În numele tradiţiei. Soarta fetelor cărora le este cusut vaginul, iar în noaptea nunţii sunt descusute: „Am crezut că aşa trebuie să arate o virgină” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mutilarea genitală este o tradiţie adânc înrădăcinată în multe ţări din lume, la acest moment fiind încă practicată în nu mai puţin de 28 de ţări din Africa, dar şi în anumite zone din Orientul Mijlociu şi Columbia. FOTO Daily Mail
Mutilarea genitală este o tradiţie adânc înrădăcinată în multe ţări din lume, la acest moment fiind încă practicată în nu mai puţin de 28 de ţări din Africa, dar şi în anumite zone din Orientul Mijlociu şi Columbia. FOTO Daily Mail

Mariam, 23 de ani, este una din milioanele de femei din Mali cărora le este cusut vaginul şi le sunt tăiate labiile şi clitorisul în copilărie. A crezut toată viaţa că aşa trebuie să arate corpul unei virgine, până când a împlinit 22 de ani şi a văzut fotografii cu o femeie circumcisă. Abia atunci a înţeles că fusese mutilată, urmare a unei tradiţii îngrozitoare care afectează 90% din femeile care trăiesc în ţări din Africa de Vest.

Mariam Doumbia are 23 de ani şi a crezut până de curând că părţile sale genitale sunt perfect normale, ca ale oricărei tinere nemăritate. Abia la 22 de ani a aflat că a fost circumcisă în copilărie, tradiţie care presupune ca fetiţelor să le fie tăiat clitorisul şi labiile, cu ajutorul unui cuţit sau al unei lame, iar intrarea în vagin este cusută împreună cu ceea ce rămâne din organele ciuntite. 

Ea este numai una din milioanele de femei din Mali victime ale mutilării genitale, însă Miriam a avut curajul să meargă şi să ceară ajutorul voluntarilor de la centrul Bornefondens, unde a fost suspusă unei intervenţii de desfacere a vaginului cusut.

Miriam avea numai câteva săptămâni când a fost circumcisă şi vaginul i-a fost cusut împreună cu ce a mai rămas din clitoris şi labii, cu excepţia unei mici porţiuni, ca să poată să urineze şi ca să fie evacuat sângele menstrual.

image

Mariam Doumbia, 23 de ani. FOTO Daily Mail 

Acest mod de a face circumcizia implică riscuri pentru sănătatea fetelor, pentru că multe dezvoltă infecţii grave sau hemoragie, iar urmările pot fi tragice: în timp ce unele mor, altele rămân toată viaţa cu probleme de sănătate. De asemenea, femeile pot avea probleme grave la naştere, după cum a explicat directorul executiv al centrului Bornefondens, Colette Christensen.

Vaginul este deschis atunci când tinerele se căsătoresc, ori de către o moaşă, cu ajutorul unui cuţit, ori chiar de proaspătul soţ, în timpul primului contact sexual. În anumite zone din Somalia, rudele soţului şi fetei iau parte la operaţia de deschidere a vaginului, pentru a se asigura că fata este virgină.  

Yo Fane, în vârstă de 60 de ani (foto jos), este una dintre femeile care se ocupă de circumcizia fetiţelor şi are perioade în care taie şi coase şi câte 200 de copile într-o lună, după cum s-a laudat în faţa jurnaliştilor de la Daily Mail, operaţiune pentru care este plătită de părinţi.

image

FOTO Daily Mail 

Mai întâi mă joc puţin cu fata ca să-i câştig încrederea. Le conving apoi să-şi desfacă picioarele şi imediat observ locul pe care trebuie să-l tai. Am cuţitul pregătit ca să retez repede vârful clitorisului. Fetele încep mereu să plângă şi încearcă să-şi strângă coapsele. Presar nişte pudră pe rană, făcută după o reţetă secretă, cu puteri magice, ca să se vindece locul mai repede, descrie Yo Fane procesul mutilării, care este făcută în numele tradiţiei.

Yo Fane este apreciată pentru rapiditatea cu care face circumcizia şi, după cum povesteşte chiar ea, părinţi nu doar din Mali, ci şi din alte ţări unde se practică mutilarea genitală, o solicită ca să le taie şi să le coasă fetiţele.

Mutilarea genitală este o tradiţie adânc înrădăcinată în multe ţări din lume, la acest moment fiind încă practicată în nu mai puţin de 28 de ţări din Africa, dar şi în anumite zone din Orientul Mijlociu şi Columbia.

Obiceiul se bazează pe credinţa că fetele circumcise vor fi pure şi modeste, iar o parte din tinerele din Mali consideră că nu este nimic în neregulă cu circumcizia, atâta timp cât este o tradiţie.

Nu este bine pentru o femeie să nu fie circumcisă, pentru că ajungi să-ţi doreşti să faci sex mai mult decât vor bărbaţii. Sora mea, de exemplu, nu este circumcisă şi vrea să facă tot timpul sex, după cum a explicat pentru „Daily Mail” o tânără asistentă de 25 de ani, Salimata Sangare. Procedura durează cam şase minute şi asistenta Salimata Sangare primeşte mai puţin de un euro pentru o circumcizie.

Circumcizia reprezintă un motiv de sărbătoare pentru familia tinerei care urmează să fie tăiată şi cusută. Uneori se sacrifică o vacă şi se cântă la tobe în timp ce fetiţa este circumcisă, de multe ori ca să nu se audă ţipetele copilului, după cum a mai povestit bătrâna Yo Fane. Conform statisticilor, 125 de milioane de femei ar fi circumcise în întreaga lume.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite