Beneficiile ascunse ale eşecului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun atlet nu participă la o cursă pentru ultimul loc şi niciun anteprenor nu are drept scop falimentul. Cu toate că respingerea, pierderile sau eşecul sunt privite cu teamă, acestea pot avea efecte pozitive. Dovadă este faptul că foarte mulţi oameni de succes vorbesc despre valoarea lecţiilor de viaţă pe care le-au primit în urma unui eşec.

„Omul din greşeli învaţă”, spune un proverb românesc, având la bază ideea că fiecare greşeală este o lecţie de viaţă. În plus, foarte mulţi oameni de succes au ajuns într-o poziţie bună datorită comportamentului lor în situaţii negative – doar cei puternici ştiu că pot să-şi lingă rănile fără să abandoneze, însă bătălia. Astfel, punctele slabe se transformă în puncte-forţă. Iată câteva dintre cele mai bune lecţii pe care le învăţăm în urma eşecurilor din viaţa noastră, trecute în revistă de publicaţia americană „Huffington Post”:

1. Afli ce pasiuni ai

De cele mai multe ori, eşecul apare din lipsa dedicării. Astfel, este posibil să realizezăm că nu am reuşit într-un anumit domeniu pentru că nu ne pasiona atât de tare pe cât credeam iniţial. Cu cât îţi dai seama mai repede ce lucruri nu te pasionează, cu atât poţi investi mai mult timp şi energie în ceea ce te face să trasalţi.

2. Îţi explorezi capacităţile şi talentele

Atunci când luăm în piept provocările apărute şi eşuăm, suntem, parcă, mai determinaţi să ne concentrăm forţele şi resursele pentru a reuşi. Experienţele negative ne fac uneori să răspundem în feluri pe care nu le credeam posibile.

3. Afli cine îţi este prieten

Te-ai întrebat vreodată care sunt persoanele pe care te poţi baza? Uneori, „sunt ocupat” se poate traduce „nu eşti destul de important”. Relaţiile sunt cheia reuşitei în orice domeniu al vieţii şi presupun muncă, sacrificii şi timp dedicat, aşa că ar trebui să acorzi atenţie sporită oamenilor din jurul tău şi să îţi evaluezi corect prieteniile. 

4. Afli care îţi sunt slăbiciunile

Atunci când faci o greşeală, cu siguranţă data viitoare vei fi mai atent la detaliul greşit anterior. De exemplu, dacă se întâmplă să fii jefuit, vei învăţa să verifici de două ori uşa şi alarma înainte să pleci.

5. Vei aprecia mai mult o victorie

După greşeli, eşecuri, sau respingeri repetate, vei investi mai multă muncă în atingerea scopului şi cu siguranţă vei aprecia mult mai mult când vei „culege” roadele muncii tale.

6. Devii mai puternic

Oricine încearcă să-şi îndeplinească un vis trebuie să ia în calcul posibilitatea eşecului, criticismul şi toate piedicile care vor apărea pe parcurs. Cu fiecare lucru negativ, însă, realizezi că nu vei putea mulţumi pe toată lumea şi vei începe să accepţi părţile negative, care vor avea un impact din ce în ce mai slab asupra ta.

7. Nu îţi vei mai pune întrebarea „Ce ar fi fost dacă?”

Curiozitatea poate fi o distragere de la lucrurile importante, aşa că ar trebui să ţii cont de şansele care ţi se oferă şi să nu renunţi la ele din cauza fricii de eşec. Nu rişti, nu câştigi!

8. Vei învăţa să ceri ajutor

Orice persoană ambiţioasă suferă de sindromul „super-eroului”, cel care nu cere ajutor, însă această caracteristică poate fi atât pozitivă, cât şi negativă. Cu toate acestea, dacă lucrurile se agravează, un strigăt după ajutor nu trebuie privit ca un semn de slăbiciune – din contră, admiterea faptului că uneori pur şi simplu nu ne putem descurca singuri este un semn al puterii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite