Ţările cu cele mai mari salarii în 2015: statele în care angajaţii rămân cu cei mai mulţi bani de cheltuială după achitarea taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Mirajul unui trai mai bun şi, implicit, al unui loc de muncă remunerat proporţional cu efortul depus este firesc să-i determine pe români să-şi facă un rost în străinătate. Pe baza calculelor realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, iată care sunt anul acesta ţările care au oferit cele mai mari salarii.

Clasamentul este format de cele zece state în care angajaţii se bucură de cel mai mare venit disponibil, adică venitul rămas la dispoziţia unei persoane după plata impozitelor şi taxelor, bani care pot fi folosiţi în gospodărie pentru bunuri şi servicii. Mediile calculate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică se referă la angajaţii singuri, fără copii.

10. Franţa
Francezii lucrează 35 de ore pe săptămână şi rămân cu 28.799 de dolari pe an, după ce sunt achitate toate taxele, care ajung la aproximativ 49,4%. Franţa este considerată cea de-a 7-a economie a lumii, după cum a explicat economistul american Paul Krugman.

9. Suedia
Suedia este a şasea cea mai bogată ţară a lumii, luând ca referinţă nivelul PIB-ului (Produsul Intern Brut) pe cap de locuitor. Un angajat se bucură, în medie, de 29.185 de dolari pe an, după plata impozitelor care reprezintă 42,4% din venit.

8. Canada
Venitul disponibil anual pentru un angajat canadian este de 29.365 de dolari, fără taxele care înseamnă 31%. În Canada se munceşte 36 de ore pe săptămână.

7. Austria
Austria este a 12-a ţară pe lista statelor cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Industria austriacă este dezvoltată, numai turismul însemnând 9% din PIB-ul ţării. Un angajat rămâne după plata taxelor (49.4% ) cu 31.173 de dolari pe an.

6. Germania
Venitul disponibil anual în cazul Germaniei este de 31.252 de dolari, iar taxele ajung la 49.8%, printre cele mai mari percepute. Pe de altă parte, Germania încă deţine cea mai mare şi cea mai puternică economie din Europa.

5. Australia
Australia se situa pe locul doi, după Elveţia, în topul celor mai bogate ţări din lume, conform unei analize din 2013. Angajatul rămâne cu 31.588 de dolari pe an, iar taxele însumează 27,7%, în condiţiile în care săptămâna de lucru are 36 de ore.

4. Elveţia
Venitul disponibil anual pentru angajatul elveţian este de 33.491 de dolari, pentru 35 de ore lucrate săptămânal.

3. Norvegia
În Norvegia, venitul disponibil anual pentru angajaţi este de 33,492 de dolari, iar taxele ating 37%. Numărul de ore lucrate săptămânal ajunge la 33,4.

2. Luxemburg
În micul stat Luxemburg, venitul disponibil anual este de 38,951 de dolari pe an, dincolo de taxele de 37,7%.

1. SUA
Angajatul american primeşte un venit anual disponibil de 41,355 de dolari, după plătirea taxelor de 31.6%. Pe de altă parte, trebuie menţionat că mulţi americani nu beneficiază de asigurări medicale şi de concediu plătit de creştere a copilului.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite