7 obiceiuri care pot schimba felul în care funcţionează creierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre cele mai comune obiceiuri sunt, de fapt, „energia“ de care creierul are nevoie pentru a funcţiona şi au puterea de a schimba felul în care creierul funcţionează.

Creierul este, de departe, cel mai important organ al corpului. Pentru că „lucrează“ nonstop, chiar şi când dormim, are nevoie de o cantitate mare de energie şi de ajutor nutriţional pentru a continua. Există multe mituri legate de buna funcţionare a creierului, cum ar fi consumul de suplimente şi omega-3. Însă, şi unele dintre obiceiurile poate comune ale oricărei persoane pot ajuta la schimbarea şi buna funcţionare a creierului, potrivit studiilor ştiinţifice, citate de Forbes

Exerciţiile fizice

Activitatea fizică este legată în mod clar de sănătatea creierului şi de funcţiile cognitive. Persoanele care fac exerciţii fizice au un volum mai mare al creierului, gândesc mai repede, iar riscul dezvoltării bolilor mintale este scăzut. De altfel, ca exemplu, un studiu recent a arătat că persoanele în vârstă care făceau exerciţii fizice obţineau cifre asemănătoare cu rezultatele persoanelor cu zece ani mai mici decât ele. Acest lucru se poate datora creşterii fluxului sanguin către creier care provine din activitatea fizică.

Exerciţiile fizice ajută la generarea de noi neuroni în hipotalamus, zona creierului în care „trăiesc“ procesele de învăţare şi memorie şi care în timp poate dezvolta depresie sau boala Alzheimer. Singura excepţie când vine vorba de exerciţii fizice este dată de practicarea fotbalului, sport ce a fost legat de leziuni cerebrale şi de demenţă.

Mâncare şi condimente

Creierul are nevoie de multă energie, de altfel el foloseşte o cantitate mare de glucoză pentru a putea „supravieţui“, în comparaţie cu restul corpului. În fapt, foloseşte 20% din resursele de energie ale corpului, chiar dacă volumul lui de greutate este dat doar de un mic procent. Este, de altfel, de înţeles din moment ce procesele de gândire, învăţare şi memorare necesită mari eforturi.

În aceeaşi măsură, contează şi cantitatea de zahăr: consumul de carbohidraţi procesaţi, ce se decompun foarte repede, duce la celebrul urcuş şi coborâş al zahărului din sânge, pe care creierul îl simte. Este de preferat să consumaţi alimente neprelucrate care să ofere o descompunere lentă şi constantă a energiei, ceea ce face creierul mai fericit.

În ceea ce priveşte antioxidanţii derivaţi din plante există dovezi mixte care arată că pot îmbunătăţi funcţia congnitivă. Unele studii au descoperit că omega-3, de exemplu, nu oferă un efect dorit, dar unii compuşi din alimente, cum ar fi cacao şi afine, pot face mai mult bine decât se crede. Curcuma, o componentă cheie din curry, poate să reducă incidenţa bolii Alzheimer, graţie proprietăţilor antioxidante şi antiiflamatoare.

Vitaminele şi mineralele

Multivitaminele nu ajută aşa mult, însă anumite vitamine ajută la funcţia cognitivă. Vitamina B12 este necesară pentru buna funcţionare a sistemului nervos, iar lipsa ei se poate vedea în simptome precum pierderea memoriei. Vitamina D este, iarăşi, necesară, fierul ajută creierul pentru că transportă oxigenul.

Cafeaua

Iubitorii de cafea ştiu că licoarea neagră consumată de dimineaţă ajută creierul. Dar, pe lângă faptul că ne menţine alerţi, cafeaua reduce riscul apariţiei depresiei şi a bolilor Alzheimer şi Parkinson. Acest lucru se datorează compuşilor din cafea care îmbunătăţesc sănătatea vaselor de sânge şi ajută la repararea leziunilor celulare prin acţiunea lor ca antioxidanţi.

Meditaţia

Deşi există sute de ani de dovezi care arată că meditaţia poate ajuta funcţia congnitivă şi psihică, abia de un deceniu s-au studiat beneficiile meditaţiei asupra creierului. Meditaţia ajută la controlul anxietăţii şi creşte nivelul atenţiei şi concentrării.

Educaţia

Dacă stai activ mintal pe parcursul vieţii, începând cu educaţia şi terminând cu meditaţia, atunci o să ai un creier în formă. Activitatea mintală poate sau nu să ne ţină departe de boli, dar simptomele, în acest caz, sunt scăzute, din moment ce rezervele cognitive ajută la acest proces.

Somnul

Când dormim, creierul nostru „lucrează“ mai mult decât credem, adică acest organ nu doarme niciodată. În acest proces, creierul solidifică memoria şi îndepărtează conexiunile nedorite. Privarea de somn „fură“ din sănătatea cognitivă, adică atenţia are de suferit, iar memoria şi creativitatea sunt reduse. Indicat este să dormim în jur de şapte ore pe noapte. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite