Alimentele care ne scapă de hiperpigmentare, acnee, cearcăne şi riduri: sfaturile dermatologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dermatologii americani au descoperit că este posibil ca probleme precum ridurile, acneea, hiperpigmentarea şi chiar pielea uscată să fie rezolvate introducând în dietă câteva alimente la îndemâna oricui.

Deşi majoritatea avem tendinţa de a cheltui sume mari pe produse care promit să ne scutească de problemele cu tenul, dermatologii sunt de părere că totul porneşte din interior. Pentru restabilirea echilibrului pielii, specialiştii recomandă includerea câtorva alimente în dietă, în funcţie de problemele apărute, scrie BrightSide.me.

Hiperpigmentare

Hiperpigmentarea poate fi un indicator al deficienţei vitaminei B12. Alimentele de origine animală sunt bogate în această vitamină, dar este posibil să scăpaţi de hiperpigmentare chiar şi fără a consuma acest aliment, în cazul în care sunteţi vegetarian.

Ce ar trebui să faceţi:

  • Vitaminele C şi E şi antioxidanţi precum acidul ellagic şi extractul de seminţe de struguri vă pot ajuta să scapaţi de petele pigmentare. Puteţi găsi aceste elemente în citrice, căpşuni, kiwi, roşii şi rodii.
  • Pigmentarea devine mai vizibilă dacă petreceţi mult timp în soare. Pentru a vă proteja pielea de razele ultraviolete, mâncaţi alimente bogate în antioxidanţi: fructe de pădure, grapefruit, ananas, prune, varză de Bruxelles, varză, ardei iute, spanac şi hrişcă.

Pielea grasă

Este deja ştiut faptul că alimentele cu un indice glicemic ridicat măresc productivitatea glandelor sebacee. Ca rezultat, ele produc mai mult ulei, care este necesar păstrării pielii hidratate. Astfel pielea poate avea acea strălucire uneori deranjantă.

Ce ar trebui să faceţi:

  • Cosmetica vă scuteşte numai temporar de această problemă, în timp ce o dietă bogată în vitamine poate reduce semnificativ nivelul de producţie al uleiului. Consumaţi mango, morcovi, gălbenuş de ou, caise uscate, spanac şi cartofi dulci .
  • Ar trebui să reduceţi aportul de alimente cu un indice glicemic ridicat. Evitaţi pâinea albă, cartofii şi pastele.

Acnee

Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt de vină şi de această dată. Glandele sebacee devin mai active, blocând porii, bacteriile înmulţindu-se mai repede şi provocând inflamaţii.

Ce ar trebui să faceţi:

  • O dietă specială vă poate ajuta cu problema acneei. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceţi este să mâncaţi mai multe alimente bogate în acizi graşi polinesaturaţi care calmează inflamaţia. Pur şi simplu adăugaţi în dietă fructe, legume, nuci, seminţe de in, ulei de in, alge marine şi fructe de mare.

Piele uscată

Uscăciunea pielii indică atât lipsa colesterolului, cât şi excesul de vitamina E în organism.

Ce ar trebui să faceţi:

  • Creşteţi concentraţia de acizi graşi mononesaturaţi în dieta dumneavoastră. Acestea se găsesc în fasole, alge, ouă, soia, avocado, arahide şi alte tipuri de nuci.
  • Dacă nu sunteţi vegetarian, încercaţi să consumaţi carne şi peşte în mod regulat. Cele mai bune opţiuni sunt albacrul, somonul, macrou şi păstrăvul lacului.

Riduri

Alcool cauzează deshidratarea, ceea ce duce la apariţia ridurilor. Zahărul poate fi un alt motiv pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Glucoza pe care o conţine zahărul face pielea să-şi piardă elasticitatea.

Ce ar trebui să faceţi:

  • Cu mai mult de 10 ani în urmă, cercetătorii americani au descoperit că antioxidanţii pot reîntineri pielea. De exemplu, dacă mâncaţi alimente care conţin soia în fiecare zi, semnele de îmbătrânire a pielii vor apărea mult mai târziu. De asemenea, puteţi scăpa de ridurile din jurul ochilor.
  • Cercetările au arătat că ridurile sunt mai puţin întâlnite în rândul persoanelor din Suedia, lucru care se datorează unei diete corespunzătoare. Suedezii mănâncă frecvent legume cu frunze, spanac, sparanghel, ţelină, vinete, usturoi şi ceapă. Dar evită carnea roşie, zahărul, untul, margarina, laptele şi alte produse lactate.

Cearcăne

Este o greşeală să credem că cearcănele sunt provocate doar de lipsa somnului. Acestea pot fi un simptom al unei boli grave: o alergie sau o intoleranţă alimentară care duce la inflamarea şi întunecarea zonei din jurul ochilor.

Ce ar trebui să faceţi:

  • Testaţi-vă intoleranţele alimentare. În timp ce aşteptaţi rezultatele testului, excludeţi toate produsele potenţial periculoase din dietă - de exemplu, alimentele care conţin lactoză. Acestea includ produse lactate, pâine, chipsuri, cafea instant, supe instant şi îndulcitori artificiali.
  • Dacă nu sunteţi alergic la nimic, cearcănele pot fi un semn al deshidratării. Beţi sufiecientă apă şi reduceţi consumul de cafea.
  • Ar trebui să includeţi şi alimente care conţin fier. Astfel de alimente cresc nivelul de hemoglobină. Aşa că mâncaţi mai multă carne roşie, ton, gălbenuş de ou şi hrişcă.
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite