Al treilea sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulburarea de Identitate Sexuală (TIS)
Tulburarea de Identitate Sexuală (TIS)

Se simt prinşi într-un trup pe care nu-l simt al lor, nu-şi pot găsi identitatea sexuală, însă ceea ce pentru transsexuali este o tragedie continuă pentru restul lumii este însă doar o bizarerie, ceva nefiresc ce trebuie marginalizat, exclus.

Tulburarea de Identitate Sexuală (TIS) sau mai cunoscută publicului larg ca transsexualism este definită ca o identificare puternică, continuă cu sexul opus, situaţie care determină un disconfort accentuat în privinţa propriului sex. Definiţia ştiinţifică nu acoperă însă angoasa şi starea de suferinţă care îi caracterizează atât pe cei care se regăsesc în aceeaşi situaţie, cât şi pe cei apropiaţi lor.

De pildă, părinţii unui copil de trei ani din Marea Britanie şi-au prins băieţelul cu o foarfecă în mână spunând că vrea să-şi taie penisul pentru a fi şi el fetiţă. Acum, la vârsta de cinci ani, Zach Avery este cel mai tânăr copil diagnosticat cu TIS. Cum s-a ajuns la această situaţie părinţii nu pot explica. Mama spune că până la vârsta de trei ani se comporta ca orice băiat, se juca mereu cu maşinuţe şi locomotive. Într-o bună zi însă i-a spus: „Mami, eu sunt fetiţă!". „Nu l-am băgat prea mult în seamă, am considerat că trece doar printr-o fază, ca toţi copiii", a spus Theresa Avery.

Semnele, trecute cu vederea

Într-adevăr, specialiştii susţin că este dificil la această vârstă să realizezi exact ce i se întâmplă copilului. „Nu este ieşit din comun să ai o fetiţă băieţoasă sau un băiat care se joacă la grădiniţă mai mult cu fetiţele. În perioada de prepubertate apar primele semne ale acestei condiţii, însă de multe ori sunt trecute cu vederea până la vârsta prepubertăţii, adolescenţei, când tulburarea se manifestă mai puternic", a explicat psihologul Bogdan Lucaciu.

Acesta mai spune că unul dintre semnele demne de luat în considerare este vehemenţa cu care cel mic se consideră ca aparţinând unui gen. Prin urmare, aşa cum un băieţel pe care îl întrebi „Tu eşti fetiţă?" răspunde categoric: „Nu, eu sunt băiat!", la fel de vehement va fi şi când se va identifica şi cu sexul opus.

Consecinţele unui comportament considerat nefiresc pot însemna multă suferinţă atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. „Părintele, în general, nu este pregătit pentru aşa ceva. Copiii suferă, părinţii suferă. De multe ori, se îndepărtează unii de alţii. Părinţii trebuie însă să arate înţelegere, să fie toleranţi, să fie mereu în contact cu copilul, indiferent de vârstă", a mai precizat specialistul.

Din păcate însă, de cele mai multe ori se întâmplă contrariul, iar adulţii cred că dacă ignoră semnele sau îşi forţează fiul sau fiica să se comporte conform „normalului" închipuit de acesta îşi va reveni. „Pentru mulţi părinţi, această situaţie este considerată dramatică. Şi, din păcate, această tulburare este o condiţie tragică, din punctul meu de vedere, dar mai ales pentru persoana respectivă căreia această duplicitate îi provoacă o suferinţă continuă", a mai explicat psihologul.  

Diferită de orientarea sexuală

Disforiile de identitate sexuală la copii şi la adolescenţi sunt în aşteptare. „Odată cu vârsta, unii pot să revină sau să devină realmente transsexuali sau să manifeste travestivisme uşoare", a precizat Bogdan Lucaciu. De asemenea, acesta diferenţiază Tulburarea de Identitate Sexuală de orientarea sexuală sau de tranvestivism. „Adevăraţii transsexuali uneori nici nu sunt preocupaţi de partea sexuală în sine. Nu îşi doresc să-şi schimbe sexul pentru a fi cu un partener care aparţine sexului deţinut anterior. Ei pur şi simplu se simt captivi într-un corp «greşit»", a mai spus Lucaciu.

Potrivit specialistului, transsexualul „adevărat" se îmbracă neutru, nu face paradă cu genul la care aspiră, pur şi simplu se simte bărbat sau femeie, indiferent de ce scrie în buletin.De asemenea, manifestarea dorinţei de a fi identificat cu alt gen decât cel din buletin sunt adeseori izolaţi social, de multe ori prin propria alegere, ceea ce va duce inevitabil la o stimă de sine scăzută, aversiune faţă de sistemul educaţional, chiar abandon şcolar. Unii ajung să se prostitueze, alţii au tendinţe suicidale. Deşi încă nu este stabilit clar, se pare că această tulburare are o origine genetică.  

Schimbarea de sex, o soluţie?

Psihologii susţin că este foarte dificil ca o persoană diagnosticată cu TIS să-şi găsească liniştea. Pe de o parte din cauza dificultăţii de a se adapta, de a-şi găsi identitatea sexuală, pe de alta din cauza mentalităţilor.  „În ultimii 30 de ani a început să se vorbească şi să se facă operaţii de schimbare de sex. Nu întotdeauna această operaţie duce la identifcarea cu partea cealaltă. Mulţi regretă - nu se simt confortabil cu noua postură şi consideră că au făcut o greşeală.

De aceea este important ca înainte de acest pas să se facă foarte conştiincios ceea ce se numeşte testarea rolului celuilalt. Adică persoana respectivă să se mute într-o altă comunitatea în care să încerce să trăiască de această dată cu sexul cu care se identifică. În funcţie de confortul obţinut, se poate merge mai departe cu intervenţia sau nu", a conchis Bogdan Lucaciu.

"Nu l-am băgat prea mult în seamă când mi-a spus că e fată, am considerat că trece doar printr-o fază, ca toţi copiii.''
Theresa Avery mamă, Marea Britanie

"Odată cu vârsta, unii pot să revină sau să devină realmente transsexuali sau să manifeste travestivisme uşoare.''
Bogdan Lucaciu psiholog

2.000 de persoane suferă, oficial, de TIS în Marea Britanie. 167 sunt copii şi au fost diagnosticaţi în ultimul an.

Femeie, bărbat şi apoi iar femeie

Adeleh Deane (foto) pare o femeie obişnuită, poate cu o ţinută uşor ţipătoare. A fost crescută ca băiat şi şi-a schimbat sexul de trei ori în încercarea de a-şi stabili identitatea sexuală, a scris despre aceasta presa britanică. De la vârsta de trei ani a simţit că este de fapt fată, aşa că adolescenţa a reprezentat pentru ea o perioadă extrem de dificilă. Deşi toată lumea o trimitea să se joace cu băieţii, ea susţine că ştia că este de fapt fată. Atunci a decis să-şi trăiască viaţa ca şi cum ar fi fost mereu de genul opus. Totuşi, după ce a împlinit 20 de ani, a ales să trăiască sub numele de Adam, ca bărbat. După ce ani de-a rândul a crezut că suferă de TIS, la 28 de ani a aflat că de fapt s-a născut hermafrodită şi că de fapt avea caracteristicile fizice ale ambelor sexe.     

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite