Animalul domestic uitat de români şi transformat de unguri în mină de aur: cum a fost revigorat „uleiul de măsline pe patru picioare” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arată şi se comportă ca şi cum trei animale au fost combinate într-unul singur, fiind una din rasele extrem de apreciate şi în România, nu numai la nivel mondial. În zona Ardealului, această rasă se creşte de aproape 200 de ani.

Rasa este specializată pentru producţia de grăsime şi are cinci varietăţi: blondă, roşie, neagră, cu abdomen de rândunică şi bariş. Conform Wikipedia, în Ardeal se creşte de peste 160 de ani, iar alţi autori afirmă că de aproximativ 200 de ani.

Este vorba despre porcii din rasa Mangaliţa, rasă rezultată în urma încrucişării mistreţului şi porcului sumadia de talie mare, cu părul lung şi creţ (din Principatul Serbiei) pe teritoriul Imperiului Habsburgic, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, prima atestare a sa fiind pe moşia de la Chişineu-Criş (azi în judeţul Arad) a arhiducelui Joseph Anton, al şaptelea copil al împăratului austriac Leopold al II-lea. 

Animalul 3 în 1

Părul său lung şi creţ îl face să semene cu o oaie, iar mulţi crescători de porci din rasa Mangaliţa povestesc că are un comportament asemănător cu al unui animal de companie. La fel ca un câine, porcul de Mangaliţa se ataşează de stăpânul lui, îl urmează peste tot şi chiar se joacă cu el, cu condiţia să fie tratat cât se poate de bine.

image

FOTO mymodernmet.com

Rasa Mangaliţa aproape a dispărut în perioada comunismului, informează televiziunea BBC. În Ungaria mai existau în 1980 doar 200 de scroafe pe tot întinsul Ungariei, dar în 1989, după căderea zidului Berlinului, a fost salvată de un specialist în genetica animalelor, Peter Toth. Conform documentarului BBC, acesta a cumpărat din abatoare ultimele exemplare de porci Mangaliţa şi a ajutat la revigorarea rasei.

image

FOTO mymodernmet.com

Peter Toth este Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de porci Mangaliţa din Ungaria, promovând neobosit beneficiile cărnii supranumite „vita Kobe din lumea porcilor”, „uleiul de măsline pe patru picioare” şi „porcul-somon”, cu referire la calitatea superioară a cărnii de porc Mangaliţa şi conţinutului ridicat de acizi graşi de tip omega 3, 6 şi 9.  De asemena, preparatele din carne de porc de Mangaliţa se regăsesc la loc de cinste în meniurile restaurantelor cu 1, 2 sau 3 stele Michelin.

image

 FOTO mymodernmet.com

Transilvania era cunoscută cândva ca o zonă tradiţională pentru creşterea porcului de Mangaliţa, dar la acest moment ungurii sunt principalii furnizori pentru ţările occidentale, unde cererea de Mangaliţa a devenit tot mai mare în ultimii ani. La Paris, de exemplu, jambonul de Mangaliţa se vindea cu circa 165 de euro kilogramul, la nivelul anului 2014, după cum se arată pe agrointel.ro.

Carnea acestei rase, de culoare mai închisă, este apreciată pentru aspectul său marmorat dat de grăsimea intramusculară, frăgezime şi suculenţă iar gustul, datorită nivelului redus de colesterol, aminteşte, mai degrabă, de carnea de mistreţ decât de cea a porcului din rasele europene, precum York, Landrace sau Marele Alb. Ca grupă de preţ, Mangaliţa se încadrează în categoria porcilor „de lux”, în care se mai numără porcul vietnamez, porcul iberic, Kunekune sau autohtonul porc de Bazna – o corcitură românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea, dintre scroafa de Mangaliţa şi vierul Berk.

Mangaliţa, specie conservată genetic la Turda 

Singura staţiune agricolă din ţară unde se mai conservă genetic specia porcului Mangaliţa se află în judeţul Cluj. La Staţiunea de Cercetări Agricole din Turda, specialiştii încearcă să menţină această rasă în stare pură. Datorită calităţii cărnii, porcul de Mangaliţa este tot mai apreciat de fermieri, iar cererea pe piaţă este în creştere. 

În gospodăriile din România există în prezent aproximativ 200 de exemplare de porci din rasa Bazna şi cel mult 3.000 din rasa Mangaliţa, potrivit unei declaraţii făcute de reperzentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în 2014, cu prilejul constituirii Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porci din Rasele Mangaliţa şi Bazna. 

Despre carnea de porc Mangaliţa se spune că are un conţinut de acizi graşi de tip omega 3, 6 şi 9, motiv pentru care poate fi consumată şi de persoanele care suferă de boli cardiovasculare. Procentul de acizi graşi nesaturaţi din acestă carne ar ajunge la 70%, un procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite