Întreţinerea ghetelor din piele pe timp de iarnă: cum se reîmprospătează pielea întoarsă şi cele mai eficiente soluţii pentru scoaterea urmelor de sare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreţinerea ghetelor din piele. Soluţiile pe bază de sare folosite iarna pentru a preveni formarea gheţii pe carosabil afectează încălţăminte de piele, o situaţie care poate fi prevenită dacă ştim câteva metode de întreţinere a gheteleor şi cizmelor din piele pe timp de iarnă.

Întreţinerea ghetelor din piele: se usucă la temperatura camerei

Pentru a proteja pielea încălţămintei, în primul rând trebuie să vă asiguraţi că sunt bine curăţate, cremuite şi ceruite, pentru că acestea sunt produsele care le vor face mai rezistente la factorii externi. 

Pentru încălţămintea care vine în contact cu zăpada puteţi să folosiţi ceară de albine, uleiuri şi alte produse de îngrijire special realizate în acest scop, care se găsesc în magazinele de profil, inclusiv pentru pantofii din piele întoarsă. Atunci când le aplicaţi, aveţi grijă să acoperiţi toată suprafaţa cizmei şi insistaţi în locurile unde intră în contact direct cu apa sau zăpada. 

Puteţi testa dacă sunt bine protejate turnând câteva picături de apă pe cizmă, după ce aţi pregătit-o corespunzător. Soluţiile trebuie aplicate regulat, o dată la două sau trei săptămâni (în funcţie de cât de des purtăm perechea respectivă de cizme sau de ghete), după ce încălţămintea este curăţată cu o perie moale.

După ce s-a udat, încălţămintea trebuie lăsată sa se usuce natural, la temperatura camerei. Nu este recomandată forţarea uscării la radiator, foc, uscător de par sau altă sursa directă de căldură. După fiecare purtare, pantofii se curăţă şi se depozitează pe un suport de pantofi potrivit ca marime.

Întreţinerea ghetelor din piele: pudră de talc, suc de ceapă sau oţet alb 

Există si varianta folosirii unor soluţii făcute în casă, eficiente la curăţarea petelor lăsate de zăpadă. Aceste urme se pot curăţa cu suc de ceapă, de exemplu. Se taie o ceapă în două şi se freacă locurile afectate cu partea interioară.

În cazul în care avem cizme de piele întoarsă şi acestea au intrat în contact cu apa, zona trebuie tamponată cu un prosop curat, după care trebuie aplicat un strat de pudră de talc. Lasaţi-le să stea peste noapte şi a doua zi puteţi îndeparta pudra uscată cu o perie moale.

Pentru petele uscate de noroi sau pentru petele de sare se mai poate folosi o cârpă curată îmbibată în oţet alb, bineînţeles după ce a fost îndepărtată mai întâi murdăria cu ajutorul unei perii. Aplicaţi oţetul pe pete, dar fără ca materialul să se îmbibe. Testaţi oţetul în locuri mai puţin vizibile, deoarece acidul din oţet poate deteriora anumite culori. Se poate folosi şi oţet diluat cu apă. 

De asemenea, pielea întoarsă care arată învechită poate fi reîmprospătată prin curăţarea o periuţă de dinţi cu peri moi, ori, în cazuri mai dificile, pantoful poate fi ţinut la abur, deasupra unei cratiţe cu apă fierbinte. În niciun caz nu încercaţi să curăţaţi pielea întoarsă cu apă, pentru că îi poate afecta atât culoarea, cât şi textura.

Întreţinerea ghetelor din piele: de ce nu se foloseşte bicarbonat 

Nu folosiţi bicarbonat pentru a îndepărta petele de sare, explică Jeff C. May, coautorul cărţii Healthy Home Tips, pentru că străzile sunt acoperite nu numai cu sare (clorură de sodiu), ci şi cu clorură de calciu, care vine sub formă de pelete mici. Amestecate cu bicarbonat de sodiu, aceste pelete vor avea o reacţie chimică în urma căreia se vor crea depozite de calcar.

Nu în ultimul rând, nu lăsaţi petele de sare necurăţate, pentru că din cauza chimicalelor folosite pe străzi pentru a accelera topirea gheţii vor fi tot mai greu de curăţat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite