7 atribute indispensabile pentru a câştiga la Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

            		    
            		    
            		    FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Pentru sportivi, Olimpiada înseamnă ani de muncă şi perseverenţă pentru atingerea succesului suprem dar presupune şi cunoaşterea limitelor şi depăşirea lor prin eforturi ce se extind dincolo de perioada antrenamentelor, în viaţa privată. Dar ce anume face diferenţa între un om obişnuit şi un atlet de elită? Care sunt acele calităţi esenţiale fără de care succesul n-ar fi posibil?

1. Pun în practică ceea ce au învăţat 
Atleţii cunosc foarte bine aria lor de expertiză. Se antrenează pentru a deveni experţi în nutriţie, psihologie şi fiziologie. Învaţă constant, iar atunci când pun în practică ceea ce învaţă, se perfecţionează devenind mai rapizi, mai puternici şi mai bine pregătiţi, potrivit ,,The Huffington Post“. Mai mult, dacă schimbarea înseamnă evoluţie, atunci sunt pregătiţi să-şi schimbe tactica pentru a câştiga.

2. Sunt consecvenţi pentru a-şi îndeplini scopul
Efortul susţinut al atleţilor este exemplul perfect pentru ceea ce putem numi ,,acţiune masivă“. Niciodată nu-şi pierd din vedere obiectivele şi în fiecare zi se concentrează atât pe scopuri micro, de scurtă durată, cât şi pe scopuri macro, pe termen lung. Apoi acţionează propriu-zis. Atleţii sunt extrem de pasionaţi de munca pe care o desfăşoară, iar timpul de lucru dobândeşte o altă valenţă şi pare mai scurt decât este în realitate, tocmai pentru că se antrenează pentru ceea ce iubesc mai mult.

3. Fac din imposibil posibil
Pentru atleţi, imposibilul devine posibil. Sportivii îşi cunosc limitele, sunt dispuşi să muncească pentru a le depăşi şi sunt deschişi noilor posibilităţi de a ajunge la destinaţia propusă.

4. Renunţă
Pentru a-şi atinge obiectivele, atleţii au renunţat la multe dintre lucrurile care pe noi, oamenii obişnuiţi, ne distrează sau relaxează. Având un singur scop bine formulat, aceştia sacrifică petrecerile şi distracţiile pentru a munci mai mult, inclusiv în vacanţe. Pentru a avea succes, renunţă la confortul imediat, pe termen scurt, în favoarea câştigurilor pe termen lung. Un motto motivaţional punctează: ,,Nu-ţi pierde scopul din vedere!“

5. Au susţinători
Atleţii au o întreagă echipă care îi promovează şi susţine, lucrând cu şi pentru ei. Munca în echipă reprezintă un factor esenţial pentru succes, indiferent că este vorba despre mentor, părinte, profesor, instructor, investitor sau psiholog. 

6. Găsesc alternative pentru a continua
Olimpicii au foarte bune abilităţi de organizare şi punere în practică a planului, iar acest proces continuă şi după ce Jocurile Olimpice se sfârşesc. Sportivii îşi formulează provocări noi care să-i stimuleze. De exemplu, deşi a devenit mamă, Kerri Walsh, medaliată cu aur pentru volei,  nu a renunţat la visul olimpic, iar pentru a se pregăti de competiţie, îşi aducea copilul la antrenamente. Pe de altă parte, există şi atleţi care, cu toate că nu mai participă la Olimpiadă, îşi continuă cariera ajutându-i pe ceilalţi cu sfaturi şi informaţii utile, indispensabile performanţei sportive.

7. Îşi valorifică potenţialul
Olimpicii îşi cunosc minusurile şi perseverează pentru a le remedia. Îşi valorifică aptitudinile până ajung la punctul maxim al evoluţiei. Poate că nu toţi vom ajunge atleţi la Olimpiadă, un al doilea Steve Jobs sau un lider mondial, însă în fiecare din noi există un potenţial care poate fi valorificat, dezvoltat şi exersat pentru a obţine performanţă în activitatea la care ne pricepem.

sportiv
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite