30 de zile fără soare: cum ne afectează lipsa luminii naturale şi cum prevenim instalarea depresiei de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut aproape o lună de când soarele nu şi-a mai arătat faţa în mai multe zone din România, inclusiv în Bucureşti, cel mai lung fenomen de acest gen din ultimii 31 de ani. Reducerea luminii naturale permite instalarea depresiei sezoniere şi se poate dovedi periculoasă pentru persoanele deja depresive.

În mai multe localităţi din Muntenia, Moldova şi din Dobrogea, razele soarelui nu au mai străpuns stratul de nori şi ceaţa de aproape o lună. În Bucureşti, lumina soarelui se lasă, de asemenea, aşteptată încă din 11 noiembrie, după cum au observat meteorologii. România nu a mai avut parte de o perioadă mohorâtă atât de lungă din 1983, conform Ştirilor ProTv, chiar dacă în sezonul rece nu este neobişnuit să treacă mai multe săptămâni fără ca soarele să-şi arate faţa, după cum ne-a declarat reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). 

Soarele are şanse să apară în Bucureşti, dar şi în restul zonelor din ţară văduvite de lumina soarelui, în cursul zilei de joi sau de vineri (n.r. - 11; 12 decembrie). „După expirarea codului galben aflat în vigoare până miercuri dimineaţa, la ora 10:00, cerul va începe să se degajeze şi, cel mai probabil, îşi vor face apariţia şi razele soarelui“, ne-a precizat meteorologul ANM.

Dincolo de faptul că iarna este obişnuit să avem parte de vreme mohorâtă, psihologii avertizează asupra instalării depresiei sezoniere şi mai ales a agravării depresiilor preexistente. Depresia sezonieră apare toamna, când se micşorează ziua, şi ţine până în lunile aprilie-mai. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care incidenţa sinuciderilor este mai mare primăvara şi toamna, chiar dacă numărul sinuciderilor creşte şi în preajma Sărbătorilor, fie că este vorba despre Crăciun, Revelion sau Paşti. 

Lumina soarelui, lumina naturală este foarte importantă pentru că în prezenţa ei se secretă melatonina, care are legătură nu numai cu starea noastră emoţională, ci şi cu calitatea somnului. În această perioadă înnorată prelungită lumea este mai taciturnă, mai irascibilă, fără chef, se trezeşte foarte greu dimineaţa. În aceste condiţii se pot accentua stările de depresie, a precizat pentru „Adevărul“ Bogdana Bursuc, psiholog clinician şi psihoterapeut în cadrul Mind Institute.

Corpul trebuie ascultat

Pentru a preveni instalarea depresiei sezoniere este necesar să încercăm să ne reglăm ritmul de zi cu zi în funcţie de dispoziţia fizică, de ceea ce ne spune chiar corpul. „Dacă până la venirea sezonului rece ne propuneam să ne trezim la şase dimineaţa ca să facem sport, iar la nouă trebuia să ajungem la birou, acum este nevoie să respectăm noul ritm al corpului, să nu tragem de noi“, consideră psihologul. 

În acelaşi timp, persoanele care nu făceau sport ar trebui să includă pe agenda zilnică mai multă mişcare, pentru că activitatea fizică ajută la reglarea chimică a creierului, graţie producerii endorfinelor. Important este să stăm cât mai mult în aer liber, chiar dacă este înnorat, pentru că afară este, totuşi, cea mai mare cantitate de lumină naturală, subliniază psihologul Bogdana Bursuc. Nu în ultimul rând, există alimente care sitmulează secreţia de serotonină, cum sunt ciocolata neagră şi bananele, iar nenumărate studii arată că activitatea sexuală ajută, de asemenea, la stimularea secreţiei „hormonilor fericirii“, respectiv serotonina şi endorfinele. 

Sinuciderea şi depresia sezonieră

Psihologul Bogdana Bursuc este de părere că în ceea ce priveşte România există o corelaţie între sosirea sezonului rece, deci a depresiei sezoniere, şi apropierea Sărbătorilor, a sfârşitului de an, când fiecare face un bilanţ personal, iar neîmplinirile favorizează instalarea stărilor de depresie. „Persoanele care nu sunt, în general, mulţumite de acest bilanţ de sfârşit de an, care sunt singure în timpul sărbătorilor, nu prea mai au cum să evite confruntarea cu realitatea. Însă ca să se ajungă la suicid trebuie să avem de-a face cu o depresie preexistentă, care nu a fost indentificată, depresia sezonieră doar accentuează o problemă mai veche“, explică psihologul. 

O greşeală frecventă pe care mulţi dintre noi o fac în această perioadă, a Sărbătorilor, este să gândim liste interminabile cu activităţi care trebuie duse la îndeplinire – de la cumpărături, la cadouri, la curăţenie şi gătit cozonaci – aşa că uităm de lucrurile care ne fac bine nouă personal, punctează psihoterapeutul. „Atunci când vine Crăciunul, deşi avem tot ce ne trebuie, nu ne mai putem bucura de ele. Pentru că suntem epuizaţi fizic şi mental de stresul de zi cu zi şi, în plus, de toate pregătirile premergătoare. Perfecţionismul este, de fapt, un mare duşman al Sărbătorilor şi-al bucuriei. Pentru că ne rămân mult prea puţină energie şi prea puţin suflet ca să ne putem bucura. Atunci, e foarte important să încercăm cumva să flexibilizăm aşteptările şi pregătirile de Crăciun“, conchide aceasta.

Cifrele unui raport EUObserver arătau ca unul din zece români suferă de depresie în preajma Crăciunului, în vreme ce datele oferite în 2012 de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici relevă că 14 din 100.000 de persoane îşi încheie socotelile cu viaţa spre final de an. Singurătatea este factorul care favorizează instalarea şi acutizarea depresiei sezoniere, atrag atenţia psihologii, cele mai vulnerabile fiind persoanele divorţate sau care au încheiat o relaţie, cele cărora le-a murit partenerul şi vârstnicii.

Luminoterapia este salvatoare

Principala recomandare din partea psihologului este să ne expunem cât mai mult la ultraviolete în astfel de perioade mohorâte, ideală fiind terapia cu lumină, foarte populară şi utilă în ţările nordice, unde locuitorii sunt extrem de afectaţi de lipsa luminii naturale timp de luni întregi.

Mai ales în ceea ce priveşte persoanele care suferă deja de depresie, instalarea simptomelor depresiei sezoniere reprezintă un factor agravant. Iar o soluţie ideală este folosirea aşa-numitelor cutii cu lumină, care au dat naştere unei mode şi în România. Sunt destul de accesibile, se pot cumpăra şi de pe internet. Există şi ceasuri care au alarmă luminoasă, mai exact sunt dotate cu o rază ultravioletă care începe să lumineze din ce în ce mai tare, în aşa fel încât organismul să înţeleagă, în mod cât mai firesc, că este timpul să se trezească, punctează psihoterapeutul.

Indicat este să nu apelăm la luminoterapie înainte de culcare, pentru a nu ne energiza, ci să o folosim cât mai aproape de ritmul natural al organismului, numit şi ritm circadian.

Chiar dacă unele persoane consideră că o încăpere luminată puternic artificial le ajută să se simtă mai bine, psihologul de la Mind Institute explică faptul că efectele luminii artificiale asupra creierului nostru, asupra secreţiei melatoninei, sunt extrem de diferite de ale luminii naturale. Studiile arată că depresia sezonieră afectează şi persoanele care lucrează în birouri expuse la foarte puţină lumină naturală. Privarea de lumină naturală pe termen lung produce simptome similare cu depresia sezonieră. De aceea, expunerea trebuie să fie neapărat la lumină naturală, nu artificială“, recomandă psihologul.


Lipsa luminii solare îi afectează grav pe nordici

Locuitorii ţărilor nordice sunt cei mai afectaţi de cantitatea scăzută de lumină naturală. Pentru a preveni creşterea numărului de sinucideri cauzate de dereglarea ritmului circadian în lipsa luminii soarelui, autorităţile găsesc şi implementează cele mai diverse soluţii, de la deschiderea unor centre de socializare unde se poate face luminoterapie, până la proiecte de anvergură cum este cel realizat pentru un oraş norvegian, Rjukan, are nu este expus deloc la lumina soarelui între lunile septembrie şi martie. Iarna trecută, locuitorii din micul oraş industrial, situat la poalele unui munte, au avut parte de soare graţie instalării unor oglinzi gigantice, de o parte şi de alta a văii, care reflectă lumina de pe creasta muntelui. 

image

 Locuitorii oraşului norvegian Rjukan se bucură de razele soarelui FOTO AFP 

Oglinzile, numite heliostate, sunt controlate de un computer pentru a urmări traiectoria soarelui, adaptându-se astfel la cel mai bun unghi pentru a asigura suficientă lumină în piaţa oraşului Rjukan. Timp de ani buni, localnicii au recurs la telecabine pentru a se bucura de câteva raze de soare pe vârful muntelui. În 2006, un proiect similar a fost concretizat cu succes în satul Viganella din nordul Italiei, a cărui populaţie suferea din aceeaşi cauză.

Citiţi şi:

STUDIU Femeile cu funcţii de conducere, mai deprimate decât bărbaţii care au poziţii ierarhice asemănătoare

Depresia ne împiedică să ne urmăm intuiţia


 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite