aşa că nu va fi prea greu să accepte carnea in vitro. Când consumăm un hamburger nu ne gândim că mâncăm carne de vită moartă", susţin ei.

50.000 de tone din 10 celule stem

În acest moment, Olanda este lider mondial la producţia de carne artificială, iar guvernul a investit peste 1,5 milioane de euro în cercetare. Oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect cred că hamburgerul obţinut în laborator este doar prima etapă în revoluţia alimentelor care ar putea rezolva lipsa hranei. Ei estimează că zece celule stem iniţiale ar putea produce 50.000 de tone de carne în două luni.

Un studiu realizat la Universitatea Oxford arată că acest procedeu consumă cu 35-60% mai puţină energie şi produce cu 80-95% mai puţine gaze de seră decât fermele tradiţionale de animale. Gheorghe Mencinicopschi susţine însă că aceste studii nu reflectă complet adevărul, iar costurile producerii unor noi alimente sunt foarte mari - atât cele ştiinţfice, cât şi cele asupra mediului. Potrivit estimărilor experţilor, consumul de carne se va dubla până în 2050, ca efect al creşterii numărului populaţiei mondiale.

"Noi suntem obişnuiţi să consumăm produse obţinute natural, iar organismul nostru va reacţiona negativ la aceste alimente care au o valoare nutritivă incomparabilă cu cea a mâncării naturale.''
Gheorghe Mencinicopschi specialist în nutriţie

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite