4 semne care arată că ai o inteligenţă emoţională ridicată, potrivit experţilor academici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii au întocmit topul criteriilor care definesc o persoană cu un nivel crescut al inteligenţei emoţionale. Dincolo de acceptarea propriilor sentimente, aceşti oameni tind să aibă un nivel scăzut al predispoziţiei la depresie, fiind capabili să-şi echilibreze starea de spirit.

Inteligenţa emoţională este comportamentul persoanelor care îşi acceptă sentimentele, fără a se strădui să adopte un tipar care să respecte standardele impuse de oamenii din jur. În esenţă, este vorba de modul în care percepem, înţelegem, ne exprimăm şi gestionăm emoţiile, scrie businessinsider.com. Îmbunătăţirea inteligenţei emoţionale  poate fi făcută pe tot parcursul vieţii şi are efecte în tot felul de circumstanţe - fie că este vorba de locul de muncă, familie, la şcoală sau chiar şi în socializarea cu prietenii.

4 semne ale oamenilor cu un nivel crescut al inteligenţei emoţionale:

Îşi controlează reacţiile

Inteligenţa emoţională face diferenţa între modul de reacţie al oamenilor. Emoţiile sunt un factor extrem de important pentru fiecare individ în parte, însă atunci când oamenii se lasă copleşiţi de acestea, reacţionează într-un mod pe care mai târziu îl pot regreta. Persoanele care nu dispun de inteligenţă emoţională sunt mai predispuse la reacţii nechibzuite. Mai mult, oamenii incapabili să-şi gestioneze emoţiile negative raportează dificultăţi de integrare socială, lucru care provoca stări depresive.

Percep dificultăţile ca pe o nouă provocare

Dacă sunteţi o persoană care ştie să-şi controleze reacţiile şi percepeţi orice situaţie dificilă ca pe o provocare, atunci aveţi un nivel al inteligenţei emoţionale dezvoltat. Imaginaţi-vă pentru un moment că v-aţi pierdut locul de muncă. O persoană inteligentă emoţional şi-ar controla emoţiile negative, iar toată energia ar canaliza-o către măsurile pe care trebuie să le ia pentru a face faţă provocărilor şi a-şi găsi un nou job. Pe de altă parte, o persoană cu abilităţi emoţionale scăzute s-ar gândi neîncetat la pierderea locului de muncă, crezându-se într-o situaţie fără speranţă şi fiind la un pas de depresie.

Îşi pot schimba starea emoţională

O persoană inteligentă emoţional are abilităţile necesare pentru a-şi modifica starea emoţională. De exemplu, în timp ce nivelurile medii ale anxietăţii pot îmbunătăţi performanţa cognitivă prin creşterea concentrării şi motivaţiei, anxietatea poate bloca o parte din funcţiile cognitive. Moderaţia este cheia succesului atunci când vine vorba de gestionarea emoţiilor. Oamenii inteligenţi cunosc acest lucru şi au abilităţile de a-şi stabiliza emoţiile în mod corespunzător.

Reuşesc să empatizeze cu cei din jur

Dacă sunteţi în măsură să treceţi dincolo de propriile trăiri, atunci acesta este un alt semn că aveţi un nivel ridicat al inteligenţei emoţionale. Acesta este un lucru extrem de important în cazul în care jobul pe care îl aveţi implică empatizarea şi genstionarea emoţională, în special atunci când se impune interacţiunea dintre angajaţi şi clienţi. Este o abilitate cognitivă care poate fi îmbunătăţită pe tot parcursul vieţii, aşa că niciodată nu este târziu să lucraţi la dezvoltarea inteligenţei emoţionale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite