Bicicletă antigropi la Salonul de Inventică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pantofi cu toc reglabil, un sistem radar care detectează motocicletele în trafic, un robot destinat să sprijine trupele speciale sau o centrală termică solară sunt câteva dintre invenţiile ce pot fi văzute la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii - Pro Invent, ce se desfăşoară la Cluj-Napoca, în cadrul Centrului de Expoziţii şi Conferinţe EXPO Transilvania.

Aproximativ 65 de inventatori, reprezentanţi ai unor universităţi, institute, staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, dar şi persoane fizice îşi prezintă, începând de ieri, invenţiile.Majoritatea celor prezentate la ediţia de anul acesta pot fi văzute însă de către clujeni prin intermediul unor planşe, doar câţiva dintre expozanţi reuşind să aducă un prototip la târg. Printre cele mai apreciate exponate a fost de departe o bicicletă „antigropi", rea­lizată de echipa celebrului inventator Justin Capră.

Premiată cu „aur"

Bicicleta pliabilă adusă la târg este prevăzută cu un sistem de suspensie flexibil, ce are ca efect amortizarea şocurilor. „Bucşa axului pedalier este prevăzută cu toroane dintr-un cauciuc special, atât de flexibil încât diminuează şocurile", a explicat Marian Velcea, unul dintre cei patru inventatori ai bicicletei. Potrivit lui Velcea, un astfel de mijloc de transport diminuează durerile de coloană vertebrală cauzate de mersul pe o bicicletă obişnuită. Invenţia este comercializată cu aproximativ 600 de lei. Aceasta a fost premiată în 2009 cu medalia de aur la Salonul Inventika din Bucureşti.

Inventatorii prezenţi la târg s-au gândit şi la siguranţa în trafic. Mihai Savriuc, doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj (UTCN), prezintă la Pro Invent un sistem radar care poate detecta la câteva sute de metri distanţă motocicliştii sau autovehiculele speciale, precum cele ale Poliţiei sau ale SMURD. „Motocicliştii sunt greu de reperat în trafic. M‑am gândit la un sistem radar care să poată detecta motocicletele. Sistemul reprezintă o funcţie în plus ce s-ar putea întâlni la viitoarele «cutii negre» ale maşinilor. Deşi e uşor de realizat, e mai greu de aplicat", a declarat Mihai Safriuc. Pentru a fi funcţional, sistemul trebuie să fie implementat în toate autovehiculele din trafic.

Pantofi cu toc reglabil

Nici reprezentantele sexului frumos nu au fost uitate de inventatorii prezenţi la Expo Transilvania. Pentru doamnele şi domnişoarele nevoite să poarte ore întregi pantofi cu toc, dar şi pentru viitoarele mirese, soluţia vine din partea unei doctorande a UTCN. Ea a inventat pantofii cu toc reglabil. „Partea fixă e încorporată în talpă. Partea mobilă e prevăzută cu un bolţ cu un arc, care are funcţie de tragere. Astfel, poţi să faci ca tocul să fie 90 de mm, dar poate deveni  şi de 40 de mm", a explicat Silvia Ferenţ.

Târgul va fi deschis până în 25 martie şi poate fi vizitat între orele 10.00 şi 18.00, iar vineri, până la ora 16.00. Intrarea este liberă. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite