Alimentaţia bogată în zahăr şi grăsimi afectează puternic funcţiile creierului

Alimentaţia bogată în zahăr şi grăsimi afectează puternic funcţiile creierului

Alimentaţia bogată în zahăr şi grăsimi afectează creierul

Cercetătorii de la Universitatea Perdue din SUA au analizat riscurile la care se supun peroanele care adoptă  o alimentaţie bogată în grăsimi saturate şi zahăr.  Dincolo de obezitate şi boli de inimă, pe lista riscurilor au mai fost adăugate probleme de atenţie, memorie sau chiar apariţia bolii Alzheimer.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nu reprezintă pentru nimeni o noutate faptul că un consum ridicat de dulciuri şi grăsimi duce la obezitate, boli de inima şi diabet, dar cercetarile sugerează că are un impact puternic şi asupra funcţiilor cognitive, scrie knowridge.com

În 2010, cercetătorul Scott Kanoski a deminstrat că doar trei zile de adoptarea a unei diete bogată în grăsimi saturate şi zahăr au fost suficiente pentru a schimba funcţiile cognitive la şobolani.  După numai trei zile, şobolanii au fost mai puţin capabili să găsească recompensele de hrană decât cei care au avut o dietă echilibrată în substanţe nutritive.
 
Studiile ulterioare efectuate de Kanoski au indicat faptul că hipocampul, zona creierului responsabilă de învăţare şi memorare, este deosebit de vulnerabil la efectele unei diete bogată în grăsimi saturate şi zahăr.  Acesta poate fi explicat prin rezistenţa la insulină.  Atunci când corpul devine rezistent la insulină, nu poate transforma glucoza în energie, ducând la niveluri ridicate de zahăr în sânge.

Mai mult, răspunsul hipocampului la insulină s-a schimbat şi părea să modifice structura celulelor nervoase din regiunea respectivă. Celulele nervoase au fost mai putin capabile sa facă noi conexiuni cu alte celule nervoase, proces necesar pentru a produce noi amintiri.  Cercetătorii susţin că aceast stil alimentar duce la probleme de atenţie, memorie sau chiar apariţia bolii Alzheimer. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările