9 sfaturi pentru a ne păstra calmul în faţa epidemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologul Laura Maria Cojocaru FOTO Arhivă personală
Psihologul Laura Maria Cojocaru FOTO Arhivă personală

Stresul provocat de coronavirus ne macină pe toate planurile - mental, emoţional şi fizic - şi este amplificat de imaginaţia noastră, spun psihologii, care ne oferă şi antidotul pentru această stare

Răspândirea epidemiei de coronavirus este o cauză principală de stres pentru oameni, care, în lipsa unei comunicări coerente din partea autorităţilor statului pot dezvolta stări de anxietate şi atacuri de panică. 

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), în stare de stres, organismul nostru direcţionează cea mai mare parte din energie către organele şi procesele fiziologice care se ocupă cu instinctul de supravieţuire (exemplu: suprarenalele, adrenalina, cortizolul, inima, circulaţia sângelui, respiraţia, oxigenarea, musculatura). 

„Cu cât stăm mai mult în acest proces, cu atât avem mai puţină energie pentru organele, glandele şi procesele fiziologice care se ocupă cu regenerarea celulară. Rezultatul este scăderea sistemului imunitar. Forfota mentală direcţionată în acest mod, face ca energia necesară organismului pentru a se apăra de agenţi periculoşi pentru sănătatea noastră să fie consumată pentru apărarea împotriva unor iluzii. Stresul reprezintă o stare care ne cuprinde fiinţa pe toate planurile, mental, emoţional şi fizic. De fapt stresul în sine nu este o «boală», nu este ceva ce există în mod palpabil, ci presupune în sine reacţia noastră mentală interpretativă la stimulii exteriori sau interiori. Astfel, îngrijorările imaginare legate de ce s-ar putea întâmpla (în viitorul apropiat sau mediu) pe care le rulăm mental, perfecţionismul şi nerăbdarea, ne pot produce în mod inutil o stare de panică bazată pe mai nimic“, explică specialistul.

Psihologul Laura Maria Cojocaru explică cum ne putem păstra calmul în lupta cu pandemia de coronavirus şi vine în ajutorul românilor cu nouă sfaturi pentru a-i ajuta să facă faţă stresului cauzat de noua situaţie. Acestea sunt:

1. Renunţă la îngrijorări imaginare, pentru că ţin de un viitor pe care nu-l cunoşti;

2. Renunţă la nemulţumiri mărunte şi creşte-ţi recunoştinţa pentru ceea ce ai, ştii şi poţi deja sau poţi căuta, întreba şi învăţa;

3. Rămâi cu atenţia pe ce este cu adevărat important: sănătatea, relaxarea, recunoştinţa, familia, iubirea;

4. Menţine constant un stil de viaţă sănătos pentru a-ţi susţine sistemul imunitar (mod de gândire util/bazat pe prezent, realitate palpabilă, mişcare fizică, alimentaţie echilibrată, socializare de calitate, hobby-uri);

5. Redu consumul de carne - procesarea ei consumă mai mult din energia organismului decât procesarea vegetalelor, hormonii de stres eliminaţi de animalul ucis trec în corpul nostru, având ca rezultat creşterea necontrolată a stării de panică;

6. Respectă cu această ocazie viaţa altor fiinţe, respectă curăţenia, mediul înconjurător şi echilibrul natural;

7. Petrece mai mult timp cu familia, prietenii, cu tine însuţi;

8. Citeşte;

9. Abordează constant orice metodă de relaxare ţi se potriveşte: mişcare fizică, cititul unei cărţi, un film bun, meditaţie, respiraţie, training mental, psihoterapie, yoga, timp de calitate cu persoane de la care ai ceva de învăţat ş.a.;

Cum ne distrăm în izolare cu familia

În timp ce respectăm indicaţiile date de autorităţile române şi ne izolam la domiciliu, trebuie să ştim că există numeroase activităţi menite să alunge plictiseala şi pe care le putem desfăşura cu succes în interiorul propriei locuinţe, atât singuri cât şi în compania celorlalţi membri ai familiei. Iată câteva idei:

Maraton de filme

Dacă aţi rămas în urmă cu recomandările de filme, e momentul să verificaţi lista. Astfel, puteţi organiza o seară dedicată vizionării unor filme de Oscar, de pildă, fie puteţi apela la binecunoscute platforme de filme şi seriale, precum Netflix şi HBO GO. Important este să alegeţi o producţie pe placul tuturor. Pregătiţi câteva gustări, de preferat dintre cele sănătoase, şi apăsaţi butonul de play. Dacă n-aţi apucat să vedeţi, de pildă, noul film al lui Martin Scorsese, „The Irishman“, în care joacă marii actori Al Pacino, Robert de Niro şi Joe Pesci, este momentul potrivit, mai cu seamă că filmul are o durată de trei ore.

Organizaţi o seară de karaoke

O seară de karaoke este o modalitate grozavă de a vă petrece timpul cu familia, dar mai ales distractivă. Este momentul să vă puneţi în valoare atât calităţile vocale cât şi cultura muzicală. Alternaţi genurile muzicale şi nu ezitaţi să-i implicaţi şi pe cei mici.  

Gătiţi

Dacă v-aţi făcut proviziile „de criză“, iar cămara este plină ochi de conserve şi alimente neperisabile, folosiţi-vă timpul şi resursele pentru a învăţa reţete noi. Urmăriţi emisiuni de gătit sau aduceţi-vă aminte de reţetele mult iubite din copilărie. Este şi un bun prilej de a depăna amintiri alături de fraţi, părinţi sau bunici.

Jocuri de societate

Jocurile de societate sunt o modalitate excelentă de a vă distra acasă, în familie. Fie că vorbim de Catan, Monopoly, Activity, Dixit sau altele, opţiunile sunt variate şi la îndemână. Avantajul jocurilor de societate este că vă puteţi distra împreună, de la mic la mare, vreme îndelungată, fără să intervină plictiseala. Ascuţiţi-vă spiritul de competiţie, nu uitaţi de fairplay şi daţi drumul la joc. Ca alternativă, puteţi apela şi la jocurile de improvizaţie. Beneficiile acestora sunt nenumărate: vă cunoaşteţi limite, abilităţi, valori, felul în care luaţi deciziile şi chiar aspecte ale personalităţii. De asemenea, vă ajută să vă dezvoltaţi abilităţi sociale şi cognitive, să deveniţi mai toleranţi, mai empatici şi chiar mai flexibili în gândire.

 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite