Bicarbonatul de sodiu, praful de curăţat bun la toate care poate înlocui produsele scumpe din comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mizeria de pe geamul cuptorului poate fi curăţată rapid dacă folosim o pastă obţinută din bicarbonat şi apă. FOTO wikihow.com
Mizeria de pe geamul cuptorului poate fi curăţată rapid dacă folosim o pastă obţinută din bicarbonat şi apă. FOTO wikihow.com

Un pachet cu bicarbonat de sodiu este mai folositor în gospodărie decât ne-am putea imagina, mai ales că ne poate scuti de cumpărarea a nenumărate produse de curăţat. De la curăţarea covoarelor până la îndepărtarea petelor de pe pereţi, praful minune se dovedeşte o soluţie ieftină şi la îndemână în cele mai diverse împrejurări.

Heather McGregor este o scriitoare şi prezentatoare de televiziune britanică populară în Marea Britanie sub numele de „Doamna Mărunţiş“, graţie sfaturilor oferite familiilor care nu vor să arunce banii pe fereastră când au la îndemnă soluţii simple, dar pe care le ignoră preferând să plătească mai mult pentru a rezolva diverse treburi casnice. McGregor este de părere că o familie poate economisi o sumă frumuşică de bani dacă ar renunţa să mai achiziţioneze o gamă largă de produse de curăţat din comerţ şi ar apela în schimb la, aparent, banalul bicarbonat de sodiu. 

Graţie proprietăţilor de neutralizare, praful de bicarbonat de sodiu poate elimina mirosurile neplăcute din frigider sau din covoare, în timp ce textura sa granulată ajută la curăţare. Pentru că este o substanţă alcalină, poate dizolva şi murdăria de pe o mulţime de suprafeţe, acesta fiind procesul pe care se bazează o mulţime de produse de curăţat care pot fi cumpărate din comerţ la preţuri destul de piperate. 

În urma mai multor experiemente cu bicarbonat de sodiu folosit ca praf, transformat în pastă sau soluţie cu ajutorul apei sau oţetului, publicaţia Daily Mail a oferit un ghid al celor mai eficiente modalităţi în care se poate utiliza bicarbonatul de sodiu.

Face lună geamul cuptorului 

Mizeria de pe geamul cuptorului poate fi curăţată mult mai repede dacă folosim o pastă obţinută din bicarbonat şi apă, decât dacă împrăştiem praful ca atare, uscat. Pasta ar trebui întinsă pe geamul încălzit, nu fierbinte, al cuptorului, şi lăsată o vreme ca să topească mizeria şi grăsimea. Pentru o curăţare eficientă folosiţi o racletă din plastic (obiect folosit pentru a îndepărta gheaţa de pe parbriz - n.r.).

Redă strălucirea agintăriei

Bijuteriile sau alte obiecte din argint care îşi pierd strălucirea şi se înnegresc în timp pot fi recuperate tot cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Chiar dacă obiectele pot fi curăţate şi prin frecarea cu pastă aplicată pe o bucată de material moale, mai comod şi la fel de eficient este să le introducem într-un vas cu apă caldă pe fundul căruia am aşezat în prealabil o bucată de folie de aluminiu. Presărăm în apă o linguriţă de bicarbonat şi le lăsam în soluţie cam 20 de minute. Mizeria se va prinde de folie şi argintăria va ieşi la lumină ca şi cum ar fi nouă.

Curăţă covoarele îmbâcsite

Regula spune să presărăm bicarbonat direct pe covor şi să-l lăsăm să acţioneze măcar peste noapte, dacă nu este posibil pentru o perioadă mai lungă. Apoi să îndepărtăm cât mai mult din cantitate cu o perie şi restul să-l aspirăm. Rezultatul ar trebui să fie un covor curat, care miroase frumos. Specialistul în curăţenie Aggie MacKenzie a explicat pentru Daily Mail că această soluţie este şi cea mai indicată pentru că nu rămâne în urmă un miros toxic, aşa cum se întâmplă atunci când folosim produse din comerţ. În plus, produsele din comerţ trebuie îndepărtate cu mare grijă pentru că orice rămâne în covor nu va face decât să atragă şi mai multă murdărie.

Scoate petele şi desenele de pe pereţi

Bicarbonatul face minuni şi atunci când vrem să îndepărtăm desenele în creion făcute de copii sau alte urme fără a afecta vopseaua sau varul. Puneţi bicarbonat pe o cârpă moale şi frecaţi încet zona cu probleme. Aveţi grijă să nu insistaţi prea mult pentru că bicarbonatul este abraziv şi nu vreţi să îndepărtaţi şi zugrăveala.

Desfundă chiuvetă

Turnaţi în chiuvetă o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu urmată de două ceşti de oţet alb. Bicarbonatul alcalin reacţionează în combinaţie cu oţetul acid dizolvând murdăria care blochează scurgerea. O variantă şi mai eficientă este un amestec de bicarbonat cu sodă de rufe şi oţet alb. Cristalele de sodă au proprietăţi de curăţare şi mai eficiente şi ajută inclusiv la dizolvarea depunerilor de calcar. Important să puneţi o cantitate dublă de sodă de rufe, faţă de cantitatea de bicarbonat. La sfârşit, turnaţi un vas cu apă fierbinte.

Degresează pieptenii murdari

Pentru a curăţa depunerile de grăsime şi murdărie care se strâng între dinţii pieptenilor puteţi să-i lăsaţi într-un vas cu apă caldă în care aţi pus o linguriţă de bicarbonat. După ce se răceşte apa, clătiţi pieptenii cu apă rece şi gata treaba.

Împrospătează jucăriile din pluş

Copiii sunt încântaţi de jucăriile din pluş, însă acestea adună praf şi mizerie. Atunci când sunt spălate prea des la maşină se deteriorează destul de repede. Aşa că puteţi opta pentru un„ duş uscat“ cu bicarbonat. După ce presăraţi praful, lăsaţi-l să acţioneze 15 minute şi apoi scuturaţi bine obiectul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite