Before&after: living transformat în cinema într-un apartament semidecomandat, vechi de 87 de ani

Before&after: living transformat în cinema într-un apartament semidecomandat, vechi de 87 de ani

Cristina şi Cristian lucrează în domeniul cinematografiei şi al antreprenoriatului cultural. În aprilie 2017, au cumpărat un apartament de patru camere într-un bloc de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Bucureşti, aproape de Universitate. Blocul e construit în perioada interbelică, în anul 1933, şi a fost consolidat în perioada 2002-2006.

Lui Cristian i-au plăcut compartimentarea şi poziţia centrală, iar pe Cristina au atras-o dintotdeauna locuinţele vechi, deoarece a simţit că au un stil şi o împărţire foarte potrivită cu modul în care vede ea locuirea. Pasiunea pentru clădirile istorice se reflectă şi în meseria lor: ei se ocupă de proiecte culturale în cadrul East Movies, unde abordează teme legate de patrimoniu, precum conacele din sudul României.

Apartamentul e semidecomandat şi are 102 metri pătraţi, o terasă mică şi patru balcoane. Orientarea spre sud asigură lumină naturală pe tot parcursul zilei, doar bucătăria este mai întunecată. Un punct în minus al locuinţei este că băile sunt mici. Pentru amenajare, cei doi au colaborat cu arhitecta Madi Mironescu de la biroul RP4. Îşi doreau un decor simplu, industrial, care să includă şi un cinema micuţ - pentru de zece persoane - în living.

Deoarece Cristina a vrut cât mai multe spaţii de depozitare, soluţia găsită de arhitectă a fost inserarea unor structuri metalice care ascund zone de depozitare albe, opace şi, din loc în loc, casete metalice perforate, pentru mascarea sistemului audio/video şi a radiatoarelor.

Bugetul şi durata renovării

Renovarea a durat din mai până în octombrie 2017 şi i-a costat aproape 60.000 euro. Înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare, termice, şi curăţarea pereţilor până la cărămidă au fost cele mai costisitoare. Doar instalaţia electrică a fost aproximativ 6000 de euro, geamurile la fel, uşile 2500 euro. Mobilierul realizat pe comandă din PAL şi lemn a costat 5500 euro, iar cel din metal, lucrat cu Lapsi Prod, a ajuns la 2500 euro. Celelalte piese de mobilier (rafturi, pat, noptiere etc) au fost în jur de 2000 euro. Cristina îşi aminteşte că a fost o adevărată provocare să găsească meşteri care să recondiţioneze uşile vechi de lemn şi mecanismul geamurilor uneia dintre ele.

Continuarea articolului, aici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările