10 ore şi jumătate pe noapte şi 18 kilometri parcurşi, pe tură. Cum arată viaţa unui angajat al companiei-gigant Amazon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un muncitor adună comenzi din secţiunea cu cărţi a depozitului FOTO Reuters
Un muncitor adună comenzi din secţiunea cu cărţi a depozitului FOTO Reuters

Gigantul Amazon este acuzat că-şi supune angajaţii la un program de muncă mai mult decât epuizant, cu ture interminabile, după cum a mărturisit un fost muncitor din depozit.

Absolventul Adam Littler (23 de ani) a povestit, printre altele, că trebuia să meargă până la 17 kilometri prin depozit pentru a ajunge unde trebuie, dar şi că turele de noapte ajungeau să dureze 10 ore şi jumătate, în depozitul distribuitorului online din Swansea, Ţara Galiilor. Trebuia să ridice o comandă la fiecare 33 de secunde, fiind supus la „o presiune incredibilă” pentru a-şi îndeplini sarcinile, a povestit acesta pentru BBC1.

Nu este pentru prima dată când angajaţi ai companiei reclamă programul de muncă, dar şi cerinţele extreme. Angajaţii sunt urmăriţi prin GPS în interiorul depozitului, iar pauzele de baie erau cronometrate. Afirmaţii pe care compania le-a negat în tot acest timp.

Alt angajat al unui depozit din Staffordshire a asemănat muncitorii de acolo cu sclavi, fiind trataţi în condiţii asemănătoare. Compania americană, care are 15.000 de angajaţi numai în depozitele din Anglia, se apropie de cea mai aglomerată perioadă a anului.

angajat amazon depozit

Amazon a negat acuzaţiile legate de exploatarea personalului, menţionând că ţintele de producţie sunt stabilite în funcţie de rezultatele fiecărui angajat.

Experţii sunt de altă părere. Profesorul Michael Marmot, de la University College din Londra, a testat dacă nu cumva condiţiile de muncă din astfel de depozite măresc riscul unor boli mentale sau fizice ale angajaţilor.

Adam Littler (foto) a purtat un pedometru după ce a primit slujba de la Amazon, fiind responsabil de ridicarea pachetelor, colectarea comenzilor de pe rafturi şi aranjarea cărucioarelor în depozitul de 74.322.432 m2 din Swansea. A mai primit un dispozitiv de mână cu care putea scana trasee şi calcula cea mai eficientă rută până la punctul de unde trebuia să colecteze pachetul, dar şi care îi anunţa dacă şi-au îndeplinit limita de sarcini pe tură.

angajat amazon depozit

Documentarul îl înfăţişează pe tânărul de 23 de ani cum fuge prin depozit pentru a ajunge la timpul prezis de dispozitiv. „Munceşti încontinuu fără să existe vreun bonus sau recunoştinţă”, spune Litler.

„Nu am avut o slufbă ca aceasta până acum. Presiunea este incredibilă”, a spus tânărul. A fost recrutat printr-o agenţia pentru o perioadă de şapte săptămâni, din care primele patru le-a petrecut muncind în tura de zi, câştigând 6.5 lire sterline pe oră. Ultimele trei săptămâni a muncit în tura de noapte, pentru 8.25 de lire sterline pe oră.

Avocatul specializat în codul muncii Giles Bedloe a spus că turele de noapte, mai ales cele care implică muncă fizică şi un efort ridicat, ar trebui limitate la opt ore pe tură.

Scanerul lui Littler arată că acesta trebuia să colecteze 110 obiecte pe oră, dar rareori se întâmpla să reuşească acest record. Într-o singură tură de noapte a mers aproape 18 kilometri în total. „Sunt epuizat”, a recunoscut acesta.

Foşti angajaţi au mai povestit că firma impunea regula celor trei avertismente, urmate de o concediere, pentru angajaţii care nu-şi îndeplineau sarcinile impuse.

Amazon a mai intrat în atenţia presei pentru folosirea controversată a contractului de tip „zero ore”, dar şi pentru practicile companiei care evită să plătească taxe. Acest tip de contract îşi are originea în Marea Britanie. Practic, angajatorul şi angajatul îşi iau angajamentul că apelează unul la celălalt atunci când este nevoie, pentru un număr nedeterminat de ore. Niciunul nu este obligat nici să ofere, nici să primească cât timp nu-i convine. Este un tip de contract pe care pensionarii sau studenţii îl folosesc, dar în cazul unor angajaţi care stau cu normă întreagă devine o practică ilegală.

angajat amazon depozit

Cifre oferite de „Daily Mail” arată că gigantul a avut vânzări de 7,1 miliarde de lire sterline în Marea Britanie, între 2009 şi 2011, din care nu s-au întors decât 2,3 milioane în taxe, pentru că Amazon se foloseşte de alte firme subsidiare din Europa pentru a evita taxele. Şi cu toate că evitarea taxelor este legală, competiţia Amazon reclamă această tactică pentru că aşa gigantul poate oferi preţuri mai mici la produsele sale.

Amazon a declarat, prin reprezentanţii săi, că recruteri experţi independenţi aleg viitorii angajaţi, cei din urmă fiind avertizaţi în privinţa condiţiilor grele de muncă, dar şi că cerinţele sunt, câteodată, mai presus de prevederile legii.

Citiţi şi:

Drama românilor plecaţi la muncă în Marea Britanie

Ziua revoluţiei în modă după tragedia muncitorilor din Bangladesh

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite