A fost creată masca reutilizabilă care inactivează coronavirusul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto pexels.com
foto pexels.com

Cercetătorii din Portugalia anunţă o invenţie în premieră la categoria materiale individuale de protecţie împotriva COVID-19.

Specialiştii portughezi susţin că au inventat masca de protecţie reutilizabilă care „inactivează“ coronavirusul, potrivit Euronews.

Aceştia au conceput o nouă mască pentru faţă, cu un strat special, despre care spun că ajută la „inactivarea“ noului coronavirus atunci când virusul intră în contact cu ţesătura.

Echipa spune că acest efect protector rămâne acelaşi, chiar şi după 50 de spălări, ceea ce face ca masca să fie „foarte“ reutilizabilă.

Acel strat special de pe mască poate reduce unităţile infecţioase ale virusului cu 99% într-o jumătate de oră, susţine Pedro Simas de la Institutul de Medicină Moleculară din Lisabona (IMM), unul dintre virologii care au lucrat la acest proiect.

Deşi sună prea bine ca să fie adevărat, Simas a explicat că nu doar masca asta ţine virusul la distanţă, ci este important să respectăm toate regulile de igienă. El a dat ca exemplu spălatul des pe mâini şi distanţarea socială.

„Acest tip de virus se transmite prin picături mari – picături respiratorii, în jur de un milimetru în diametru“, a explicat el. „Deci orice barieră care împiedică aceste picături mari să ajungă la sistemul respirator este foarte eficientă“.

„Cred că acesta (stratul protector – n.red.) este doar un alt instrument, un element în plus care, pe lângă bariera fizică, poate oferi acum o barieră chimică“, explică omul de ştiinţă.

Substanţa activă, sigură pentru oameni

Substanţa activă de pe aceste măşti a fost deja testată cu succes de Institutul francez Pasteur de Lille împotriva virusului H1N1 şi împotriva rotavirusului, a transmis IMM într-un comunicat.

Masca este certificată OEKO-Tex, ceea ce înseamnă că nu conţine substanţe nocive şi este sigură pentru uz uman.

Fie că este vorba despre această mască cu strat special sau una din cele de unică folosinţă, Simas speră că mai mulţi oameni vor fi convinşi să-şi acopere gura şi nasul pe parcursul pandemiei.

„Este atât de simplu şi este un sacrificiu atât de mic“, subliniază specialistul.

„Ştiu că nu este confortabil, nu putem vedea emoţii şi este agresiv, dar este un instrument foarte important. Un sacrificiu foarte mic pentru a salva vieţi“, a punctat Simas.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite