În satele din China se vând cadavrele femeilor pe bandă rulantă, pentru ritualul „nunţii fantomelor”: cât costă rămăşiţele unei „mirese” pe piaţa neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii de morminte din China rurală vând corpurile neînsufleţite ale femeilor, ca urmare a unei noi cereri apărute în ultima perioadă, şi anume aceea de „nunţi ale fantomelor”. Este vorba despre un ritual străvechi prin care cavalerilor li se găsea o „mireasă” alături de care să fie înmormântaţi când vor fi murit.

Continuând o tradiţie veche de 3.000 de ani, familiile din zona rurală a Chinei consideră că este un semn de ghinion dacă un celibatar trece în nefiinţă fără o companioană alături. O metodă de a preveni ca spiritul acestuia să devină neodihnit este aceea de a-i pune la dispoziţie corpul neînsufleţit sau osemintele unei femei alături de care acesta să fie înmormântat.

Deşi macabra tradiţie continuă să fie în afara legii, aceasta a revenit în rândul sătenilor, iar persoanele avute care locuiesc în mediul rural plătesc sume considerabile, de până la 10.000 de lire sterline, pentru o astfel de „mireasă”.

Jurnaliştii de la The Sunday Telegraph au vizitat satul Dongbao din provincia Shanxi, aflată în nordul Chinei, care doar în ultimii trei ani a trecut prin 15 hoţii de oseminte. Alte 15 cadavre s-au „evaporat” din alte aşezăminte aflate în aceeaşi regiune.

„Cine ştie unde au dus corpul mamei mele?”, se întreabă Li Fucai, în vârstă de 53 de ani, stând aplecat deasupra unui mormânt unde tatăl său se odihneşte acum singur.

Adorarea strămoşilor îşi are origini vechi în China, iar mulţi oameni vor arde bani falşi şi alte tributuri pentru cei decedaţi în cadrul Festivalului Curăţării Mormintelor care va avea loc în luna aprilie a acestui an. Pentru aceia care au fost victimele hoţilor de rămăşiţe, vizita anuală la morminte, cu ocazia festivalului, poate fi una dificilă.   

Probabil că bunica mea se perindă acum prin alte sate şi are o viaţă de apoi deloc bună, spune Jiang Chaohui, în vârstă de 43 de ani, căruia i-au fost furate şi rămăşiţele unei mătuşi şi ale unei stră-strabunici.

Se crede că „nunţile fantomelor” datează din secolul al XVII-lea î. Hr. în China şi că superstiţia a dăinuit în pofida faptului că autorităţile comuniste au făcut eforturi timp de peste o jumătate de secol să o anihileze.

Ritualul implică reîngroparea celuilalt corp sau a osemintelor prin aşezarea lor alături de proaspătul decedat, în acelaşi mormânt, de obicei în prezenţa rudelor, pe un fond muzical funebru.

Miresele sunt cele vânate de către familii, motivul fiind acela că în China există o inegalitate de ordin numeric între sexe, în favoarea bărbaţilor. Un celibatar decedat este de asemenea considerat a descompleta arborele familiei, în ordinea socială tradiţională chinezească.  

Unele familii îi oferă celibatarului decedat o „soţie” sub forma unei statuete de argint sau sub forma unui recipient plin cu bani.

Există indicii că piaţa neagră pe care sunt tranzacţionate rămăşiţele oamenilor trecuţi în nefiinţă a crescut în ultimii ani ca urmare a creşterii economice din China, familiile înstărite din mediul rural plâtind sume mari pentru a le satisface "necesităţile" celor decedaţi.

În luna octombrie a anului trecut, poliţia din Shanxi a reţinut trei persoane suspectate că ar fi furat un cadavru pe care ar fi intenţionat să-l vândă drept mireasă. De asemenea, în anul 2013, patru bărbaţi au fost închişi după ce ar fi câştigat o avere în urma vânzării a zece cadavre în Shanxi şi în împrejurimi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite