Beneficiile şi riscurile crioterapiei, cea mai nouă şi controversată metodă de înfrumuseţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO În camera de crioterapie, temperatura scade chiar şi la -150 de grade Celsius/FOTO lifeisgoodarizona.com
FOTO În camera de crioterapie, temperatura scade chiar şi la -150 de grade Celsius/FOTO lifeisgoodarizona.com

Crioterapia, care devine tot mai populară ca metodă de înfrumuseţare şi tratament pentru diferite afecţiuni, este deosebit de controversată. Deşi oferă beneficii incontestabile unor pacienţi, crioterapie este şi foarte periculoasă, dacă regulile nu sunt respectate.

Crioterapia, care presupune intrarea într-o cameră foarte rece şi expunerea corpului la temperaturi cu mult sub zero grade, are efecte benefice pentru sportivi, deoarece reduce inflamaţiile, dar şi pentru vedete, care caută metodă anti-îmbrătrânire şi de înfrumuseţare.

Mai multi medici au avertizat însă asupra riscurilor pe care le presupune acest tratament de îngheţare. Anul trecut, o tânără de 24 de ani a murit după ce a rămas închisă mai multe ore în camera de crioterapie a salonului de cosmetică unde lucra.

Allen Huffman, care oferă tratamente de crioterapie, spune că nu recomandă metoda pentru întregul corp, ci doar localizat, pentru că metoda nu este cunoscută încă în totalitate, scrie Womenshealthmag.com.

În camera de crioterapie temperarura scade sub -100 sau chiar -150 de grade Celsius, prin folosirea nitrogenului lichid. De aceea, tratamentul durează doar 2-3 minute, pentru a permite răcirea corpului, dar nu şi a organelor interne, lucru care ar putea fi fatal.

Pe măsură ce corpul se răceşte, sângele se va duce doar spre inimă şi alte organe vitale, pentru a le menţine în siguranţă. Astfel, pentru a se încălzi la loc, corpul va începe să pompeze mai mult sânge şi oxigen.

În clipa în care ieşim din camera îngheţată şi revenim la o temperatura normală, sângele foarte oxigenat se va duce din nou spre extremităţi, stimulând vindecarea lor sau regenerarea, întinerirea ţesuturilor.

Cu toate acestea, efectele nefecice ale crioterapiei nu au fost încă demonstrate ştiinţific. Nu există o dovadă că noua metodă este mai eficientă decât vechile „băi de gheaţă” la care recurgeau şi înainte sportivii, pentru a scăpa de dureri musculare şi inflamaţii.

În plus, riscurile pentru sănătate sunt foarte mari, mai ales în cazul pacienţilor care au probleme cu circulaţia sângelui, cum se întâmplă de exemplu în cazul diabeticilor. În cazul lor, crioterapia ar putea afecta periculos circulaţia sângelui spre mâini şi picioare, spune Allen Huffman.

De asemenea, tratamentul poate înrăutăţi alergiile sau problemele cardiace. De aceea, fiecare persoană trebuie să se gândească foarte bine dacă această metodă este bună pentru ea, fiindcă un medic nu o va recomanda niciodată, nefiind un tratament aprobat şi demonstrat medical.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite