Băiatul bun se alege cu fata

Băiatul bun  se alege cu fata

Femeile preferă bărbaţii altruişti Foto: Shutterstock

Psihologii spun că trăsături de caracter precum altruismul au devenit parte din bagajul nostru genetic pentru că au fost întotdeauna atrăgătoare pentru parteneri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii britanici consideră că, pe parcursul dezvoltării umane, calităţile fizice - a fi cel mai în formă sau cel mai puternic - au fost surclasate de cele morale: să poţi veni în ajutorul cuiva sau să fii capabil să creşti copii.

„Dezvoltarea creierului uman ar fi crescut substanţial costurile creşterii copiilor, aşa că trebuie să fi fost foarte important pentru strămoşii noştri să-şi aleagă parteneri dispuşi şi capabili să fie părinţi pe termen lung", a declarat Tim Phillips de la King's College din Londra. „Manifestările de altruism ar fi putut fi dovada clară a acestui fapt şi ar fi dus la dezvoltarea unei conexiuni între altruismul uman şi selecţia sexuală".

Studiul, care a investigat dacă oamenii au devenit altruişti în urma selecţiei sexuale, a implicat numai femei, 70 de gemeni identici şi 87 de gemeni diferiţi („gemeni falşi" ce provin din fecundarea simultană a două ovule diferite de către doi spermatozoizi). În chestionarele pe care le-au completat au răspuns la întrebări precum „ai donat vreodată bani pentru cauze umanitare?" sau „te-ai aruncat vreodată într-un râu pentru a salva viaţa unei persoane?".

Apoi au fost întrebate dacă astfel de calităţi li se par atractive la un bărbat. Analiza răspunsurilor a dovedit că cele care au apreciat altruismul au avut mai
mulţi astfel de parteneri, ceea ce înseamnă că genele altruiste sunt mai răspândite decât cele ale egoismului. „Rezultatele confirmă legătura dintre altruism şi selecţia sexuală şi aruncă o lumină nouă asupra comportamentului altruist - care pare, la prima vedere, a contrazice teoria evoluţionistă", a adăugat Tim Phillips.


citeste totul despre: