6 sfaturi pentru a îmbătrâni frumos de la unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de yoga din România

6 sfaturi pentru a îmbătrâni frumos de la unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de yoga din România

Profesorul de yoga Dana Ţupa l-a cunoscut pe Dalai Lama în timpul călătoriilor sale iniţiatice

În urma mai multor călătorii şi cursuri iniţiatice pe care le-a avut în diverse colţuri ale lumii, cunoscutul profesor român de yoga Dana Ţupa a întâlnit foarte mulţi maeştri care, deşi depăşeau vârsta de 60 de ani, se aflau într-o condiţie fizică excepţională. Întrebaţi care este secretul longevităţii lor, cei mai mulţi au avut o reţetă aproape identică, formată din câteva principii de bază.

Ştiri pe aceeaşi temă

1. Continuă să înveţi toată viaţa

„Educaţia disciplinează, oferind mai multă ordine în viaţă. Un om lipsit de educaţie va avea tendinţa de a acţiona în general haotic, iar haosul îi va deveni o sursă de stres. Lipsa de cunoaştere, într-un domeniu în care cineva doreşte să evolueze, provoacă anxietate, depresie, stres, însă atunci când o persoana deţine cunoaşterea, se va simţi mai relaxată de-a lungul drumului parcurs pâna la atingerea scopului. E natural să fie aşa“, explică profesorul de yoga acreditat internaţional Dana Ţupa.
 

2. Nu fuma

„Un crez comun al celor întâlniţi este cel legat de fumat. Chiar dacă mulţi oameni fumează pentru a se relaxa, în realitate fumatul a contribuit cel mai mult la boli fatale, scăzând speranţa de viaţă în ultimele decenii. Este şi aşa destul de greu de acceptat faptul că trăim într-un mediu poluat, pentru a adăuga şi fumul ţigării, mai ales că nu reprezintă ceva vital sau cu alte cuvinte, ceva absolut necesar menţinerii vieţii“, spune profesorul de yoga.
 

3. Nu abuza de alcool

La fel ca fumatul, consumul în exces de alcool a contribuit major la boli foarte grave. Mai mult decât atât, studiile arată că peste jumătate dintre divorţuri au avut printre principalele motive consumul de alcool în exces. În realitate, alcoolul nu este un efect al problemelor noastre, reuşind doar să ne amelioreze din griji, ci este o cauză principală a problemelor vieţii.
 

4. Exerciţii fizice şi menţinerea unei greutăţi sănătoase

„Observ din ce în ce mai mulţi tineri care au o condiţie fizică de multe ori chiar mai rea decât un om la 50 sau la 60 de ani. Lipsa de mişcare şi excesul de mâncare fast-food conduc la obezitate infantilă, iar la doar 20 de ani, tot mai mulţi copii suferă de boli ale inimii, ale pancreasului, ale ficatului sau ale colonului. Exerciţiile fizice şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase se impun a face parte din stilul de viaţa al oricărei persoane care îşi doreşte ca bătrâneţea să nu fie o corvoadă“, consideră Dana Ţupa.
 

5. Găseşte modalităţi sănătoase de a face faţă greutăţilor vieţii

„Multe persoane nu ştiu să reacţioneze în mod conservator când sunt puse faţă în faţă cu greutăţile vieţii. Faţă de acum câteva decenii, viaţa noastră este mai uşoară, dar, în mod paradoxal, este mult mai stresantă. O metodă de a ne relaxa în faţa situaţiilor dificile este de a ne opri din ceea ce facem pentru a respira profund de zece ori, minim. Acele persoane care au găsit modalităţi sănătoase de a face faţă greutăţilor, vor îmbătrâni mult mai frumos şi vor evita predispoziţiile la atac de cord sau atac cerebral. De cealaltă parte, persoanele care apelează mai des la metode nesănătoase de apărare (auto-absorbite) în locul celor sănătoase (altruiste), vor apela probabil şi la alcoolism, fumat, depresie şi orice alt obicei de viaţă nesănătos pentru mintea, corpul şi spiritul lor“.
 

6. Fii în permanenţă înconjurat de oameni buni şi îmbătrâneşte alături de ei

„Se spune că suntem media celor 5 persoane cu care ne petrecem cel mai mult timp din viaţa noastră. Fă un calcul simplu şi evaluează dacă te afli în compania potrivită, iar în caz că nu, schimbă ceva în acea direcţie. Un secret important este acela de a te plasa într-o companie superioară, pentru a învăţa noi aptitudini. Să nu uităm că putem aduce plus valoare persoanelor din jur, prin ceea ce suntem sau facem. Trăind la un anumit standard, zi de zi, evoluând permanent, vom păstra un nivel optim în viaţa noastră şi vom răspândi o energie molipsitoare. Orice relaţie este un joc, sau mai bine spus, un echilibru de plus valoare, iar atunci când acesta încetează, fie că ne dorim sau nu, relaţia respectivă se rupe“, conchide profesorul internaţional de yoga.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: