Ultima specialitate, mâncărurile expirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţii umanitare din întreaga lume, inclusiv Organizaţia Naţiunilor Unite, încearcă de ani de zile să tragă un semnal de alarmă referitor la risipa alimentară care se face la nivel global. În timp ce oamenii din ţări subdezvoltate mor de foame sau persoanele care trăiesc la limita sărăciei nu-şi pot permite hrana zilnică, miliarde de tone de alimente sunt aruncate la gunoi, multe dintre ele chiar de pe rafturile marilor hipermarketuri.

Fostul preşedinte al unui lanţ de magazine alimentare din SUA, Doug Rauch, a declarat pentru prestigioasa publicaţie The New York Times că a decis să dea curs unei provocări pe care crede că o poate transforma într-un succes. Omul de afaceri a anunţat că va deschide în luna mai un magazin şi un restaurant în Dorchester, Massachusetts, botezate „Masa zilnică“, unde se vor comercializa produse şi preparate din alimente considerate expirate, după cum arată termenul de valabilitate înscris pe ambalaj.

Patronului i-a venit ideea după ce a văzut cât de multă mâncare încă bună era aruncată din magazinele pe care le coordona, numai din cauza termenul de valabiliate. Dar şi după ce şi-a dat seama cât de multă mâncare aruncă americanul obişnuit în fiecare zi, doar pentru că ţine cont de termenul de valabilitate. De altfel, un studiu comandat de Organizaţia Naţiunilor Unite arată că, anual, sunt transformate în deşeuri alimentare aproximativ 1,3 miliarde tone de alimente, în condiţiile în care aproape un miliard de locuitori ai Planetei nu au ce mânca. 

Rauch, care lucrează din anii ‘70 în industria alimentară, consideră că, în multe cazuri, termenul de valabilitate este arbitrar, părere susţinută şi de un raport publicat în luna septembrie a anului trecut de Consiliul pentru Apărarea Resurselor Naturale şi Universitatea Harvard, ceea ce duce la aruncarea unor cantităţi uriaşe de mâncare fără a fi necesar acest lucru.

Risipă se face şi în România, unde cinci milioane de tone de deşeuri provenite din alimente sunt irosite în fiecare an. Anul trecut, Rovana Plumb, ministrul Mediului, chiar anunţa că are în vedere un proiect naţional de colaborare cu marile reţele comerciale pentru a diminua risipa de alimente. Mai exact, se dorea ca în cazul acelor produse care se apropie de termenul de expirare să existe o reducere de cel puţin 70% la raft.

image

Doug Rauch, patronul magazinului şi restaurantului „Masa zilnică“ FOTO bostonglobe.com

De altfel, patronul american al afacerii cu mâncare expirată, Doug Rauch, a explicat că dincolo de faptul că va comercializa la preţuri extrem de mici legume, fructe, lactate, ouă, pâine, şi alte alimente de bază, la preţuri extrem de mici, apropiate de costul redus al aşa numitei junk food, sau mâncare nesănătoasă, săracă nutriţional, ca alternativă sănătoasă pentru oamenii cu posibilităţi financiare reduse, restaurantul „Masa zilnică“ nu va proceda altfel decât fac la acest moment himpermarketurile.

Nu se va întâmpla nimic diferit de ceea ce fac marii retaileri, care iau peştele, carnea de pui, de porc sau vită expusă pe tejghea sau în galantare şi în loc să o arunce, o gătesc şi o vând ca proaspătă a doua zi“ , a reamintit Rauch celor care se declară scârbiţi sau consideră că şi-ar putea pune în pericol sănătatea dacă vor mânca la restaurantul său.

Americanul a fost acuzat că încearcă, de fapt, să vândă săracilor gunoiul bogaţilor, însă acesta a declarat că a mers în zona Dorchester, unde s-a întâlnit cu localnicii şi le-a explicat faptul că nu doreşte decât să vină cu o alernativă alimentară sănătoasă şi ieftină pentru comunitate, mesaj care a fost primit extrem de bine.

Pentru început, afacerea americanului nu va face profit, ţinând cont de faptul că acesta vrea ca proprietarii magazinelor alimentare să fie încurajaţi să-i ofere produsele pe care trebuie să le arunce, în schimbul deducerii anumitor taxelor, aşa cum se procedează în cazul băncilor de alimente. Dorinţa acestuia este ca, în timp, oamenii să ajungă să cumpere din acest gen de magazine şi restaurante nu doar din considerente financiare, ci să devină conştienţi că pot ajuta la conservarea mediului şi la diminuarea risipei alimentare.  

În trecut, oamenii miroseau mâncarea pentru a-şi da seama dacă este alterată sau nu. Cu siguranţă, lumea este îngrijorată din cauza pericolului pe care îl reprezintă salmonella sau E coli, dar mai concret, toate cazurile cunoscute de deces din cauze alimentare, din America, au fost cauzate de produse care aveau cod de bare“ , a  mai spus acesta.  

Rauch explică, de asemenea, faptul că mâncarea comercializată în magazinul său va fi perfect comestibilă, chiar dacă este posibil ca fructele sau legumele, de exemplu, să fie mai puţin arătoase.
Un exemplu întâlnit în foarte multe ţări se referă la irosirea unei mari părţi din recoltele anuale din cauza criteriilor de frumuseţe impuse producătorilor de către marile lanţuri comerciale. Astfel, un raport comandat anul trecut de un program guvernamental de studiere a securităţii alimentare în Marea Britanie a scos la iveală că aproape 40% din totalul recoltelor anuale din Anglia sunt aruncate sau folosite ca hrană pentru animale deoarece nu se califică spre vânzare.

Magazinul şi restaurantul care vor fi deschide în mai de americanul Doug Rauch nu sunt singurele exemple de acest gen. În Copenhaga, Danemarca, există un restaurant, Rub&Stub, care serveşte mâncare preparată din materie primă aruncată de supermarketuri, din cauza datei de expirare. Clienţii care au trecut pragul localului spun că felurile de mâncare sunt delicioase, chiar dacă ştiu că legumele şi fructele folosite ca materie primă au fost aruncate de magazine, mai ales că încasările sunt destinate unor proiecte de dezvoltare din Sierra Leone, în Africa.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite