Asigurarea pentru locuinţă - la ce să fii atent când închei poliţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
asigurare

Poliţele de asigurare pentru proprietari acoperă, în general, distrugerea şi daunele aduse interiorului şi exteriorului unei reşedinţe, pierderea sau furtul bunurilor şi răspunderea personală pentru vătămarea altora.

Asigurarea locuinţei reprezintă o investiţie cu scopul de a garanta confortul casei şi al familiei, fiind disponibilă în două forme - asigurare obligatorie PAD şi asigurare facultativă. Una nu o exclude pe cealalta, întrucât, asa cum îi spune şi numele asigurarea obligatorie pad este impusă de lege, dar nu acoperă pe atât de multe daune pe cat ar acoperi o asigurare de locuinţă facultativă.

România este ţara europeană cu cele mai puţine locuinţe asigurate, ca procent din totalul gospodăriilor (doar 19%, adică circa 1,7 milioane), în condiţiile în care asigurarea de calamitate este obligatorie prin lege şi  asigurările facultative complete sunt, practic, obligatorii pentru toţi cei care au locuinţe finanţate de bancă(adică aproape toţi care şi-au cumpărat o casă după 2004).

În contextul în care doar 1 din 5 locuinţe este protejată printr-o asigurare obligatorie PAD, 83% dintre români spun că ar fi de acord cu o eventuală introducere a deductibilităţii acesteia din impozitele şi taxele locale.

Poliţa de asigurare obligatorie (PAD) asigură 3 riscuri catastrofale, cutremur, inundaţii şi alunecări de teren până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea construcţiei este mai mare, în timp ce o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei. Este important de menţionat că poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, faţă de vecini).

Conform unui sondaj de opinie realizat de UNSAR împreună cu IRES, în 2020, incendiul rămâne pericolul cel mai des menţionat de către români atunci când se referă la riscurile care pot afecta locuinţele (56%). În topul primelor 5 riscuri de care se tem românii urmează vijelia şi furtuna, cutremurul, furtul şi inundaţiile.

Asigură-ţi locuinţa AICI

Costuri:

Tarifele poliţelor sunt în mare măsură determinate de riscul asigurătorului de a depune o cerere de despăgubire; ei evaluează acest risc pe baza istoriei anterioare a revendicărilor asociate cu locuinţa, cartierul şi starea locuinţei.

Cea mai întalnită locuinţă in Romania este cea de tip A, însă în mediul rural, încă mai sunt întalnite şi locuinţe de tip B. Pentru ambele tipuri de locuinţe, costul poliţei pentru asigurarea locuinţei obligatorie se prezinta astfel:

  • Pentru locuintele de tip A, costul politei PAD - 20 EUR/an
  • Pentru locuintele de tip B, costul politei PAD - 10 EUR/an

Paşii pe care să-I urmezi înainte de a-ţi face asigurarea locuinţei:

1. Stabileşte riscurile majore la care este supusă locuinţa ta: zonă cu risc seismic ridicat sau cu risc de inundaţii sau alte calamităţi naturale, predispoziţia la inundatii sau la alte daune sau dacă ţii în casa obiecte de valoare şi consideri că poţi cădea pradă hoţilor.

2.Alege o companie de încredere. Verifică site-urile companiilor de asigurari şi alege companiile care-ţi inspiră încredere, cu portofolii internationale si mulţi ani de experienţă pe piaţă.

3.Nu te grăbi, alege pachetul de asigurare facultativa potrivit. Majoritatea firmele de asigurari vin cu 3-4 tipuri de asigurare facultativă, în funcţie de numărul şi complexitatea dezastrelor pe care le asigură, cu preţuri diferite.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite