Articol publicitar

Barista, la tine acasă. De unde începi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine poate fi barista! Sau, mai bine spus, poate încerca să fie barista, la el acasă. Cu o condiţie: să aibă mereu la îndemână la o cafea bună şi variată şi, în egală măsură, un espressor performant.

Peste tot în lume, oamenii apreciază din ce în ce mai mult cafeaua ca pe o experienţă în sine, nu doar ca pe un obicei. Iar barista, ca ocupaţie sau hobby, este din ce în ce ma popular, dar este important să ştii că un barista profesionist este un artist, nu doar un specialist în „latte art”. Iar ca orice artist, dincolo de talent, trebuie să stăpânească bine “teoria”: tipurile de cafea, metodele de prelucrare a cafelei, gradul de măcinare, îmbinarea notelor aromatice, temperatura şi presiunea optime pentru obţinerea cafelei perfecte (aici intervin cunoştinţele despre espressoare), toate acestea învăluite în limbaj de specialitate. Unui barista nu îi ceri “o cafea” – ci un espresso, un flat white, un affogato, un lungo, un long black ş.a.m.d.

Cafeaua cu care lucrează un barista trebuie să fie de foarte bună calitate, pentru ca rezultatul din ceaşcă să fie, la rândul său, o veritabilă experienţă de degustare. Ea trebuie atent ferită de factori, aparent neimportanţi, dar care afectează calitatea cafelei – uminidatea, aerul, lumina. Da, trebuie păstrată ca un elixir pentru a-şi păstra intacte cele până la 900 de note aromatice pe care le poate dezvălui în ceaşcă. Calitatea şi temperatura apei, a laptelui sau a zahărului îşi spune şi ea cuvântul – apa trebuie să fie musai filtrată, laptele – integral, iar zahărul – premium, dar în cantităţi cât mai mici, dacă întrebi un barista, pentru a nu afecta gustul cafelei. Iar cantitatea de cafea necesară pentru prepararea fiecărui tip de băutură, de la un espresso intens, la un latte macchiato savuros –ei bine, e literă de lege.

Imagine indisponibilă

De aceea, numărul de cursuri de barista a crescut spectaculos, există chiar şi programe intensive de formare pentru pasionaţii de acestă artă fină. Însă, până la a te decide dacă îţi doreşi să investeşti la un asemenea nivel, avem veşti bune: poţi deveni barista, acasă. Şi nu e greu deloc!

Problema cafelei – măcinare, păstrare, cantitate: vrei să te bucuri acasă de o cafea aidoma celor din cafenele celebre, dar nici nu ai răbdare să cântăreşti fiecare linguriţă? Poţi alege soluţiile de cafea porţionată. Nespresso, spre exemplu, oferă 25 de sortimente de cafea de specialitate, fiecare ambalat în capsule de aluminiu sigilate, pentru a păstra intacte notele aromatice şi calitatea cafelei. Există numeroase sortimente destinate unui espresso perfect sau unui lungo savuros sau poţi face selecţia de facea în funcţie de notele aromatice (o sumedenie!) – de la cele fructate şi florale, al cele condimentate, intense. Un ghid foarte util ai aici.

Imagine indisponibilă

Problema preparării – temperatură, presiune, cantitatea de apă: ştiinţa cafelei perfecte a fost, spre norocul nostru, integrată în espressoare. Şi nu trebuie să eliberezi o întreagă camera pentru a face loc hobby-ului tău pentru că acum sunt disponibile espressoare compacte, micuţe, care se încadrează de minune în orice spaţiu. Un astfel de aparat este Essenza Mini, “bijuteria” din gama Nespresso, de dimensiunile unei coli A4, care îţi prepare, printr-o simplă atingere de buton, un espresso cu fix cantitatea de spumă de cafea ideală, sau un lungo care nu îşi pierde din notele aromatice doar pentru că e lungo. Cafeaua este extrasă la presiunea de 19 bari, iar aparatul este şi atent cu mediul, prin modul de economisire energie cu care este prevăzut. Poţi descoperi întreaga gamă aici.

Problema imaginaţiei – reţete, ingrediente, pairing: dacă eşti pasionat de cafea, terbuie să fii gata să experimentezi! Iar dacă pentru o spumă fină, perfecta, de lapte, există acum soluţii foarte simple (de exemplu, aparatul Aeroccino, micuţ şi silenţios, care prepară într-o clipită spumă de lapte, sau espressoarele cu soluţie de lapte integrate – de pildă Lattissima One sau Creatista, cu care poţi face destul de uţor latte art), trebuie să găseşti tot felul de ingredient care accentuează notele aromatice ale cafele. De exemplu, te-ai gândit la o cafea cu grapefruit şi cimbru? Sau la o cafea cu cardamom şi suc de lămâie? Pentru idei, îţi recomandăm platforma de reţete Nespresso, unde găseşti cele mai simple, dar spectaculoase combinaţii!

Imagine indisponibilă

Iar daca tot vine de Black Friday, fii cu ochii pe site-ul www.nespresso.com: se anunţă preţuri speciale la espressoare şi accesorii, şi cadouri pentru o experienţă completă. Vezi ceaşca aia de cafea uitată de pe birou? Ei bine, va deveni o micuţă capodoperă!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite