Arhitectul Frank Gehry: „98% din clădirile moderne din întreaga lume sunt nişte rahaturi, fără pic de respect faţă de umanitate“

Arhitectul Frank Gehry: „98% din clădirile moderne din întreaga lume sunt nişte rahaturi, fără pic de respect faţă de umanitate“

Renumitul arhitect Frank Gehry şi-a început discursul cu un semn obscen adresat unui jurnalist spaniol. FOTO The Guardian

Frank Gehry, unul dintre cei importanţi arhitecţi contemporani, celebru pentru perspectiva sa aproape sculpturală asupra designului clădirilor, şi-a ieşit din fire în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Spania. Creatorul unor proiecte celebre în întrega lume, printre care Casa care dansează din Praga sau Muzeul Guggenheim din Bilbao, continuă să lucreze în ciuda faptului că se apropie de onorabila vârstă de 90 de ani.

Arhitectul canadian Frank Gehry a făcut declaraţii surprinzătoare în cadrul unei conferinţe susţinue la Ovideo, în Spania, cu ocazia prezentării construcţiei care îi poartă semnătura, clădirea Fundaţiei Louis Vuitton ridicată în parcul Bois de Boulogne din Paris.

FOTO Clădirea Fundaţiei Louis Vuitton

Renumitul arhitect şi-a început discursul cu un semn obscen adresat unui jurnalist spaniol care l-a întrebat ce le răspunde criticilor care îi consideră munca doar un „spectacol“. 

Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania. FOTO basqueexperiences.com 

Să vă spun un lucru. În lumea asta în care trăim, 98% din tot ceea ce este construit şi proiectat în ziua de azi este pur şi simplu un rahat. Nu mai există pic de simţ al designului, nici un pic de respect pentru umanitate sau pentru orice altceva. Sunt nişte clădiri blestemate şi atâta tot. Din când în când, totuşi, un grup de oameni face ceva aparte. Sunt foarte puţini, dar, Dumnezeule, să fie lăsaţi în pace. Suntem dedicaţi muncii noastre, a declarat vizibil iritat arhitectul, notează publicaţia „The Guardian“. Acesta a adăugat că lucrează numai cu clienţi care respectă arta arhitecturii.

Casa care dansează, Praga FOTO art-days.com

Gehry şi-a cerut scuze pentru ieşirea sa nepoliticoasă după încheierea conferinţei de presă, pe motiv că jurnaliştii l-au prins într-o „dispoziţie proastă“. Frank Gehry este arhitectul care a iniţiat transformarea oraşului Bilbao din Spania, iar construirea muzeului Guggenheim este opera de arhitectură care a însemnat renaşterea unui oraş industrial într-un centru turistic şi cultural. Născut în 1929, Frank Owen Goldberg este fiul unui imigrant evreu polonez. A urmat Universitatea Southern California şi Universitatea Harvard înainte de a se stabili în California, SUA.

Cele mai cunoscute proiecte realizate de Frank Gehry

1) Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania
2) Centrul de concerte Walt Disney, Los Angeles, SUA
3) Casa care dansează, Praga, Cehia
4) Strada Spruce nr. 8 – Turnul Beekman, New York, SUA
5) Turnul Gehry, Hanovra, Germania
6) Muzeul muzicii din Seattle, SUA

Citiţi şi: 

FOTO Casele viitorului, „verzi“ şi prietenoase. Povestea clujenilor care şi-au făcut casă cu 15.000 de euro, din paie şi lut

FOTO Cum ar arăta Timişoara dacă nu s-ar fi demolat zidurile cetăţii. Un arhitect vorbeşte despre o „teorie a conspiraţie”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările