Alcoolul care ne menţine mintea ageră şi ne apără de diabet

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berea hidrateaza si contine vitamine benefice organismului
Berea hidrateaza si contine vitamine benefice organismului

Conţine numeroase vitamine din complexul B, contribuie la păstrarea frumuseţii pielii şi părului, iar studii recente confirmă că ne fereşte de diabet şi de boli neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson. Este vorba despre bere!

Un studiu realizat de către Universitatea din Barcelona, Spitalul Clinic din Barcelona şi Institutul de Sănătate Carlos al III-lea din Madrid, arată că un consum moderat şi regulat de bere poate reduce riscul apariţiei diabetului. ”Diabetul este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului. Acest studiu scoate la iveală un beneficiu al berii pe care nu trebuie să îl ignorăm, datorat macro şi micronuţrienţilor din bere, ca şi, probabil, nivelului mare de antioxidanţi. Ceea ce nu trebuie să uităm însă este faptul că efectul benefic al berii, se face simţit exclusiv în cazul în care este consumată în cantităţi moderate”, afirmă Dr. Corina-Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie din România.

Previne diabetul şi, în cantităţi moderate, nu îngraşă

Potrivit studiului, un consum moderat de bere combinat cu o dietă mediteraneană bazată pe alimente precum peştele, fructele, legumele şi uleiul de masline, poate avea efecte pozitive în prevenirea şi combaterea diabetului. Acest efect este datorat aportului ridicat de vitamine B, acid folic, fier şi calciu care se regăseşte în bere.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.249 de bărbaţi şi femei, de peste 57 de ani. Īn urma lui a reieşit că cei care beau regulat o cantitate moderată de bere prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de diabet. Īn plus, aceştia au experimentat şi alte efecte pozitive, precum scăderea în greutate şi minimizarea riscului de a suferi de presiune arterială crescută.

“Berea nu produce creşterea în greutate, deoarece nu conţinute grăsimi, şi nivelul său caloric este redus – doar 43 kcal/ 100 ml. Un consum moderat de bere poate fi considerat nutriţional şi benefic pentru sănătate şi organism", completează dr. Corina - Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Prin urmare, „burta de bere” nu este produsă de bere ci, mai degrabă de dezechilibrele care conduc la instalarea sindromului metabolic, afectiune care precede diabetul zaharat şi constă în grăsime abdominală, hipertensiune şi rezistenţă la insulină.

Ajută la menţinerea sănătăţii creierului

Băutura preferată vara ajută şi la prevenirea unor afecţiuni neurodegenerative grave, care presupun afectarea memoriei şi a calităţii vieţii. Este vorba despre afecţiunile Alzheimer şi Parkinson. Un studiu recent, prezentat la cea de-a 136 a adunare anuală a Asociaţiei Americane de Neurologie arată efectul benefic al consumului moderat de bere in prevenţia maladiei Parkinson.

Boala Parkinson este o boală neurologică progresivă care implică diminuarea numărului de neuroni, iar principalele simptome asociate sunt: tremor, încetinirea mişcărilor, rigiditatea corpului şi afectarea echilibrului. Până acum studiile au pus în legatură cu declanşarea bolii Parkinson consumul de alcool. Cu excepţia vinului, bogat în antioxidanţi şi în resveratrol, substanţă care protejează atât inima cât şi celula nervoasă, berea este singura băutură alcoolică din ingrediente naturale care controbuie într-un mod dovedit ştiinşific la menţinerae sănătăţii nervoase.

Studiul american a cercetat asocierea dintre consumul moderat de bere şi riscul apariţiei bolii Parkinson pe un eşantion de peste 300.000 de participanţi astfel: între anii 1995 - 1996 a fost monitorizat consumul de bere al participanţilor, iar între 2000 - 2006 au fost evaluate rezultatele. În total au fost identificate 1.113 cazuri de persoane diagnosticate cu boala Parkinson, în timp ce 305.785 de persoane au fost sănătoase. Studiul a fost condus de către Honglei Chen, MD, PhD de la Grupul de Neuroepidemiologie şi Îmbătrânire al Institutului Naţional de Mediu al Stiintelor Medicale în Cercetare Triangle Park, Carolina de Nord.

O explicaţie a rolului pe care berea îl poate avea în prevenirea apariţiei bolii Parkinson ţine de ingredientele sale naturale. „Berea conţine o cantitate mare de purină care poate lucra sinergic cu etanolul pentru a mări nivelul de acid uric rezultat din metabolism. Acidul uric are un puternic rol antioxidant iar o cantitate mai mare de urat plasmatic este direct proporţională cu reducerea riscului de apariţie a bolii Parkinson” se precizează într-un comunicat al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie din România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite